Nieuwe producten van afval-linoleum

Maandag 14 oktober 2019

Forbo Flooring heeft een oplossing bedacht voor de 25 miljoen vierkante meter afval-linoleum die wereldwijd jaarlijks de prullenbak of vuilverbrander ingaat. Onder projectnaam Renoleum heeft de vloerproducent hier twee (half)producten van gemaakt.
Nieuwe producten van afval-linoleum
Nieuwe producten van afval-linoleum Nieuwe producten van afval-linoleum

Het eerste (half-)product/conceptproduct dat Forbo Flooring in samenwerking met designer Jaromir van Vliet van de Willem de Kooning Academie ontwikkelde, heet (vooralsnog) Multilin (foto 1 en 2). Het is een strak uitziend plaatmateriaal, gemaakt van linoleum dat maximaal 15 jaar jaar oud is. Hieraan worden eventueel kleur of andere eigenschappen toegevoegd. Multilin is gemaakt van 97 procent gerecycled linoleum. Het materiaal is geschikt voor massaproductie en kan toegepast worden in de meubelindustrie, of als relatief goedkope loslegvloer voor evenementen en ondervloer. Het betrekkelijk dunne plaatmateriaal is volgens het bedrijf sterk en vochtbestendig.

 

Van linoleum dat 15 tot 30 jaar is hebben Forbo en Van Vliet Linoleum Particle Board (LPB) gemaakt (foto 3). Dit is een dikker materiaal, gemaakt van 100% gerecycled linoleum. In tegenstelling tot het productieproces van Multilin (waarbij het linoleum schoongemaakt en gescheiden moet worden van onder andere de backing en vervuiling) is het productieproces van LPB relatief eenvoudig en goedkoop. Het materiaal is minder sterk en flexibel dan Multilin en behoeft bijvoorbeeld een dunne houten rug als het gebruikt wordt om een constructie mee te bouwen. LPB kan toegepast worden als zitje van een stoel of dienen als tafel- of keukenblad en heeft een industrieel uiterlijk.

 

Forbo gaat beide concepten/half-producten, die na gebruik opnieuw gerecycled kunnen worden, nog verder testen. Tegelijkertijd hoopt de vloerproducent nog meer bedrijven te interesseren voor deze natuurlijke (half-) producten. De eerste contacten die Forbo legde met grote bedrijven als Ahrend, maar ook met kleinere partijen zijn volgens het bedrijf meer dan bemoedigend. Een Nederlands bedrijf dat zitmeubels maakt, heeft inmiddels een testproductie gedraaid met een van de materialen.Links

www.forbo-flooring.nl/duurzaamheid

Tags

Nieuws, interieur, inrichting, wonen, woon, woning, residentieel, project, kantoor, ziekenhuis, hospitality, hotel, vloer, vloerbedekking, tapijt, vinyl, pvc, zeil, novilon, marmoleum, linoleum, allura, colorex, eterna, sarlon, flotex, embossing, 3D, 3D embossing, marmoleum, textura, novilon, novilon nova, bekleding, bekleden, stoffering, stofferen, stoffeerder, leggen, plaatsen, #forboflooring, #forbo, #novilon,

Gerelateerd nieuws
Kranendijk accountmanager Bijlard
Op 1 februari jl. is Erik Kranendijk als accountmanager Oost-Nederland bij Bijlard International in dienst getreden.
lees verder
Nieuwe legvoorschriften vloeren
Vloerenleggers opgelet! Jullie mening wordt gevraagd om te komen tot een nieuwe versie ter vervanging van de huidige Legvoorschriften Parket uit 2012.
lees verder
De Italiaanse valentijnstafel
Dit jaar is je valentijn.. Frido, de nieuwe koffietafel van Bross-Italy. Het is een puzzel, gemaakt van geometrische vormen met verschillende afwerkingen. De hartvorm is één van de mogelijke uitvoeringen.
lees verder
Corona legt productie Medal stil
Het Corona virus heeft ook gevolgen voor de meubelproductie. Zo ligt de productie van de merken Up2date en Medalounger enige tijd stil. Er is echter ook nieuws over nieuwe producten.
lees verder
ERFMI tekent voor hergebruik
Het Europese instituut voor producenten van veerkrachtige vloeren ERFMI heeft de verklaring van de Circular Plastics Alliance ondertekend. Samen met meer dan 100 partners in de waardeketen voor kunststoffen zet ERFMI zich in voor het gebruik of produceren van meer herbruikbare kunststoffen.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden