Belgisch design in Milaan

Donderdag 22 februari 2024

Bold Dualities wordt de grootste showcase ooit van Belgium is Design tijdens de Milan Design Week.
Belgisch design in Milaan
Belgisch design in Milaan

Niet minder dan 30 Belgische designstudio's presenteren hun ontwerpen in Milaan op de nieuwe, spectaculaire locatie van Baranzate Ateliers (foto 1), het project van Lionel Jadot van Zaventem Ateliers.

Belgium is Design, het samenwerkingsverband tussen Flanders DC, Mad Brussels en Wallonie-Bruxelles Design Mode (WBDM), zal voor het eerst sinds haar ontstaan in 2011 meer dan 30 design studio's presenteren in Milaan tijdens de jaarlijkse Milan Design Week. De 30 ontwerpers zullen er samen tentoonstellen op een nieuwe locatie: een monumentaal industrieel gebouw uit de jaren 1950 van 7.300 m2 aan de Via Gaudenzio Fantoli.

 

Onder de titel Bold Dualities brengen de curatrices van Baroness O talent van Belgische bodem samen in een scenografie van Karel Burssens. Zoals de titel aangeeft is het een gedurfde en eigenzinnige selectie geworden. Met naast gevestigde namen heel wat beloftevolle nieuwe stemmen.

 

Belgische ontwerpers stellen zich vaak bescheiden en adaptief op. De presentatie Bold Dualities toont:

- hoe de designers zich aanpassen aan de ambiguë identiteit van België;

- hoe ze zich verplaatsen in complexe situaties;

- hoe ze zich verbindend opstellen aan de omgeving waarin ze leven.

Maar vooral:

- hoe zich dat vertaalt in hun ontwerpen;

- hoe ze de designindustrie stimuleren en in vraag stellen;

- hoe ze binnen bestaande grenzen, normen blijven verleggen; en

- hoe ze uitdagingen niet uit de weg gaan.

Die houding onderscheidt hen van soortgelijke internationale profielen waardoor ze zich kunnen focussen op een eigenzinnige manier van ontwerpen. Dat maakt Belgisch design uniek.

 

De deelnemende designers zijn (foto 2):

Amgs Studio / Atelier Leda / Bent Fierens / Chateau Resort / Cocono / Combo Toys / Duplex / Fractall / Home Studyo / Jules Vrijsen / Krum / Lisa Berden / Lou van 't Riet / Maak & Transmettre / Maud Brunstein / Muller Van Severen / Nathalie Van der Massen / Nortstudio / Nuts&Bolts / Oskar De Roover / Paulineplusluis / Sébastien Caporusso / Studio Biskt / Studio Matta / Studio Minimètre / Studio Moto / Studio Nas / Studio Plastique / Tenue de Ville / Venlettettelin

 

Elk jaar presenteren meer dan honderd Belgische labels en ontwerpers hun nieuwe producten tijdens Milan Design Week. De Belgian Design Map geeft hiervan een overzicht, zowel van merken op de Salone del Mobile Milano als in de stad (Fuorisalone). Deze online gids van de Belgen in Milaan wordt in de komende weken gepubliceerd via de website van Belgium is Design.

 

​Dit jaar zal Belgium is Design deel uitmaken van het project van Lionel Jadot. Baranzate Ateliers keert terug naar Milaan voor een langverwachte tweede editie, die nog groter en ambitieuzer zal zijn dan de eerste editie die met veel bijval van pers en publiek werd gelanceerd tijdens Milan Design Week 2022. Op de nieuwe locatie in een monumentaal industrieel gebouwencomplex zal het programma collectible design, kunst en performances samenbrengen en opnieuw een niet te missen hoogtepunt van de designweek vormen.

 

De tentoonstelling is gecureerd door Baroness O., een creatieve studio opgericht in 2011 in Brussel en geleid door Anne Van Assche en Kim Vandeloo. Baroness O. richt zich op curatie, scenografie, organisatie, art direction en design op het snijvlak van kunst en design. Ze streven er consequent naar om het verhaal achter een ontwerp op een coherente manier voor het voetlicht te brengen.Links

www.flandersde.be
www.belgiumisdesign.be
www.salonemilano.it

Tags

nieuws, interieur, designweek, design, ontwerpers, designers, belgie, project, ateliers, stad, online, lancering, editie, tentoonstelling, creatief, studio, curatie, scenografie, organisatie, artdirection, kunst, ontwerp, website, publicatie, creatief, #belgiumisdesign, #flandersdc, #baranzate, #baronesso

Gerelateerd nieuws
Grootste Emma Sleep winkel
Emma Sleep opent een nieuwe winkel in Amsterdam, die gelijk de grootste is van het bedrijf.
lees verder
 
Insula door Patricia Urquiola
lees verder
Green House collection
Moooi introduceert de nieuwe Green House Beddengoed Collectie. Leverbaar vanaf najaar 2024, ontwikkeld in samenwerking met Bedding House.
lees verder
Mad! Events herfst- en wintereditie
De kleinschalige inkoopbeurs Mad! Events presenteert zichzelf als hét evenement voor premium bloemisten en interieurwinkels. Op 9 en 10 juni keert het evenement terug naar de Grote Kerk in Naarden.
lees verder
 
Opnieuw noviteiten Artifort
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden