Marktrapport over vloeren

Woensdag 29 maart 2023

Marktdata publiceert een nieuw rapport over de vloerenmarkt, waarin o.a. wordt geconstateerd dat de consument prijsgevoeliger aan het worden is.
Marktrapport over vloeren
Marktrapport over vloeren

Uit de Vloerbedekking Marktmonitor 2023 van Marktdata.nl blijkt dat de interesse van de consument in nieuwe vloerbedekking in het eerste corona-jaar sterk was toegenomen. In het jaar 2022 was er echter sprake van een daling. Als gevolg van de hoge inflatie let de consument bij de aanschaf van vloerbedekking ook steeds meer op het prijskaartje.

 

Het onderzoeksburo heeft het Nederlandstalige zoekverkeer over vloerbedekking van de Google zoekmachine onderzocht over de afgelopen vier jaar in Nederland. Omdat de consument internet meer en meer gebruikt in de oriëntatiefase, bieden statistieken over zoekvolumes inzicht in actuele ontwikkelingen van consumentenbehoeften. De analyses hebben betrekking op ruim 147 miljoen zoekopdrachten die gerelateerd zijn aan vloerbedekking.

 

Uit de database van zoekopdrachten die gerelateerd zijn aan vloerbedekking blijkt dat in de afgelopen vier jaar er maandelijks ruim drie miljoen zoekopdrachten in Nederland zijn uitgevoerd op het gebied van vloerbedekking. En het zoekvolume is de afgelopen paar jaar gestegen. Betrof het gemiddeld aantal maandelijkse zoekopdrachten in 2019 nog 'slechts' 2,2 miljoen zoekopdrachten, in het jaar 2022 werd er maandelijks gemiddeld ruim drie miljoen keer gezocht naar vloerbedekking.

 

Daarmee is hetzoekvolume in drie jaar tijd met 36% toegenomen. Het zoekvolume groeide in het jaar 2020 met 59%, waarna het zoekvolume in het jaar 2021 met twee procent groeide. In het jaar 2022 nam het zoekvolume met 16% af ten opzichte van het voorgaande jaar. De sterke groei van het zoekvolume in het jaar 2020 kan worden toegeschreven aan de corona pandemie waarin de aandacht voor het interieur in huis en de woonomgeving sterk aan populariteit won. De stabilisatie en daling van het zoekvolume in de periode daarna is voor een belangrijk deel een correctie op die extreme groei in het jaar 2020. Daarnaast zorgt de inflatie en de oorlog in Oekraïne ervoor dat de consument momenteel minder snel grote uitgaven doet aan de woninginrichting.

 

Naast zoekopdrachten over producten en productkenmerken wordt het internet ook vaak gebruikt voor het zoeken naar de scherpste prijs. Hoe vaak wordt er gezocht op prijs-gerelateerde zoektermen op het gebied van vloerbedekking? Onderstaand figuur toont het gemiddeld aantal maandelijkse zoekopdrachten over de afgelopen vier jaar waarbij in de zoekterm een (scherpe) prijs zoekterm in relatie tot vloerbedekking is opgenomen.

 

Het meest wordt er gezocht met de zoekterm 'goedkoop' of 'goedkope' in de zoekopdracht. Dit woord komt gemiddeld ruim 49.000 keer per maand voor in de zoekopdrachten. Daarnaast wordt het woord 'aanbieding' frequent gebruikt. Overigens wordt er ook wel gezocht naar kwalitatief goede vloerbedekking zonder dat men prijsgericht zoekt. Zo wordt er maandelijks gemiddeld ruim 3.700 keer naar de beste vloerbedekking gezocht, en behaalt luxe vloerbedekking gemiddeld ruim 2.300 maandelijkse zoekopdrachten.

 

Naast het zoeken naar nieuw te kopen vloerbedekking wordt er in beperkte mate ook gezocht naar het kopen van vloerbedekking op afbetaling. Zo wordt er maandelijks gemiddeld ruim 100 keer naar vloerbedekking gezocht met de zoekterm 'op afbetaling' in de zoekopdracht. Er wordt vrijwel niet gezocht naar het leasen van vloerbedekking.

 

De grafiek toont de ontwikkeling van de voortschrijdende procentuele jaarmutatie van het aantal prijsgevoelige zoekopdrachten naar vloerbedekking ten opzichte van het totaal aan zoekopdrachten op het gebied van vloerbedekking. voortschrijdende procentuele jaarmutatie aantal maandelijkse zoekopdrachten

Gesteld kan worden dat de consument sinds de juni 2022 steeds meer prijsgevoelig zoekt naarvloerbedekking. De procentuele groei van het aantal zoekopdrachten van vloerbedekking is sindsdien lager dan dat van prijsgerichte zoekopdrachten op het gebied van vloerbedekking. De mate van prijsgevoeligheid verschilt per type vloerbedekking. De consument is overigens niet bij alle soorten vloerbedekking prijsgevoeliger gaan zoeken. Zo let de consument bijvoorbeeld bij de oriëntatie op deurmatten juist steeds minder op de prijs.

 

Informatie over de Vloerbedekking Marktmonitor 2023 is te vinden op marktdata.nl.

 

 Links

www.marktdata.nl

Tags

nieuws, interieur, marktonderzoek, vloerbedekking, prijsontwikkeling, afbetaling, goedkoop, prijsdaling, kortingen, acties, pvc, linoleum, tapijt, vloerkleden, matten, droogloopmatten, karpetten, prijsgevoelig, consument, orientatie, #marktdata

Gerelateerd nieuws
 
Derde editie Destination Design
lees verder
B&B geluk zit in kleine dingen
[Sponsored artikel, betaald partnerschap met Hema] - Hoe een B&B aantrekkelijker te maken is al jaren wekelijks te zien in het populaire tv-programma 'Bed & Breakfast'. Hierbij wat tips.
lees verder
Speciale editie Domotex
In januari 2025 vind de Carpet & Rugs editie plaats van de Domotex, uiteraard weer in Hannover.
lees verder
Elegante deurmatten in interieur
[Sponsored artikel] - Bij de inrichting van je woning zorg je er onder meer voor dat je meubels bij elkaar passen de muren een mooie kleur krijgen en kunstwerken aan de wand hangen. Maar heb je ook aan een passende deurmat gedacht?
lees verder
 
Exclusieve distributie Wicanders
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden