Textiel dat zonne-energie opwekt

Donderdag 24 december 2020

Hoe profiteer je maximaal van de energie die je met zonlicht kunt opwekken? Hogeschool Saxion doet hier onderzoek naar en ontdekte dat zonnecellen en textiel een interessante combinatie zijn. Als tentdoeken, werkkleding of zelfs raamdecoratie.
Textiel dat zonne-energie opwekt
Textiel dat zonne-energie opwekt Textiel dat zonne-energie opwekt

Samen met het bedrijf Armor werkte Saxion aan de integratie van textiel en zeer dunne, transparante organische zonnecellen. Er is gekeken naar de mogelijkheden van energy harvesting in textiele producten. De bedoeling is dat je uiteindelijk niet meer aan het textiel kunt zien dat er energie wordt opgewekt.

 

De mogelijke toepassingen zijn volgens de onderzoekers zeer divers. Zij hebben gewerkt aan grote doeken, die als opspanning in een buitenterrein hangen. Denk daarbij ook aan kansen voor festivalterreinen of het afdekken van stadions. De zonnecellen wekken energie op, die op het terrein gebruikt kan worden. Grote textiele oppervlaktes met zonnecellen bieden vanzelfsprekend kansen voor het opwekken van grotere hoeveelheden energie. Ook raamdecoratie is hierbij een mogelijkheid.

 

Met de prototypes uit het Texenergie-project onder de arm, kunnen de aangesloten bedrijven nu de vervolgstappen zetten om producten te ontwikkelen die hun weg naar de markt vinden. De vraag vanuit de markt speelt hierin mee. Saxion is met haar toegepaste onderzoek, de schakel tussen fundamenteel onderzoek en vragen uit de praktijk vanuit het bedrijfsleven. Vanuit de woonbranche doen onder meer Philips, Artex en Modint mee aan het onderzoek.Links

www.saxion.nl
www.artelux.com
www.artex.hde.nl
www.modint.nl

Tags

Nieuws, interieur, inrichting, wonen, woon, woning, residentieel, project, hospitality, brancheorganisatie, belangenbehartiger, raamdecoratie, stof, raambekleding, gordijn, zonwering, raam, venster, raamdecoratie, interieurbekleding, weefstof, confectie, gordijnstof, interieurstof, drukstof, verduister, verduisterend, energie, duurzaamheid, #saxion, #artex, #philips, #modint. #armor

Gerelateerd nieuws
Bernard Deheegher overleden
Bernard Deheegher, oud werknemer van Belgofurn en Fedustria, is eergisteren op 70-jarige leeftijd overleden.
lees verder
Luxaflex vernieuwt Duette Shades
De collectie Duette Shades van Luxaflex, marktleider op het gebied van raambekleding, is geüpdatet en uitgebreid met nieuwe kleuren, stoffen en dessins.
lees verder
Badtextiel van Villeroy & Boch
Naast het aanbod badkamerkeramiek en -meubels levert Villeroy & Boch steeds meer badkameraccessoires. Met de nieuwe collectie badkamertextiel wordt het assortiment volgens het bedrijf helemaal afgerond.
lees verder
Seifert marketingdirecteur Frankfurt
Ivonne Seifert is met ingang van 1 oktober 2021 benoemd tot Director of Marketing Communication in de Textiles & Textile Technologies Business Unit van Messe Frankfurt.
lees verder
 
Joka neemt Viehoff over
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden