Stijging beschikbaar inkomen

Maandag 25 maart 2024

Het beschikbaar inkomen voor Nederlandse huishoudens is in 2023 volgens het CBS 1,4% hoger uitgekomen dan in 2022.
Stijging beschikbaar inkomen
Stijging beschikbaar inkomen Stijging beschikbaar inkomen

Het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens is in 2023 met 1,4% gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. De toename is vooral toe te schrijven aan een stijging van de beloning van werknemers, door hogere cao-lonen. De hypotheekschuld groeide met € 12,9 miljard ten opzichte van een jaar eerder, naar € 826,2 miljard. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de financiën van huishoudens.

 

Het inkomen van zowel werknemers als zelfstandigen lag in 2023 hoger dan in 2022. De totale beloning van werknemers groeide met 7,7%. Het aantal banen van werknemers groeide met 1,3%, terwijl de cao-lonen 6,0% hoger waren. Het gemengd inkomen lag 8,7% hoger. Vooral in de horeca, specialistische zakelijke dienstverlening, de verhuur en handel in onroerend goed en de landbouw nam het inkomen van zelfstandigen toe.

 

De stijging van het totaal aan ontvangen uitkeringen bedroeg 11,6%. Dat komt vooral doordat uitkeringen vaak zijn gekoppeld aan het minimumloon. Het minimumloon nam per 1 januari 2023 met ruim 10% toe en per 1 juli met nog eens ruim 3%. Daarnaast stegen de uitkeringen ook sterk door indexatie van pensioenen. Huishoudens betaalden 9,1% meer belastingen en sociale premies.

Om tot het reëel beschikbaar inkomen te komen, wordt het netto beschikbaar inkomen gecorrigeerd voor prijsstijgingen.

 

De woninghypotheekschuld nam in 2023 toe met € 12,9 miljard vergeleken met een jaar eerder. De hypotheekschuld liep hiermee minder sterk op dan vorig jaar doordat de huizenprijzen daalden en er minder woningen werden verkocht. Doordat de economie nominaal harder groeide dan de schuldtoename, nam de hypotheekschuld als percentage van het bbp af; van 84,8% in 2022 naar 79,9% in 2023. Dit is het laagste niveau na 2001.Links

www.cbs.nl

Tags

nieuws, interieur, inkomen, gezin, beschikbaar, meting, hypotheek, schuld, salaris, uitkering, minimumloon, #cbs

Gerelateerd nieuws
Mad! Events herfst- en wintereditie
De kleinschalige inkoopbeurs Mad! Events presenteert zichzelf als hét evenement voor premium bloemisten en interieurwinkels. Op 9 en 10 juni keert het evenement terug naar de Grote Kerk in Naarden.
lees verder
Designervaring
Patricia Urquiola x Heimtextil wordt een meeslepende installatie die een samenhangende designervaring mogelijk maakt tijdens de beurs in 2025.
lees verder
Hekwerk op maat
[Sponsored artikel] - Het creëren van een maatwerk hekwerk kan een waardevolle toevoeging zijn aan elk eigendom voor het definiëren van grenzen, toevoegen van esthetische waarde of verbeteren van beveiliging.
lees verder
 
Vroegboekfase Imm cologne 2025
lees verder
Presentatie woontrends 2025
Inretail heeft in samenwerking met trendwatcher Aafje Nijman de woontrends voor 2025 in kaart gebracht en maakte deze op 8 april bekend.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden