Inflatie blijft hoger dan groei consumptie

Dinsdag 09 juli 2024

De consumptie van Nederlandse huishoudens is in mei met 0,2% gegroeid volgens rapportage van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Inflatie blijft hoger dan groei consumptie
Inflatie blijft hoger dan groei consumptie Inflatie blijft hoger dan groei consumptie

In mei 2024 hebben huishoudens 0,2 % meer goederen en diensten gekocht dan in mei 2023, meldt het CBS. Ze kochten vooral meer diensten en duurzame goederen zoals kleding.

 

De consumptiecijfers betreffen volumecijfers. Dat wil zeggen dat ze zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen. Daarnaast is ook voor veranderingen in de samenstelling van de koopdagen gecorrigeerd. Volgens de CBS Consumptieradar van juni waren de omstandigheden voor de consumptie in juni iets gunstiger dan in mei.

 

Meer diensten

Consumenten hebben in mei 0,7% meer diensten afgenomen, zoals openbaar vervoer, communicatie, recreatie, cultuur en horeca, dan in mei 2023. Bestedingen aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens uit.

Consumenten hebben 3,4% meer duurzame goederen aangeschaft dan in mei 2023. Ze kochten onder andere meer kleding, elektrische apparaten, schoenen en spullen voor de woning. Huishoudens schaften echter veel minder auto’s aan. Verder hebben huishoudens in mei 1,9% minder besteed, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, aan voedings- en genotmiddelen dan in mei 2023. Ze verbruikten ook 5,4% minder overige goederen, zoals energie en motorbrandstoffen. Mei was minder koud dan mei vorig jaar.

 

Volgens de consumptieradar van juni waren de omstandigheden voor de consumptie in juni gunstiger dan in mei. Dat komt vooral doordat de jaar-op-jaarstijging van de aandelenkoersen en de prijsstijging jaar op jaar van bestaande koopwoningen groter waren.

 

Inflatie stijgt door tabak en kleding

Consumentengoederen en -diensten waren in juni 3,2% duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In mei was de inflatie 2,7%.

 

De prijsontwikkeling van tabak zorgde voor een stijging van de inflatie. In juni was tabak 30,9% duurder dan vorig jaar, in mei was de stijging 22,0%. Per 1 april 2024 zijn de accijnzen op tabak verhoogd en dit zorgde voor een stijging van de prijzen. Een accijnsverhoging werkt met wat vertraging door in de verkoopprijzen, omdat er in de eerste maanden na de accijnsverhoging nog tabaksvoorraden met oude accijnstarieven worden verkocht. Ook de prijsontwikkeling van kleding had een opwaarts effect op de inflatie. Kleding was in juni 1,3% duurder dan een jaar eerder, in mei waren de prijzen 3,9% lager dan vorig jaar.Links

www.cbs.nl

Tags

nieuws, interieur, prijsontwikkeling, inflatie, groei, consumptie, huishoudens, industrie, zakelijk, accijnsverhoging, tabak, kleding, alcohol, supermarkten, jaarstijging, aandelen, koersen, #cbs

Gerelateerd nieuws
Mogelijke overname Carpetright UK
Tapi wil Carpetright UK overnemen nadat dit bedrijf in grote financiŽle problemen is gekomen.
lees verder
Keuzevak vloeren op VMBO
Vbmo-leerlingen kunnen in het volgend schooljaar 24/25 nu ook kiezen voor het nieuwe keuzevak Vloeren.
lees verder
Op bezoek bij Masureel
Het team van Incoda gaat regelmatig op bezoek bij een exposant voor meer achtergrondinformatie. Onlangs is men bij behangfabrikant Masureel langs geweest.
lees verder
Groei Kijk op Gordijnen
De franchiseformule Kijk op Gordijnen blijft groeien en kondigt nu alweer de achtste vestiging aan.
lees verder
 
Nieuwe Accessoire Boetiek
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden