Doorstroom woningen

Dinsdag 04 juli 2023

CBS heeft onderzocht hoeveel verhuisbewegingen de oplevering van nieuwbouwwoningen oplevert. Een interessant gegeven voor de wonenbranche, aangezien elke verhuizing omzet oplevert.
Doorstroom woningen

In Nederland werden in 2021 ruim 50 duizend opgeleverde nieuwbouwwoningen bewoond. Dat zette een verhuisketen in gang waardoor in 2021 ruim 120 duizend woningen vrijkwamen die opnieuw bewoond werden. Dit blijkt uit het Dashboard Verhuisketens in Nederland, een product van het CBS.

Een verhuisketen als gevolg van nieuwbouw (huur- en koopwoningen) bestaat uit meerdere schakels. De eerste schakel omvat de woningen die de nieuwbouwbewoners achterlaten. In 2021 waren dat er 56 duizend, dus meer dan het aantal bewoonde nieuwbouwwoningen. Dat is onder meer te verklaren doordat twee mensen die gaan samenwonen beide een woning achterlaten.

 

De nieuwe bewoners van deze eerste schakel lieten in 2021 tezamen bijna 33 duizend woningen achter. Deze woningen vormen de tweede schakel in de verhuisketen. Na de eerste schakel komen bij elke volgende stap minder woningen vrij. Dit is te verklaren doordat per schakel ongeveer de helft van de huishoudens bestaat uit starters op de woningmarkt. De achtergebleven woningen blijven dan nog bewoond door bijvoorbeeld ouder(s) of ex-partner.

 

In het Dashboard Verhuisketens wordt gekeken naar verhuisketens die gestart worden door nieuwbouw, transformatie, emigratie of sterfte. De verhuisketen eindigt zodra er na verhuizing nog iemand blijft wonen in de achtergelaten woning. Ook eindigt de verhuisketen als de woning wordt gesloopt of bewoond wordt door een huishouden van buiten Nederland. In dat geval wordt er geen woning in Nederland achtergelaten.Links

www.cbs.nl

Tags

nieuws, interieur, verhuizingen, nieuwbouw, opleveringen, woningen, keten, verhuisketen, dashboard, schakel, huishoudens, woningmarkt, nieuwbouwwoningen, nederland, bewoning, #cbs

Gerelateerd nieuws
 
Flinke stijging huizenprijzen
lees verder
Elektrische bediening raambekleding?
[Sponsored artikel] - Waarom zou je moeten kiezen voor elektrische raambekleding? Naast gemak en comfort biedt het ook kostenbesparing en veiligheid. Lees hier de belangrijkste voordelen.
lees verder
Prijs koopwoningen gestegen
De prijzen van koopwoningen in Nederland zijn in januari bijna 2% hoger dan jaar eerder, zo meld het CBS.
lees verder
Belgisch design in Milaan
Bold Dualities wordt de grootste showcase ooit van Belgium is Design tijdens de Milan Design Week.
lees verder
Consument minder negatief
De stemming onder consumenten verbeterde ook in februari weer iets, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen steeg van -28 in januari naar -27 in februari. De koopbereidheid verbeterde, terwijl het oordeel over het economische klimaat wat verslechterde.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden