Fedustria eist crisispakket

Dinsdag 03 november 2020

Fedustria pleit voor een omvangrijk crisispakket voor álle bedrijven om een economische catastrofe ten gevolge van de tweede lockdown in België te voorkomen.
Fedustria eist crisispakket

Met de beslissing van een tweede lockdown en als afgeleide daarvan het sluiten van alle niet-essentiële winkels, doet de federale regering van België de economie opnieuw grotendeels op slot. In tegenstelling tot een groeiende groep deskundigen, waaronder artsen, buiten het Overlegcomité om, zegt Fedustria nog wel te begrijpen dat het nodig is om drastisch in te grijpen om een ineenstorting van het zorgsysteem te voorkomen en de pandemie te bestrijden.

De beroepsorganisatie heeft daarom vanaf de eerste golf samen met bedrijven vergaande maatregelen genomen om de verspreiding van de besmettingen tegen te gaan. De desondanks verplichte sluiting van meubel-, keuken-, slaap- en interieurwinkels zal een enorm negatieve weerslag hebben op de productiebedrijven. Daarom vraagt Fa Quix, directeur-generaal Fedustria, dat de steunmaatregelen voor tijdelijke werkloosheid die gelden voor andere getroffen sectoren, worden uitgebreid naar álle sectoren, dus inclusief de textiel-, hout- en meubelsector.
 
Daarnaast pleit hij ervoor om zowel productiebedrijven als winkels te heropenen, als deze aantoonbaar coronaveilige werkomgevingen hebben, wat door alle inspanningen in de afgelopen tijd op de meeste plekken allang het geval is.

Om de liquiditeitspositie van de bedrijven op peil te houden eist Fedustria op korte termijn verder:
- ondersteuning voor álle bedrijven tot medio 2021.
- staatsgarantie voor alle bestaande bedrijfskredieten en soepele voorwaarden voor overbruggingskredieten
- uitstel en spreiding van betaling zonder boete of rente voor diverse belastingen (btw, sociale bijdragen, bedrijfsvoorheffing, vennootschapsbelasting, en onroerende voorheffing).
- het volledig openhouden van de binnengrenzen van de EU voor zowel goederen als personen om handel mogelijk te houden.
- een volwaardig deel van de aangekondigde € 750 miljard van het Europese Herstelfonds voor de Belgische industrie.

Fedustria pleit daarnaast ook nog voor een verhoging van de overheidsinvesteringen als motor van de economie van 2,5% naar 4,5% van het BBP en voor het stimuleren van privé-investeringen - bijvoorbeeld via verhoogde afschrijvingen - en innovatie.

 

Volgens Fa Quix is snel handelen van de overheid nodig om de industrie te redden. Anders dreigt een enorme faillissementsgolf en vermijdbaar baanverlies. Met het oog op het in stand houden van sociale zekerheid én welvaart, is een economisch draagvlak immers absoluut onontbeerlijk.Links

www.fedustria.be

Tags

Nieuws, interieur, inrichting, woon, wonen, slapen, woning, stof, bekleding, textiel, meubel, hout, stof, fedustria, steun, #fedustria, #corona, #covid19

Gerelateerd nieuws
Modulaire Molo
Molo is volgens Kettal een voorbeeld van een modulaire bank in zijn puurste vorm. De bank is gemaakt om zich makkelijk aan te passen aan de gewenste situatie en ruimte.
lees verder
 
Kauwgom-bubbel lamp
lees verder
 
Dome Deco B2B-platform
lees verder
Nieuw bed Pure
Beddenmaker Loof maakt naar eigen zeggen duurzame houten bedden in Nederland en heeft nu een nieuw model in de collectie.
lees verder
PPC Nieuwegein
In de zomer van 2021 verwacht de Plinten & Profielen Centrale (PPC) een zesde filiaal te openen in NIeuwegein.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden