Orgatec 2024: de trends

Vrijdag 03 mei 2024

Van 22 tot 25 oktober 2024 toont Orgatec de nieuwste ontwikkelingen, producten en trends die de arbeidswereld van morgen vormgeven. Volgens de organisatie is er een verschuiving naar het ontwerpen van open, gastvrije kantooromgevingen.
Orgatec 2024: de trends

Over een half jaar opent Orgatec zijn deuren in Keulen. Organisatie Koelnmesse laat nu alvast zien welke kantoortrends we op de beurs kunnen verwachten.

 

Emotionele harmonie cultiveren: het kantoor als een oase van welzijn

De kantoormedewerkers van vandaag willen een inspirerende werkomgeving waar ze zich op hun gemak voelen. Om die reden is de hedendaagse kantoorinrichting gericht op het creëren van een positieve sfeer. De ontwerpen van vandaag stappen af van de starheid van traditioneel kantoormeubilair en bieden een manier om te spelen met levendige tinten op de verschillende componenten.

Meubeldesign is geïnspireerd op vloeiende, harmonieuze lijnen en organische vormen. Andere kantoorkenmerken, zoals tapijten met een geïnspireerd kleurgebruik en sfeervolle verlichting, creëren een aangename sfeer en bevorderen een diepere emotionele band met de werkplek.

 

Kantoren in beweging: werk in beweging zetten

Vooral Generatie Z vindt het idee van vaste werkplekken minder aantrekkelijk. Het kantoor is dus letterlijk in beweging. Veelzijdig meubilair dat is ontworpen om te worden gebruikt bij het werken aan bureaus, in vergaderruimtes en in thuiskantoren, is bevorderlijk voor een flexibele workflow. Mobiel werken wordt ook vergemakkelijkt door scheidingssystemen die door het kantoor kunnen worden verplaatst om creatieve ruimtes en afsluitbare opbergdozen te creëren. Weerbestendige fauteuils en banken transformeren terrassen in gezellige werkplekken in de buitenlucht. Tegenwoordig zijn zelfs stekkerdozen wendbaar en fungeren ze als modulaire systemen die inspelen op verschillende werkplekken en vereisten.

 

De cirkel is rond: de opkomst van de circulaire economie

De kantoorinrichtingsbranche hanteert steeds meer een circulaire aanpak en ziet dit als een concurrentievoordeel. Bij het ontwerpen van kantoormeubilair wordt daarom nagedacht over hoe deze later gedemonteerd kunnen worden. Gebruikte materialen zoals PET, metaal en composteerbare materialen worden hergebruikt om het te produceren. Om verspilling te voorkomen, worden productieresten zoals PU-schuim of verpakkingen hergebruikt als gerecyclede grondstoffen. Retouropties voor kantoormeubilair, dat fabrikanten na gebruik opknappen en verkopen, zijn een andere oplossing.

 

Quiet, please: de groeiende vraag naar persoonlijke ruimte

Recente enquêtes wijzen op een groeiende vraag naar persoonlijke ruimte op kantoor. Intelligent ontworpen cabines met een halfopen lay-out zorgen daarom voor een serene sfeer in open kantoren en bieden akoestische isolatie zonder de communicatie tussen medewerkers te belemmeren. Nieuwe producten zoals geluiddempende stoelen en op de vloer gemonteerde schermen combineren ook een effectieve akoestiek met visuele aantrekkingskracht. Bovendien transformeren akoestische pods en multifunctionele ruimteverdelers open ruimtes geruisloos in persoonlijke werkplekken, wat de weg vrijmaakt voor hybride werkmodellen.

 

Strakke lijnen: voorvechter van eenvoud

Ook het ontwerp van veel nieuwe producten in de kantoormeubelsector straalt rust uit. Het nogal onsentimentele 'less is more' van het vroege modernisme heeft een stijlvolle update gekregen. Meubels geïnspireerd op minimalistisch design creëren een omgeving die wordt gekenmerkt door ingetogen eenvoud. De helderheid van de vorm staat voor een duurzame esthetiek en straalt zorg en respect uit voor de gebruikte materialen. Dit zijn vaak natuurlijk hout en textiel, die het welzijn bevorderen en stress verminderen.

 

Slimmer werken: connectiviteit op kantoor

Slimme kantooroplossingen worden steeds geavanceerder. Zelfs het ontwerp van de huidige werkomgevingen is gebaseerd op virtuele 3D-realiteiten. Met kantoren met meerdere ruimtes kunnen werknemers snel de perfecte plek vinden om zich te concentreren of ideeën uit te wisselen door middel van een boekingsapp. Ondertussen zorgen slimme lockers ervoor dat documenten veilig worden opgeborgen en vergemakkelijken ze de overdracht aan collega's. Als het gaat om videogesprekken, zullen vergaderingen schitteren dankzij digitaal boekbare akoestische pods die zijn uitgerust met 4G-toegang en verschillende verlichtingsmodi.

 

Al deze aspecten duiden op een verschuiving in de kantoorcultuur naar een gastvrije en open werkomgeving voor iedereen. Orgatec 2024 speelt van 22-25 oktober 2024 in op deze ontwikkeling met een breed programma. Naast innovaties die door exposanten worden gepresenteerd, bieden verschillende speciale aandachtsgebieden inspirerende inzichten in trends en ontwikkelingen die de toekomst van werkomgevingen vormgeven, waar professionals van over de hele wereld de kans krijgen om te ontdekken wat er mogelijk is in het kantoor van morgen.Links

www.koelnmesse.be
www.koelnmesse.de
www.koelnmesse.nl
www.orgatec.com

Tags

Nieuws, interieur, wonen, woon, woning, residentieel, project, huisshow, meubel, bank, tafel verlichting, licht, design, stoel, fauteuil, bank, kantoormeubel, kantoorinrichting, bedrijfskantoor, werkruimte, kantooromgeving, werkvloer, hotel, kantoor, kantoorfaciliteit, home office, homeoffice, werkplek, werkomgeving,hospitality, bureau, stoel, werk, akoestiek, akoestisch, show, event, evenement, beurs, #orgatec, #architectureworld, #koelnmesse, #orgatec2024

Gerelateerd nieuws
30e lamp Secto Design
De nieuwe Kumulo hanglamp is een toevoeging aan de houten verlichtingscollectie van het Finse Secto Design. Het model is ge´nspireerd door besneeuwde bomen en zomerse cumuluswolken.
lees verder
Kiezen voor elektrische raamdecoratie
[Sponsored artikel] - Steeds meer woningbezitters maken de keuze om over te stappen van handbediende naar automatische raamdecoratie.
lees verder
Stefan Lohrberg weg bij Spoga+gafa
Het gezicht van Spoga+gafa vertrekt: directeur Stefan Lohrberg neemt afscheid na de aankomende editie van 16 tot 18 juni.
lees verder
Incoda is alweer in aantocht
Vanaf 22 september worden de Interieur Collectie Dagen (Incoda) weer in Gorinchem gehouden. Hierbij al een sneak preview.
lees verder
 
Nieuw formules deelname imm
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden