Smart homemarkt 6,3 miljard

Dinsdag 09 juli 2024

De smart home markt in Nederland groeide in een jaar van € 5,8 miljard naar € 6,3 miljard. Ook steeg het bezit van slimme apparaten naar 61% van de huishoudens.
Smart homemarkt 6,3 miljard

Smart home apparaten komen duidelijk vaker voor in koopwoningen dan in huurwoningen. Dit blijkt uit de achtste editie van de Smart Home Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim 5.400 Nederlanders.

Nederlandse huishoudens hebben voor bijna € 6,3 miljard aan smart home producten in huis. De marktwaarde van deze producten blijft stijgen, met een groei van 7% (€ 500 miljoen) ten opzichte van vorig jaar (€ 5,8 miljard). Zie hier ook de resultaten van 2020, 2021 en 2022.

Net als vorig jaar heeft de categorie ‘huishouden en comfort’ (*) het grootste aandeel, met een totale besteding van bijna € 3,7 miljard. De categorieën ‘beveiliging en veiligheid’ (€ 1 miljard) en ‘verlichting en schakelaars’ (€ 0,7 miljard) staan opnieuw op de tweede en derde plaats, maar volgen op ruime afstand.

Meer dan 5 miljoen Nederlandse huishoudens bezitten minstens één smart home product, wat neerkomt op 61% van alle huishoudens. Dit betekent een stijging van 2%-punt ten opzichte van vorig jaar. In 2022 was het bezit 57% en in 2023 nog 59%. De markt blijft voorlopig dus langzaam groeien.

Huishoudens met een koopwoning (69%) bezitten het vaakst slimme apparatuur. In elke productcategorie hebben zij vaker smart home producten dan huurders. Ook 35- tot 49-jarigen bezitten relatief vaak slimme apparatuur. Alleen slimme beveiliging is vaker in het bezit van 18- tot 34-jarigen (40%). Daarnaast blijkt dat 50-plussers in elke categorie beduidend minder smart home producten bezitten.

(*) De categorie huishouden en comfort bestaat uit robotstofzuigers, wasmachines/drogers, vaatwassers, koelkasten, vriezers, ovens/magnetrons, koffiezetters/waterkokers, rolluiken/gordijnen, zonwering, garagedeuren, robotgrasmaaiers en tuinsproeiers.

 

 

Over Multiscope
Multiscope is een specialist in online marktonderzoek. Het bedrijf ondersteunt bedrijven en organisaties bij het nemen van de juiste beslissingen door middel van online panels, marktrapporten en innovatieve onderzoeksoplossingen. De resultaten in dit persbericht komen uit de achtste editie van de Smart Home Monitor, een grootschalig onderzoek naar de status van domotica in Nederland. In het onderzoek zijn 5.434 respondenten van 18 jaar en ouder ondervraagd, representatief voor de Nederlandse bevolking.Links

www.multiscope.nl

Tags

Nieuws, interieur, inrichting, wonen, woning, domotica, domoticasysteem, smart home, smarthome, videointercom, video intercom, deurbel, app, intercom, bel, veiligheid, slimme speaker, #domotica, #smarthome, #homekit, #apple, #woning, #videointercom, #multiscope

Gerelateerd nieuws
Mogelijke overname Carpetright UK
Tapi wil Carpetright UK overnemen nadat dit bedrijf in grote financiële problemen is gekomen.
lees verder
 
Een cadeautje van een lamp
lees verder
Keuzevak vloeren op VMBO
Vbmo-leerlingen kunnen in het volgend schooljaar 24/25 nu ook kiezen voor het nieuwe keuzevak Vloeren.
lees verder
Op bezoek bij Masureel
Het team van Incoda gaat regelmatig op bezoek bij een exposant voor meer achtergrondinformatie. Onlangs is men bij behangfabrikant Masureel langs geweest.
lees verder
Groei Kijk op Gordijnen
De franchiseformule Kijk op Gordijnen blijft groeien en kondigt nu alweer de achtste vestiging aan.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden