Vastgoedmarkt wordt kopersmarkt

Donderdag 11 mei 2023

De woningmarkt heeft een nieuwe fase heeft bereikt. Verkoopprijzen blijven dalen, woningen staan langer te koop en misschien wel het meest opvallende: massaal overbieden is voorlopig verleden tijd. In plaats daarvan lijken onderbiedingen weer de norm te worden.
Vastgoedmarkt wordt kopersmarkt
Vastgoedmarkt wordt kopersmarkt Vastgoedmarkt wordt kopersmarkt Vastgoedmarkt wordt kopersmarkt

Uit data-analyses van Matrixian blijkt dat de gemiddelde verkoopprijs van Nederlandse woningen voor het tweede kwartaal op rij is gedaald. In het eerste kwartaal van 2023 werd er gemiddeld € 421.760 voor een woning betaald, wat neerkomt op een afname van 2,3% ten opzichte van een kwartaal eerder en 4,76% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het is opvallend dat dit de eerste keer in zeer lange tijd is dat de gemiddelde verkoopprijs op jaarbasis is gedaald.

 

Volgens Luke Liplijn, oprichter en ceo van Matrixian, zijn de dalende verkoopprijzen te wijten aan een verminderde betaalbaarheid van huizen en een afname van het vertrouwen. 'De gestegen hypotheekrentes, hoge inflatie, marktonzekerheid en een laag consumentenvertrouwen hebben een negatieve invloed op de betaalbaarheid van huizen. Hoewel de vraag naar koopwoningen blijft, is deze vooral kwalitatief en niet kwantitatief. Dit betekent dat kopers wachten op een beter moment om te kopen, en als gevolg hiervan verlagen verkopers hun prijzen.'

 

Verder blijkt dat het aantal woningen dat wordt verkocht tegen een verlaagde vraagprijs, na een aanzienlijke stijging, nu weer aan het dalen is. Liplijn heeft deze ontwikkeling verklaard door te stellen dat verkopers zich hebben aangepast aan de 'nieuwe realiteit': 'We waren gewend geraakt aan rijen van geïnteresseerde kopers voor de deur en overbiedingen waren de standaard. Dit resulteerde in een periode van veel bijstellingen en verlagingen van de verkoopprijs. Maar deze trend begint nu te veranderen. Verkopers zijn zich bewust van de nieuwe omstandigheden en stappen nu in beginsel in met een lagere verkoopprijs, waardoor ze deze minder vaak hoeven te verlagen.'

 

Bij het bekijken van het aantal verkochte woningen constateren we een aanzienlijke afname. In het eerste kwartaal van dit jaar werden er 40.648 woningen verkocht, een daling van 15,2% ten opzichte van het voorgaande kwartaal (47.948 woningen). Hoewel dit deels kan worden toegeschreven aan het seizoenseffect, waarbij Q1 doorgaans lagere verkoopcijfers laat zien dan Q4, is er ook op jaarbasis een daling van 11,3% te zien ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (45.846 woningen). Dit komt volgens Liplijn door de eerder genoemde verminderde betaalbaarheid van huizen.

 

Liplijn stelt dat de tijd van excessief overbieden in de komende jaren niet meer zal voorkomen, en dit is ook te zien in de cijfers. Zo is er een enorme toenadering tussen de vraag- en verkoopprijzen waar te nemen. In het eerste kwartaal van 2023 bedroeg de gemiddelde overbieding nog maar € 940, oftewel 0,67% van de vraagprijs. Dit is aanzienlijk minder dan een jaar eerder, toen de gemiddelde overbieding nog € 32.500 was, ofwel 9,18% van de vraagprijs.

 

Maar wat nog opvallender is, is de opkomst van onderbiedingen. Waar een jaar geleden nog zelden onderboden werd, werd er in het laatste kwartaal van vorig jaar al in 26,8% van de gevallen onderboden. En in het eerste kwartaal van dit jaar was dat zelfs in 43,4% het geval! Als deze trend zich voortzet kan dit wijzen op een nieuwe norm waarbij onderbieden na lange tijd weer normaal wordt.Links

www.matraxiangroup.com

Tags

nieuws, interieur,vastgoedmarkt, koopwoningen, makelaar, vraagprijs, koopprijs, kadaster, onderzoek, onderbieding, overbieding, prijsdaling, verkoopprijs, #matraxiangroup

Gerelateerd nieuws
 
Inspirerend randprogramma Imm
lees verder
Groei Intergamma
Intergamma rapporteert een omzetgroei over 2022 en maakt nieuwe benoemingen bekend in de raad van commissarissen.
lees verder
Banenwinkel is geopend
Op 1 juni is de eerste banenwinkel geopend in de binnenstad van Inretail, als onderdeel van een uitgebreide campagne voor nieuw personeel.
lees verder
Zuiver verkleint merkenportfolio
De Zuiver Group viert dit jaar haar 25-jarig bestaan. Het is volgens het bedrijf tijd voor een nieuw hoofdstuk, waarin het uitbouwen van de merken en partnerschap met dealers centraal staan.
lees verder
Digitale academie
De Digitale Academie van de Ambiente, Christmasworld en Creativeworld georganiseerd door de Messe Frankfurt gaat van start met duurzaamheid als openingsthema.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden