Cyberveiligheid moet omhoog

Dinsdag 12 oktober 2021

Inretail inventariseerde onder aangesloten winkels de status van de cyberveiligheid en roept op om hierin te investeren.
Cyberveiligheid moet omhoog

Brancheorganisatie Inretail inventariseerde onder aangesloten winkels de status van de cyberveiligheid. Ruim 70% van de aangesloten ondernemers heeft wel eens te maken gehad met online criminaliteit blijkt uit het representatieve onderzoek. Inretail roept aangesloten ondernemers op te investeren in cyberveiligheid. De impact van cybercriminaliteit is groot en de veiligheid kan nog verder omhoog. De urgentie wordt te vaak nog niet gevoeld, terwijl de sector steeds verder digitaliseert en het aantal webshops sinds de corona uitbraak fors steeg.  

 

Van de ondernemers uit het onderzoek heeft twee derde een of meerdere malen phishing berichten ontvangen, tien procent heeft ervaring met gijzelsoftware en acht procent is geconfronteerd met malware dat systemen verstoort en probeert data te verzamelen. Ondernemers melden verder onder meer misbruik van bedrijfsmailadressen, Ddos aanvallen en online identiteitsfraude. 

 

De meerderheid van de ondernemers heeft basismaatregelen genomen, zoals installatie van anti virussoftware, regelmatig updaten van software en werken met een veilige internetverbinding. Het maken van essentiële back ups, werken met twee staps verificatie en waar mogelijk tools gebruiken om gevoelige gegevens versleuteld te delen, verdient nog aandacht. Ook kunnen medewerkers nog meer getraind worden op bijvoorbeeld het veilig gebruik van wachtwoorden.  

 

De gevolgen van cybercriminaliteit zijn ernstig. Er kan in twintig procent van de gemelde situaties niet meer worden gewerkt en dan zijn winkels niet bereikbaar voor klanten en leveranciers. Daarnaast zijn belangrijke data op dat moment niet meer niet beschikbaar of gaan verloren. Ook is er het  risico van reputatieschade en schade aan de infrastructuur. In 22% van de gevallen van cybercriminaliteit moesten ondernemers externe IT-specialisten inhuren of aanvullende software kopen (13%) om de problemen op te lossen. Dat brengt hoge kosten met zich mee. Veertig procent van de ondernemers beoordeelt de IT-kennis binnen het bedrijf laag tot zeer laag.

 

Cyberverzekeringen kunnen de schade van cybercriminaliteit beperken, maar slechts 6% van de deelnemers uit het onderzoek heeft zich verzekerd. INnetail wil het aantal slachtoffers van cybercrime omlaag brengen en attendeert ondernemers daarom actief op de risico’s en op de kansen zich beter te wapenen. Onder meer de Week van de Veiligheid van 11-16 oktober wordt hiervoor aangegrepen.Links

www.inretail.nl

Tags

Nieuws, interieur, inrichting, woon, wonen, woning, residentieel, non-food, retail, detailhandel, brancheorganisatie, belangenbehartiger, retaildebat, cbw, mitex, in retail, winkel, organisatie, belang, vereniging, informatie, cyberveiligheid, data, ddosaanvallen, automatisering, koninklijk, #inretail

Gerelateerd nieuws
Unieke interieurstukken verzameld
Interieurontwerpbureau Equilibre Interiors stelt sinds kort haar entrepot in Amsterdam Noord onder de noemer Equilibre Heritage open voor liefhebbers van vintage meubels en objecten.
lees verder
 
DWI verplaatst MDXL Project & Interieur
lees verder
Circulariteit centraal bij BVP
Onlangs organiseerde de BVP (Branchevereniging Projectinrichting) eindelijk weer een bijeenkomst voor de leden, waarin Odette Ex een presentatie gaf over het thema circulariteit.
lees verder
Vacatures bij Kobe
[sponsored artikel] - De internationaal opererende Interieurstoffengroothandel Kobefab, bekend van wandbekledinglabels Kobe, Essente en Koroseal, heeft twee vacatures openstaan.
lees verder
Verduurzaming ook bij houtkachels
[Sponsored artikel] - Dat traditionele houthaarden niet het meest milieuvriendelijk zijn is algemeen bekend. Hoe het met de duurzaamheid van moderne houthaarden is gesteld, lees je in dit artikel.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden