Woningmarkt koelt verder af

Maandag 20 februari 2023

Matrixian publiceert de nieuwste kwartaalcijfers die aantonen dat de woningmarkt verder afkoelt. Het onderzoek laat onder andere zien dat verkoopprijzen dalen, het aantal te koop staande woningen toeneemt en het overbieden sterk afneemt.
Woningmarkt koelt verder af
Woningmarkt koelt verder af Woningmarkt koelt verder af

Uit de data-analyses van dataspecialist Matrixian blijkt dat er in het vierde kwartaal van 2022 een opvallende trend te zien was in de Nederlandse huizenmarkt. Voor het eerst in lange tijd daalde de gemiddelde verkoopprijs van huizen, met 5% naar € 431.635. Hoewel er nog steeds sprake was van een kleine prijsstijging van 1,45% ten opzichte van het voorgaande jaar, is dit de laagste jaarlijkse stijging in lange tijd.

 

Verder is te zien dat de dalende verkoopprijzen niet beperkt bleven tot enkele specifieke regio's. Integendeel, het was eerder een wijdverbreide trend. In het vierde kwartaal van 2022 waren de dalende verkoopprijzen zichtbaar in maar liefst tweederde van alle Nederlandse gemeenten.

 

Naast de dalende verkoopprijs is ook te zien dat het aantal verkochte woningen in de laatste twee kwartalen van 2022 weer voorzichtig is toegenomen. In het derde kwartaal werden er 47.300 woningen verkocht, wat neerkomt op een stijging van 8,7% ten opzichte van het voorgaande kwartaal (43.500 woningen). En deze stijgende lijn hield ook aan in het vierde kwartaal, waarin er 48.125 woningen van eigenaar wisselden, een stijging van 1,7%.

 

Als we kijken naar het type woningen dat werd verkocht, zien we dat tussenwoningen in het vierde kwartaal het meest in trek waren, goed voor 35,2% van alle transacties. Daarna volgden appartementen (28,1%), hoekwoningen (13,6%), vrijstaande woningen (12,4%) en 2-onder-1-kapwoningen (10,7%).

 

Uit de analyses blijkt tot slot dat de gemiddelde verkooptijd, ofwel het aantal dagen dat een woning te koop staat, is toegenomen. In het vierde kwartaal van 2022 duurde het gemiddeld 35 dagen voordat een huis verkocht werd, wat bijna een week langer is dan het voorgaande kwartaal. Dit is de eerste keer in lange tijd dat de gemiddelde verkooptijd is toegenomen.Links

www.matrixian.com

Tags

nieuws, interieur, woningmarkt, verkoop, prijsontwikkeling, tijd, type, tussenwoningen, appartement, hoekwoning, vrijstaand, marktonderzoek, verkoopprijs, gemeenten, woningbouw, #matrixian

Gerelateerd nieuws
Webinar Milaan van NII
Het Nederlands Interieur Instituut (NII) organiseert een webinar waarin Zuzanna Skalska en Jeroen Junte interieurprofessionals bijpraten over de Milaan Design Week.
lees verder
Marktrapport over vloeren
Marktdata publiceert een nieuw rapport over de vloerenmarkt, waarin o.a. wordt geconstateerd dat de consument prijsgevoeliger aan het worden is.
lees verder
Veiling Jan Sikkes bij Troostwijk
Wegens faillissement is Jan Sikkes de grootste stoffen- en gordijnenzaak van Nederland definitief gesloten. De complete inboedel en in totaal een miljoen strekkende meter stof wordt wordt nu online geveild door Troostwijk Auctions.
lees verder
 
Meer MDXL nieuws
lees verder
Koningin Maxima bezoekt Masterly
Jaarlijks verrijst in het centrum van Milaan het Nederlands paviljoen tijdens de Salone del Mobile, op 200 meter van de Dom. Het fascinerende Palazzo Francesco Turati is opnieuw het exclusieve domein voor Nederlands ontwerp.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden