Groei bestedingen woninginrichting

Donderdag 11 april 2024

De consumptie van Nederlandse huishoudens krimpt iets in februari, maar onder meer de woninginrichting groeit wel licht.
Groei bestedingen woninginrichting
Groei bestedingen woninginrichting

In februari 2024 hebben Nederlandse huishoudens 0,3% minder goederen en diensten aangeschaft dan in februari 2023, meldt het CBS. Ze kochten minder goederen, maar iets meer diensten.

 

De consumptiecijfers betreffen volumecijfers. Dat wil zeggen dat ze zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen. Daarnaast is ook voor veranderingen in de samenstelling van de koopdagen gecorrigeerd. Volgens de CBS Consumptieradar waren de omstandigheden voor de consumptie in maart gunstiger dan in februari.

 

Huishoudens hebben in februari 1,4% minder besteed, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, aan voedings- en genotmiddelen. Ook verbruikten ze 4,8% minder overige goederen, zoals energie en motorbrandstoffen. Februari was minder koud dan februari vorig jaar. Consumenten hebben echter 1,2% meer duurzame goederen aangeschaft dan in februari 2023. Ze kochten onder andere meer spullen voor de woninginrichting, kleding, elektrische apparaten en auto’s.

Consumenten hebben in februari 0,2% meer diensten afgenomen, zoals horeca, openbaar vervoer, communicatie, medische diensten of kapper, dan in februari 2023. Bestedingen aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens uit.

 

Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de consumptie in de consumptieradar. De consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de consumptie door huishoudens, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de consumptie.

 

Volgens de consumptieradar waren de omstandigheden voor de consumptie in maart gunstiger dan een maand eerder. Dat komt vooral doordat de prijsstijging jaar op jaar van bestaande koopwoningen groter was. Ook de jaar-op-jaarstijging van de aandelenkoersen was groter en consumenten waren positiever over hun toekomstige financiële situatie.Links

www.cbs.nl

Tags

Nieuws, interieur, wonen, woning, wonen, woninginrichting, vertrouwen, economie, indicator, consumptie, consument, uitgaven, bestedingen, consumentenvertrouwen, koopbereidheid, omzet, detailhandel, woninginrichting, retail, winkel, prijzen, shop, outlet, webwinkel, online, non-food, duurzaam, duurzame consumptiegoederen, #cbs, #consumptieradar

Gerelateerd nieuws
Dreigend vertrek Design Academy
Grote onrust in design minnend Nederland: de Design Academy (DAE) dreigt uit Eindhoven te vertrekken. Mogelijk wordt nog voor de zomer de knoop doorgehakt om te verhuizen naar Roermond.
lees verder
Economie beter dan het lijkt
De economische ontwikkeling van Nederland is minder slecht dan de krimp van 0,1% suggereert, hetgeen blijkt uit een analyse van de ING
lees verder
 
In hoogte verstelbaar hoofdkussen
lees verder
Zes jaar cel ex-manager Steinhoff
Het boekhoudschandaal Steinhoff blijft voortduren. Opnieuw moet een ex-manager de gevangenis in wegens belastingontduiking.
lees verder
Servies Piet Boon by Serax
Piet Boon en Serax komen samen met nieuwe serviescollecties, waarmee men volgens het bedrijf onvergetelijke eetervaringen in de buitenlucht kan creëren.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden