Groenere textielindustrie

Donderdag 28 maart 2024

De Europese textielindustrie bespreekt de Europese textielstrategie om een groenere en meer competitieve sector in Europa te creëren.
Groenere textielindustrie

Zo'n 200 mensen verzamelden zich in Brussel. Europese beleidsmakers, Belgische politici, overheidsexperts en natuurlijk ceo's van textiel- en kledingbedrijven bespraken de belangrijkste componenten om een strategie te ontwikkelen die het concurrentievermogen van onze sector zal ondersteunen.

 

Te midden van economische onrust en veranderende wetgeving was iedereen het eens over de noodzaak om de concurrentiepositie van Europese textiel- en kledingbedrijven te versterken. Duurzaamheid en concurrentievermogen moeten hand in hand gaan. Het is van cruciaal belang dat de komende Europese Commissie en het Parlement daadkrachtig handelen om een krachtig industrieel beleid te voeren.

 

Het open handelsbeleid van de EU biedt groeiperspectieven en marktexpansie, maar de bezorgdheid over wereldwijde concurrentie is groot. De panelleden bespraken het behoud van het concurrentievoordeel van Europa door middel van gemeenschappelijke normen, een sterk markttoezicht en strategische beleidsafstemming, met name met betrekking tot mogelijke vrijhandelsovereenkomsten met India en beleidsverschuivingen in de VS.

 

Innovatie komt naar voren als de link tussen duurzaamheid en concurrentievermogen. De aankondiging van het Horizon Europe Partnership-programma Textiles of the Future, samen met discussies over gezamenlijke onderzoeksinitiatieven en tekorten aan talent, onderstreepte de toewijding van de industrie aan transformerende technologieën.

 

Dit waren de panelleden:

- Amaryllis Verhoeven (DG Grow, Europese Commissie)

- Christophe Kiener (DG Trade, Europese Commissie)

- Steve Lamar (ceo American Apparel and Footwear Association)

- Julie Lietaer (ceo European Spinning Group & oprichter Ariadne Innovation)

- Carl Baekelandt (ceo Purfi/Concordia Textiles)

- Hans Dewaele (uitvoerend vicevoorzitter & cco Bekaertdeslee)

- Johan Haelterman (voorzitter van het uitvoerend comité bij NBN & lid van de ISO-raad)

- Pol Lombaert (Group Innovation Director BIG Floorcoverings)

- Wouter Verbouwe (Business Development CE en R&D Manager Basaltex)

- Elsie De Clercq (Adviseur Vlaio)

en vele anderen.

 

Alexia Bertrand, staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming, verzorgde de slottoespraak en benadrukte de cruciale rol van de textielindustrie in de Europese groene transitie. Zij benadrukte dat er dringend nood is aan meer concurrentievermogen en markttoezicht, en dat er een gelijk speelveld gecreëerd moet worden voor de invoer van textiel en kleding van buiten Europa. Tot slot benadrukte Bertrand het belang om consumenten te ondersteunen door hen toegang te geven tot informatie.

 

Karla Basselier, ceo van Fedustria, bedankte het Belgische voorzitterschap van de EU. Het was belangrijk om deze steun te krijgen voor het organiseren van dit evenement. Dankbaar dat België de noodzaak om ons concurrentievermogen te versterken als een van de hoofdprioriteiten van het voorzitterschap hoog op de agenda heeft gezet. Nu is het tijd voor actie, want een competitieve textielindustrie binnen Europa is de enige motor om de Europese textielstrategie  te realiseren.

 

Volgens Dirk Vantyghem, directeur-generaal van Euratex, zijn deze evenementen van cruciaal belang om de meningen van verschillende stakeholders op één lijn te krijgen: de industrie, onderzoeksinstellingen, nationale overheden maar ook wereldwijde partners. 'We leven niet in een bubbel, we zijn allemaal met elkaar verbonden, vooral de textielsector. Als we de wereld echt willen veranderen, moeten we samenwerken: het is de enige manier om een groen beleid te verzoenen met een industrieel beleid.'Links

www.fedustria.be
www.euratex.eu

Tags

nieuws, interieur, textielindustrie, groen, duurzaam, productie, samenwerking, keten, europa, export, consumenten, informatie, voorzitter, eu, prioriteit, duurzaamheid, concurrentievermogen, kledingbedrijven, textielbedrijven, #fedustria, #euratex

Gerelateerd nieuws
Designervaring
Patricia Urquiola x Heimtextil wordt een meeslepende installatie die een samenhangende designervaring mogelijk maakt tijdens de beurs in 2025.
lees verder
Overname Erfal gaat niet door
Op 11 april 2024 heeft Hunter Douglas GmbH, Düsseldorf, zijn aanmelding voor de overname van Erfal GmbH & Co. KG afgeblazen wegens mededingingsbezwaren van het Bundeskartellamt.
lees verder
 
Vroegboekfase Imm cologne 2025
lees verder
Smeltkroes
Eijffinger introduceert de nieuwe behangcollectie Solange. Een feest van uitbundige patronen en ingetogen etnisch chique.
lees verder
Presentatie woontrends 2025
Inretail heeft in samenwerking met trendwatcher Aafje Nijman de woontrends voor 2025 in kaart gebracht en maakte deze op 8 april bekend.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden