Consumentenvertrouwen verbetert

Maandag 22 januari 2024

Het consumentenvertrouwen in Nederland is de afgelopen maand licht gestegen. En de prijzen van koopwoningen zijn eind vorig jaar ook weer gestegen, zo meld het CBS.
Consumentenvertrouwen verbetert
Consumentenvertrouwen verbetert Consumentenvertrouwen verbetert Consumentenvertrouwen verbetert

De stemming onder Nederlandse consumenten verbeterde ook in januari weer iets, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen steeg van -29 in december 2023 naar -28 in januari 2024. Zowel het oordeel over het economische klimaat als de koopbereidheid verbeterde.

 

Met -28 lag het consumentenvertrouwen in januari onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-10). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36) en in september en oktober 2022 de laagste stand ooit (-59). Het CBS meet het consumentenvertrouwen elke maand sinds april 1986.

 

De koopbereidheid kwam in december uit op -20, tegen -21 in december. Het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden verbeterde, het oordeel over de financiële situatie in de komende twaalf maanden bleef hetzelfde. Verder vonden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen een fractie minder ongunstig dan in december.

 

In december 2023 waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 1,6% hoger dan in december 2022. De prijsstijging volgt op 10 maanden met een prijsdaling. Ten opzichte van november 2023 stegen de prijzen in december met 0,2%. De prijsontwikkelingen in dit bericht zijn gebaseerd op de prijsindex van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

 

Met december is ook het jaarcijfer bekend. In 2023 waren bestaande koopwoningen gemiddeld 2,8% goedkoper dan in 2022.

 

Het Kadaster maakte bekend dat het in december 19.565 woningtransacties registreerde. Dat is ruim 8% minder dan een jaar eerder. In 2023 zijn ruim 180 duizend koopwoningen van eigenaar gewisseld, 5,5% minder dan in 2022.Links

www.cbs.nl
www.kadaster.nl

Tags

Nieuws, interieur, wonen, woning, wonen, woninginrichting, vertrouwen, economie, indicator, consumptie, consument, uitgaven, bestedingen, consumentenvertrouwen, koopbereidheid, omzet, detailhandel, woninginrichting, retail, winkel, prijzen, shop, outlet, webwinkel, online, non-food, duurzaam, duurzame consumptiegoederen, koopwoningen, volumedaling, prijsdaling, december, koopwoningen, prijsontwikkeling, bouwvolume, #cbs, #kadaster

Gerelateerd nieuws
Homed opent in Hubo Hengelo
Er is een nieuwe decoratieve Homed geopend, dit keer bij Hubo Hengelo Hart van Zuid. In de winkel wordt nu een compleet woningstofferingspakket aangeboden.
lees verder
Perzische tapijt duurzame keuze
[Sponsored artikel] - In de wereld van interieurdesign blijft de vraag naar authentieke en duurzame producten groeien. Te midden van deze trend staan Perzische tapijten als toonbeelden van vakmanschap en duurzaamheid.
lees verder
 
R+T 2024 in topvorm
lees verder
Meerdere winkelsluitingen Utrecht
Helaas zijn de afgelopen tijd verschillende Utrechtse woonfirma's gesloten. Keck & Lisa Wonen is de meeste recent winkel die zijn deuren sluit. Sinds eind vorig jaar zijn vier bedrijven met hun werkzaamheden gestopt.
lees verder
 
Prijsverlagingen Jysk
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden