Groei detailhandel 4e kwartaal

Maandag 19 februari 2024

De Nederlandse detailhandel zette in het vierde kwartaal van 2023 ruim 4% meer om dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het verkoopvolume was 0,3% hoger. Er gingen meer detailhandelaren failliet dan in het vorige kwartaal.
Groei detailhandel 4e kwartaal
Groei detailhandel 4e kwartaal Groei detailhandel 4e kwartaal Groei detailhandel 4e kwartaal Groei detailhandel 4e kwartaal

De omzetstijging in het vierde kwartaal van 2023 kwam door hogere prijzen én meer verkopen. Dat de omzetgroei mede behaald werd door een hoger verkoopvolume, was voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2022. De omzetstijging in de tussenliggende kwartalen kwam door hogere prijzen. Zo meld het CBS op basis van de nieuwste kwartaalcijfers over de Nederlandse detailhandel.

 

In 2023 boekten ondernemers in de detailhandel een omzetstijging van 5,6%. Het verkoopvolume was 2,4% lager dan een jaar eerder.

 

In het vierde kwartaal steeg de omzet in de foodsector met ruim 5% vergeleken met een jaar eerder. Zowel supermarkten als voedingsspeciaalzaken – zoals kaaswinkels en slagerijen – behaalden een hogere omzet. Voor beide branches gold dat de hoeveelheid verkochte producten wel afnam. Voedingsspeciaalzaken verkochten ruim 2 % minder dan in vierde kwartaal een jaar eerder. Bij supermarkten was dat bijna 1% minder.

 

In de non-foodsector nam de omzet met 2% toe vergeleken met het vierde kwartaal van 2022. Wel werd er minder verkocht (-0,4%). Vooral winkels in recreatieartikelen zoals boeken of sportartikelen en winkels in consumentenelektronica en witgoed verkochten minder. Kledingwinkels verkochten ruim 3% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Drogisterijen verkochten ruim 1% meer.

Meer online omzet

In het vierde kwartaal nam de online omzet van detailhandelaren toe met 1,3% vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Bij winkels die alleen online verkopen groeide de omzet in het vierde kwartaal van 2023 met ruim 4%. Bij detaillisten die zowel online verkopen als via een fysieke winkel, ook wel multichannelers genoemd, nam de online omzet met bijna 3% af.

Meer faillissementen

In het vierde kwartaal zijn 117 bedrijven in de detailhandel failliet verklaard. Het aantal faillissementen onder detaillisten nam met ruim 80% toe vergeleken met het vierde kwartaal van 2022. Toen werden 64 faillissementen uitgesproken. Van alle uitgesproken faillissementen in het vierde kwartaal was 13% een bedrijf in de detailhandel. Niet eerder in de periode 2018 – 2023 was dit aandeel zo groot.

 

Meer detailhandelaren begin 2024 negatief over economisch klimaat

Aan het begin van het eerste kwartaal van 2024 oordeelden meer detailhandelaren negatief over het economisch klimaat in de komende drie maanden. Per saldo ruim 8% van de ondernemers verwachtte een verslechtering. In het derde kwartaal was dit per saldo nog ruim 4%. Detailhandelaren waren daarmee iets pessimistischer dan gemiddeld. Per saldo 7% van alle ondernemers in Nederland is negatief gestemd over het economisch klimaat in de komende drie maanden.Links

www.cbs.nl

Tags

Nieuws, interieur, wonen, woning, wonen, woninginrichting, vertrouwen, economie, indicator, consumptie, consument, uitgaven, bestedingen, consumentenvertrouwen, koopbereidheid, omzet, detailhandel, woninginrichting, retail, winkel, prijzen, shop, outlet, webwinkel, online, non-food, duurzaam, duurzame consumptiegoederen, kwartaal, vertrouwen, #cbs

Gerelateerd nieuws
Mad! Events herfst- en wintereditie
De kleinschalige inkoopbeurs Mad! Events presenteert zichzelf als hét evenement voor premium bloemisten en interieurwinkels. Op 9 en 10 juni keert het evenement terug naar de Grote Kerk in Naarden.
lees verder
Designervaring
Patricia Urquiola x Heimtextil wordt een meeslepende installatie die een samenhangende designervaring mogelijk maakt tijdens de beurs in 2025.
lees verder
Hekwerk op maat
[Sponsored artikel] - Het creëren van een maatwerk hekwerk kan een waardevolle toevoeging zijn aan elk eigendom voor het definiëren van grenzen, toevoegen van esthetische waarde of verbeteren van beveiliging.
lees verder
 
Vroegboekfase Imm cologne 2025
lees verder
Presentatie woontrends 2025
Inretail heeft in samenwerking met trendwatcher Aafje Nijman de woontrends voor 2025 in kaart gebracht en maakte deze op 8 april bekend.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden