Textiel dat zonne-energie opwekt

Donderdag 24 december 2020

Hoe profiteer je maximaal van de energie die je met zonlicht kunt opwekken? Hogeschool Saxion doet hier onderzoek naar en ontdekte dat zonnecellen en textiel een interessante combinatie zijn. Als tentdoeken, werkkleding of zelfs raamdecoratie.
Textiel dat zonne-energie opwekt
Textiel dat zonne-energie opwekt Textiel dat zonne-energie opwekt

Samen met het bedrijf Armor werkte Saxion aan de integratie van textiel en zeer dunne, transparante organische zonnecellen. Er is gekeken naar de mogelijkheden van energy harvesting in textiele producten. De bedoeling is dat je uiteindelijk niet meer aan het textiel kunt zien dat er energie wordt opgewekt.

 

De mogelijke toepassingen zijn volgens de onderzoekers zeer divers. Zij hebben gewerkt aan grote doeken, die als opspanning in een buitenterrein hangen. Denk daarbij ook aan kansen voor festivalterreinen of het afdekken van stadions. De zonnecellen wekken energie op, die op het terrein gebruikt kan worden. Grote textiele oppervlaktes met zonnecellen bieden vanzelfsprekend kansen voor het opwekken van grotere hoeveelheden energie. Ook raamdecoratie is hierbij een mogelijkheid.

 

Met de prototypes uit het Texenergie-project onder de arm, kunnen de aangesloten bedrijven nu de vervolgstappen zetten om producten te ontwikkelen die hun weg naar de markt vinden. De vraag vanuit de markt speelt hierin mee. Saxion is met haar toegepaste onderzoek, de schakel tussen fundamenteel onderzoek en vragen uit de praktijk vanuit het bedrijfsleven. Vanuit de woonbranche doen onder meer Philips, Artex en Modint mee aan het onderzoek.Links

www.saxion.nl
www.artelux.com
www.artex.hde.nl
www.modint.nl

Tags

Nieuws, interieur, inrichting, wonen, woon, woning, residentieel, project, hospitality, brancheorganisatie, belangenbehartiger, raamdecoratie, stof, raambekleding, gordijn, zonwering, raam, venster, raamdecoratie, interieurbekleding, weefstof, confectie, gordijnstof, interieurstof, drukstof, verduister, verduisterend, energie, duurzaamheid, #saxion, #artex, #philips, #modint. #armor

Gerelateerd nieuws
Showup voorjaar vervalt
De voorjaarseditie editie van Showup was al verplaatst naar maart, maar de allesverwoestende corona-crisis haalt ook alweer een streep door deze editie.
lees verder
Digitaal platform
Euretco Wonen biedt haar leden een digitaal platform voor lokale vindbaarheid om zo de lokale positie te versterken.
lees verder
Behang verwijderen
Arte International introduceert Easypro. Een nieuw product waarmee iedereen moeiteloos elk behang kan verwijderen. Een milieuvriendelijke oplossing voor dit probleem.
lees verder
2021-2022 trends BNS Crisp in ETC
In december werd de trendlezing 'Nothing New, Everything New' gegeven in het ETC Design Center Europe. Stylistenvereniging BNS Crisp organiseerde deze presentatie over de Heimtextil trends voor 2021/2022 van trendwatcher Anne Marie Commandeur.
lees verder
Vrees voor faillissementen en ontslagen
Uit een flitspeiling onder leden heeft Inretail geconstateerd dat veel ondernemers snel moeten gaan afslanken en er paniek aan het ontstaan is. Inretail vraagt kabinet dan ook om de juiste maatregelen te nemen.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden