Textiles Matters op Heimtextil 2023

Maandag 14 november 2022

Belangrijk onderdeel van de Heimtextil is de trendpresentatie, die ook tijdens de editie van 2023 weer wordt georganiseerd. Het thema voor deze beurs is 'Textiles Matters'.
Textiles Matters op Heimtextil 2023
Textiles Matters op Heimtextil 2023 Textiles Matters op Heimtextil 2023 Textiles Matters op Heimtextil 2023 Textiles Matters op Heimtextil 2023

De trends op de internationale textielbeurs Heimtextil in Frankfurt worden in wisselende volgorde bepaald door drie toonaangevende trendburo’s, waaronder het Stijlinstituut Amsterdam. Anne Marie Commandeur van het Stijlinstituur presenteerde bij deze bijeenkomst de trends voor 23/24, die voor deze Heimtextil editie zijn samengesteld door het Engelse buro Franklin Mill.

Anne Marie: 'Voor het bepalen van de nieuwste trends is er voor een nieuwe aanpak gekozen. De vragen die we ons gesteld hebben zijn onder andere: waar komt het materiaal vandaan, hoe verwerken we dit en wat doen we daarna met het materiaal. Focus bij design komt steeds meer te leggen op het totale ontwerpproces en niet alleen op kleuren en materialen. Deze aanpak hebben we vertaald in het thema Textiles Matters (foto 1).'

 

De vier benoemde trends zijn in twee stromingen te verdelen: een technische oriëntatie met de trends 'Make and remake' en 'Continuous'. De tweede is een biologische oriëntatie met de trends 'From earth' en 'Nature engineered'. Hieronder een korte toelichting op deze vier trends.

 

Make and Remake (foto 2) staat voor producten die modulair, herbruikbaar en kostenefficiënt zijn. Het gaat om materialen en kleuren die opnieuw bewerkt kunnen worden of het gebruik van gerecyclede materialen. Daarbij kun je denken aan bijvoorbeeld gebruikte tegels, waar een extra laag op wordt gebracht voor een langere levensduur. Of textiel dat is samengesteld uit diverse oude stukken, waardoor er een uniek patroon en uitstraling ontstaat.

Anne Marie: 'Bij deze trend, maar ook bij diverse andere, zal de ontwikkeling en productie veel lokaler worden, zodat aanvoerlijnen ook veel duurzamer gaan worden en de productie veel flexibeler kan worden.' In deze trend vind je heldere, opvallende kleuren, die juist het onderscheid maken in de uitstraling.

 

Continuous (foto 3) streeft er naar om te werken met zoveel mogelijk mono-materialen, die ontworpen zijn om weer te kunnen demonteren en hergebruiken. Het zijn vaak tijdloze designs en kleuren, zodat ze lang gebruikt kunnen worden. De productie is een gesloten proces, het liefst zonder afval. Denk aan tafelbladen van een bepaalde vezel, schoenzolen die van gerecyclede vezels worden gemaakt. De kleuren zijn basic, universeel en zeer ingetogen.

 

From earth (foto 4) draait om gebruik van natuurlijke materialen. Bij het design wordt er al rekening gehouden met de toepassing van natuurlijke materialen, zoals garens verfstoffen en afbreekbare verpakkingen. De producten zijn vaak imperfect in plaats van een standaard product en het wordt in bescheiden aantallen geproduceerd. De kleuren zijn natuurlijk afhankelijk van de natuurlijke bronnen, maar vaak plantaardig, organisch en traditioneel. Kleuren die je veel in de natuur tegenkomt.

 

Natur engineering (foto 5): dit is een trend waar natuurlijke materialen veredeld worden met mechanische middelen. Bij het ontwerpproces wordt er al rekening gehouden met de technische mogelijkheden, waardoor er meer met materialen wordt gedaan. Denk hierbij aan functioneel techniek (sterk in opkomst) en het versterken van de kwaliteit. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in het hele ontwerpproces. Kleuren zijn vrij serieuze pastelkleuren (bruin, groen, richting oud-roze).

 

De trends worden dit jaar op Heimtextil gepresenteerd in hal 9, waarbij ook rekening is gehouden met circulariteit. Anne Marie: 'We hebben een trendopzet ontwikkeld, waarbij de meeste onderdelen bruikbaar zijn voor de komende jaren. Hiermee zorgen we ervoor dat er een hoop materiaal langer ingezet wordt en er ook veel minder afval zal zijn na de beurs, passend in de trend 'Textiles matters.' Voor bezoekers worden er diverse activiteiten georganiseerd rond trends.

 

Heimtex wordt door de Messe Frankfurt georganiseerd van 10 t/m 13 januari in Frankfurt.Links

www.heimtextil.messefrankfurt.com
www.messefrankfurt.com

Tags

Nieuws, interieur, inrichting textiel, wonen, woning, woon, winkelier, retail, design, textielbeurs, textielvakbeurs, vakbeurs, show, event, evenement, beurs, huisshow, tentoonstelling, bekleding, stoffering, woonkamer, slapen, slaapkamer, matras, slaapsysteem, textiel, behang, vloer, accessoire, projectinrichting, project, kantoor, textielindustrie, circulair, duurzaam, trend, trends, forecast, voorspelling, textilesmatters, duurzaamheid, circulair, Heimtextil, heimtex, #heimtex, #Heimtextil, #trendcouncil, #stijlinstituur, #franklinmill

Gerelateerd nieuws
Overname Erfal
Hunter Douglas heeft branchegenoot Erfal uit Duitsland overgenomen en groeit zo verder met raamdecoratie.
lees verder
Consumenten minder somber
Nederlandse consumenten waren in maart voor de vijfde maand op rij minder pessimistisch dan een maand eerder. Het consumentenvertrouwen is echter nog laag.
lees verder
Aribert Guiking overleden
In memoriam: freelance journalist en uitgever Aribert Guiking is vorige week overleden op 68 jarige leeftijd.
lees verder
 
Terugkoop Exterioo en Juntoo
lees verder
Nieuwe deelnemers Incoda 2023
Organisator Easyfairs van de interieurtextielvakbeurs Incoda in Gorinchem kondigt nieuwe merken aan voor de komende editie in september 2023.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden