Lager volume detailhandel

Dinsdag 31 oktober 2023

De Nederlandse detailhandel heeft ruim 3% meer omgezet in september 2023 dan een jaar ervoor, maar het volume daaltde ruim 3%.
Lager volume detailhandel
Lager volume detailhandel Lager volume detailhandel

De detailhandel heeft in september 3,1% meer omgezet dan in september 2022, meldt het CBS. Het verkoopvolume was 3,3% lager. De omzet van de foodsector groeide met 7,3%, terwijl de omzet van de non-foodsector kromp met 2,4%. Online is 0,9% minder omgezet dan een jaar eerder.

 

De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in september. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 3,4% hoger dan in september 2022.

 

De omzet van de non-foodwinkels kromp in september 2023 met 2,4%. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) was 6,4% lager dan een jaar eerder.

 

De drogisterijen en de winkels in recreatie-artikelen hebben in september meer omgezet dan in september 2022. Daarentegen hebben de winkels in consumentenelektronica, de winkels in meubels en woninginrichting, de winkels in doe-het-zelfartikelen (inclusief keukens en vloeren), de kledingwinkels en de winkels in schoenen en lederwaren in september minder omgezet.

 

De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in september 7,3% meer omzet behaald dan in september 2022. Het verkoopvolume was 2,1% lager dan een jaar eerder. De omzet van de supermarkten lag 7,7% hoger, de omzet van de speciaalzaken was 4,5% hoger.

 

De online-omzet was in september 0,9% lager dan in september 2022. Webwinkels (als hoofdactiviteit verkoop via internet) hebben 4,7% meer omgezet. De online-omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers), was echter 8,1% lager.

 

De online-omzet van de winkels in voedingsmiddelen en drogisterijen lag in september 2023 hoger dan in september 2022. De online omzet van de winkels in overige non-foodartikelen, de winkels in consumentenelektronica en de kledingwinkels was lager dan een jaar eerder.Links

www.cbs.nl

Tags

Nieuws, interieur, wonen, woning, wonen, woninginrichting, vertrouwen, economie, indicator, consumptie, consument, uitgaven, bestedingen, consumentenvertrouwen, koopbereidheid, omzet, detailhandel, woninginrichting, retail, winkel, prijzen, shop, outlet, webwinkel, online, non-food, duurzaam, duurzame consumptiegoederen, september, volume, faillissementen, #cbs

Gerelateerd nieuws
Dreigend vertrek Design Academy
Grote onrust in design minnend Nederland: de Design Academy (DAE) dreigt uit Eindhoven te vertrekken. Mogelijk wordt nog voor de zomer de knoop doorgehakt om te verhuizen naar Roermond.
lees verder
Economie beter dan het lijkt
De economische ontwikkeling van Nederland is minder slecht dan de krimp van 0,1% suggereert, hetgeen blijkt uit een analyse van de ING
lees verder
Zes jaar cel ex-manager Steinhoff
Het boekhoudschandaal Steinhoff blijft voortduren. Opnieuw moet een ex-manager de gevangenis in wegens belastingontduiking.
lees verder
 
Record Koelnmesse bij 100-jarig jubileum
lees verder
Gregory Kukolj cgo Whoppah
Whoppah, online marktplaats voor tweedehands design, heeft Gregory Kukolj per 1 juni benoemd tot chief growth officer (cgo). Als bestuurder gaat over de strategie, marketing, het aantrekken van groeikapitaal en fusies en overnames.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden