Sterke afname nieuwbouw

Maandag 20 november 2023

De omzet in de bouw in Nederland was het derde kwartaal 6,4% hoger dan een jaar eerder. Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen nam met 27% af tot 11,2 duizend.
Sterke afname nieuwbouw
Sterke afname nieuwbouw

De afzetprijzen van de hout- en bouwmaterialenindustrie in Nederland stegen met 7,6%, maar de omzet van deze industrie daalde met 6,9%. Een jaar eerder nam de omzet nog met ruim 15% toe, volgens het CBS.

 

In de burgerlijke- en utiliteitsbouw steeg de omzet met 2,5%. Sinds het vierde kwartaal van 2020 was de omzettoename in deze branche niet zo laag. De overige branches behaalden gemiddeld hogere omzetten. In de grond-, water- en wegenbouw (GWW) steeg de omzet met 8,2%. De hoogste omzetgroei dit kwartaal behaalden de gespecialiseerde bouwbedrijven met 9,1%. Alleen dakbouw en overige gespecialiseerde werkzaamheden in de bouw bleven hier met een groei van 1,9% bij achter.

 

Kleine bouwbedrijven tot tien werkzame personen zagen hun omzet gemiddeld met 6,8% stijgen. Middelgrote bedrijven met 10 tot 100 werkzame personen behaalden een omzetgroei van 1,1%. Voor het eerst in twee jaar daalde de omzet van middelgrote B&U-bedrijven licht, met 0,2%. Bij de middelgrote GWW-bedrijven is de omzet met 4,9% opnieuw gedaald. Daarentegen behaalden de kleine GWW-bedrijven voor het derde kwartaal op rij de hoogste omzetstijging in de bouw, met een groei van 18,7%. Van de grote bedrijven vanaf 100 werkzame personen behaalden gespecialiseerde bouwbedrijven de hoogste omzetstijging met 14,5%.

 

In het derde kwartaal van 2023 werden vergunningen afgegeven voor de bouw van 11,2 duizend nieuwe woningen, een afname van 27% ten opzichte van een jaar eerder. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2023 is het ook een afname van 27%. Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een indicator voor het aantal woningen dat in de nabije toekomst gebouwd wordt. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening is ongeveer twee jaar. Woningtransformaties, zoals het omzetten van kantoren in woningen, zitten niet in de cijfers over nieuwbouw bouwvergunningen.

 

De vergunde bouwkosten voor alle woningen bedroegen € 2,7 miljard in het derde kwartaal van 2023. Dit is 24% lager dan in hetzelfde kwartaal van 2022. De bouwkosten voor nieuwbouwwoningen daalden met 24% naar € 2,2 miljard. De bouwkosten voor de verbouw van woningen daalden met 28% tot € 515 miljoen.

 

Voor bedrijfsgebouwen waren de vergunde bouwkosten € 1,4 miljard in het derde kwartaal, 23% lager dan in hetzelfde kwartaal in het voorgaande jaar. Vooral de bouwsom voor de nieuwbouw van bedrijfsgebouwen daalde, met een afname van 31% tot € 879 miljoen. Verbouw was goed voor € 512 miljoen, 1% minder dan een jaar eerder.Links

www.cbs.nl

Tags

nieuws, interieur, nieuwbouw, utiliteitsbouw, vergunningen, omzet, kosten, bouwkosten, bouwsom, vergunningen, woningen, groei, afname, bouwbedrijven, branches, grond, water, wegenbouw, #cbs, #bouw

Gerelateerd nieuws
Extra fondsen winkelgebieden
Negen Nederlandse dorpen en steden krijgen in totaal € 26 miljoen om hun winkelgebied te versterken en levendig te houden. Het ministerie van Economische Zaken financiert dit vanuit het fonds ‘Impulsaanpak Winkelgebieden’.
lees verder
 
Nieuwe reorganisatie Signify
lees verder
Toekomstgerichte Meubelbeurs
We blikken graag nog even terug op Meubelbeurs Brussel. Tijdens deze editie stond de toekomst centraal. Deze toekomst kent (economische) uitdagingen, maar de organisatie was erg te spreken over de editie van 2023, die iets meer bezoekers trok dan in 2022.
lees verder
 
Succesvol jaar Jysk
lees verder
Partnership Nobel Capital en Comafin
De Comafin Groep, een vooraanstaande franchiseorganisatie in de woninginrichtingsbranche, heeft een samenwerking aangekondigd met Nobel Capital Partners.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden