Nieuwe producten van afval-linoleum

Maandag 14 oktober 2019

Forbo Flooring heeft een oplossing bedacht voor de 25 miljoen vierkante meter afval-linoleum die wereldwijd jaarlijks de prullenbak of vuilverbrander ingaat. Onder projectnaam Renoleum heeft de vloerproducent hier twee (half)producten van gemaakt.
Nieuwe producten van afval-linoleum
Nieuwe producten van afval-linoleum Nieuwe producten van afval-linoleum

Het eerste (half-)product/conceptproduct dat Forbo Flooring in samenwerking met designer Jaromir van Vliet van de Willem de Kooning Academie ontwikkelde, heet (vooralsnog) Multilin (foto 1 en 2). Het is een strak uitziend plaatmateriaal, gemaakt van linoleum dat maximaal 15 jaar jaar oud is. Hieraan worden eventueel kleur of andere eigenschappen toegevoegd. Multilin is gemaakt van 97 procent gerecycled linoleum. Het materiaal is geschikt voor massaproductie en kan toegepast worden in de meubelindustrie, of als relatief goedkope loslegvloer voor evenementen en ondervloer. Het betrekkelijk dunne plaatmateriaal is volgens het bedrijf sterk en vochtbestendig.

 

Van linoleum dat 15 tot 30 jaar is hebben Forbo en Van Vliet Linoleum Particle Board (LPB) gemaakt (foto 3). Dit is een dikker materiaal, gemaakt van 100% gerecycled linoleum. In tegenstelling tot het productieproces van Multilin (waarbij het linoleum schoongemaakt en gescheiden moet worden van onder andere de backing en vervuiling) is het productieproces van LPB relatief eenvoudig en goedkoop. Het materiaal is minder sterk en flexibel dan Multilin en behoeft bijvoorbeeld een dunne houten rug als het gebruikt wordt om een constructie mee te bouwen. LPB kan toegepast worden als zitje van een stoel of dienen als tafel- of keukenblad en heeft een industrieel uiterlijk.

 

Forbo gaat beide concepten/half-producten, die na gebruik opnieuw gerecycled kunnen worden, nog verder testen. Tegelijkertijd hoopt de vloerproducent nog meer bedrijven te interesseren voor deze natuurlijke (half-) producten. De eerste contacten die Forbo legde met grote bedrijven als Ahrend, maar ook met kleinere partijen zijn volgens het bedrijf meer dan bemoedigend. Een Nederlands bedrijf dat zitmeubels maakt, heeft inmiddels een testproductie gedraaid met een van de materialen.Links

www.forbo-flooring.nl/duurzaamheid

Tags

Nieuws, interieur, inrichting, wonen, woon, woning, residentieel, project, kantoor, ziekenhuis, hospitality, hotel, vloer, vloerbedekking, tapijt, vinyl, pvc, zeil, novilon, marmoleum, linoleum, allura, colorex, eterna, sarlon, flotex, embossing, 3D, 3D embossing, marmoleum, textura, novilon, novilon nova, bekleding, bekleden, stoffering, stofferen, stoffeerder, leggen, plaatsen, #forboflooring, #forbo, #novilon,

Gerelateerd nieuws
Carpetright overgenomen
De bekende retailketen Carpetright wordt overgenomen door zijn grootste aandeelhouder, vermogensbeheerder Meditor. Voor een schijntje?
lees verder
DPA Talk Welzijn & Design
Hoe dragen meubeldesigns en interieurontwerpen bij aan productiviteit, geluk en welzijn? Dat is het onderwerp van de 'Talk' in Design Post Amsterdam (DPA) op dinsdagavond 3 december.
lees verder
Projectversie Coretec
US Floors heeft een projectversie van haar vloer Coretec uitgebracht: sterker, stabieler en dunner.
lees verder
Wood Works op Domotex
De speciale Wood Works tentoonstelling op Domotex 2020 nodigt bezoekers uit om de eigenschappen van hout te ervaren en leren kennen.
lees verder
 
Out-of-office tafel Opera
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden