Veel kinderbedden onveilig

Vrijdag 02 april 2021

Een jaar geleden kondigde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een onderzoek aan naar kinderbedden. Gisteren zijn de resultaten daarvan gepubliceerd. Bij 25% van bedjes is sprake van een ernstig veiligheidsriscio.
Veel kinderbedden onveilig

De NVWA onderzocht twintig kinderbedjes. Bij vijf hiervan is sprake van een ernstig veiligheidsrisico. De tekortkomingen die werden geconstateerd betroffen een reële kans op beknelling van ledematen, hoofdletsel of verstikkingsgevaar. De NVWA adviseert om deze kinderbedjes niet te gebruiken voor kinderen tot vier jaar. Aan de leveranciers van deze bedjes is een boete opgelegd en zij moeten de bedjes terugroepen.

 

Bij vijf bedden bestaat dus een reële kans is op ernstig letsel. Bij de Loft Stapelgoed (collectie Coming Kids van Coming International/Bofurn) voldoet de afstand tussen de bedbodem en de opstaande zijkanten niet. Inmiddels is dit door de fabrikant aangepast.

Bij de Sven Pure Grey (Bopita/Lion International), Loft (Quax, foto van de website) en Nordic (Schardt) zijn de openingen en afstanden tussen verschillende onderdelen te groot. Hierdoor kunnen armpjes, benen of zelfs het hoofdje bekneld raken.

 

Quax heeft de productiemethode van de bodems inmiddels aangepast. Bopita reageert: 'Een normering is een veronderstelling van veiligheid. Vroeger had ieder EU-land een eigen, van elkaar verschillende spijlafstand aangemerkt als veilig. Ook nu nog voert bijvoorbeeld Zweden een andere spijlafstand dan Nederland. Toch heeft Bopita de bevindingen geaccepteerd, het bedje aangepast waar nodig en uit de handel genomen.' Het Meegroeibed (Viking Choice) voldoet niet op het gebied van stabiliteit, met het gevaar dat het bed kantelt en het kindje valt, en heeft randen die het mogelijk maken om uit bed te klimmen.

 

Bij drie andere onderzochte kinderbedjes werden minder risicovolle tekortkomingen geconstateerd. Hierbij laat de NVWA de beoordeling aan de ouders over. De verkoop is verboden, maar de bedjes worden niet teruggeroepen. Hoewel niet aan alle veiligheidseisen wordt voldaan, is bij deze kinderbedden de kans klein dat er ongelukken gebeuren. Dit zijn de 1135 Natur (Treppy), Noa wit (MamaLoes) en Colorado (Interchild/xadventure). Gezien de onderzoeksresultaten zal de NVWA in 2022 vervolgonderzoek doen naar de veiligheid van kinderbedden op de Nederlandse markt.

 

Jaren terug publiceerden we reeds over een gerenommeerd testinstituut van onder meer kinderbedden.Links

www.bopita.com
www.coming.nl
www.comingkids.nl
www.nvwa.nl
www.openbare-inspectieresultaten.nvwa.nl
www.openbare-inspectieresultaten.nvwa.nl/productonderzoeken/kinderbed
www.quax.eu
www.schardt.com

Tags

Nieuws, interieur, inrichting, wonen, woon, kinderkamer, jeugdkamer, slaapkamer, kinderbed, veiligheid, kinderkamer, jeugdkamer, slaapkamer, baby, beknelling, hoofdletsel, verstikkingsgevaar, #onveilig, #bopita, #coming, #comingkids, #nvwa, #openbareinspectieresultaten, #quax, #schardt

Gerelateerd nieuws
Voorjaarscollectie van Auping
Auping presenteert de bedtextielcollectie voor het voorjaar van 2021. Een gevarieerde collectie waarin de kleur blauw de boventoon voert. De overtrekken-collectie bevat ook veel grafische dessins, vooral trepen en blokken.
lees verder
 
Push voor Theca merk Flexlux
lees verder
Problemen meubelindustrie
De productie van meubelen en interieurs komt steeds meer in de knel door aanhoudende tekorten en late levering van grondstoffen en materialen. Meubelen en interieurs zullen duurder worden.
lees verder
Niet alleen bedden bij JWR
Heeft u zich al aangemeld voor de Voorjaarsvakdagen in DWI? Op 12 en 13 april en van 18-20 april staat ook JWR-Bedden klaar om interieurprofessionals de merken Rőwa en Selecta te tonen. Het bedrijf introduceert echter ook een Coronatafel.
lees verder
Elegante subtiele rondingen
DesignLab21, onderdeel van de Dutch Quality Group presenteert de nieuwe bank Vilaz. Volgens het bedrijf is het een typische Design on Stock bank, met een herkenbare signatuur. Modulair, comfortabel en met veel aandacht voor kwaliteit en detail.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden