Bosch strijdt succesvol tegen Dyson

Vrijdag 28 november 2014

Bosch maakt melding van het feit dat het Dyson heeft gedwongen maatregelen te nemen om energielabels van haar stofzuigers aan te passen. Een Duitse rechtbank had Dyson in september en oktober al opgedragen om claims over haar apparaten te wijzigen, maar het bedrijf weigerde dat tot dusverre ook in Nederland te doen.
Bosch strijdt succesvol tegen Dyson

'We hebben met succes de onjuiste vermelding aangevochten op het energielabel van de Dyson-stofzuigers DC37c en DC33c', meldt Bosch. 'In geval van stofopname op tapijt zal Dyson het label aanpassen van de hoogste reinigingsklasse A naar D en in geval van het geluidsniveau komt er 84dB in plaats van 77dB op het label te staan.'

Bosch heeft nu gedaan gekregen dat Dyson een melding op haar website moet zetten en ook de energielabels uiterlijk 5 december moet aanpassen.

 

EU-energielabel

Sinds 1 september gelden er nieuwe EU-regels, toegepast op alle nieuwe stofzuigers die in de EU worden verkocht. Hierop staat het energieverbruik en ook de stofopname op harde vloeren en tapijt, het geluidsniveau en de stofuitstoot. Tegelijkertijd gingen de zogenaamde EU Ecodesign-regels in: er mogen geen stofzuigers meer geproduceerd worden die meer dan 1600 Watt gebruiken.

 

Bosch testte niet alleen haar eigen producten, maar ook die van concurrenten. De Dyson-stofzuigers vielen in negatieve zin op. Met name de A-topklassering voor stofopname op tapijt en het lage geluidsniveau dat geclaimd werd, bleek niet te kloppen aldus controlemetingen van Bosch. De stofzuigers scoorden een D in plaats van een A bij stofopname en het geluidsniveau was hoger: 84dB in plaats van 77. 

'Dit is significant', aldus Bosch. '3 decibel meer staat gelijk aan een verdubbeling in de waarneming van geluid.' 

 

Voorzieningenrechter

Bosch daagde Dyson voor de voorzieningenrechter, omdat het bedrijf de onjuiste claims niet wilde aanpassen in Nederland, zoals het dat wel in Duitsland had gedaan. Op de zitting erkende Dyson dat het haar claims niet kon onderbouwen en zegde toe toch aan te passen. 'Het energielabel zorgt voor transparantie over belangrijke prestatie-indicatoren voor stofzuigers. Iedere fabrikant is verplicht om apparaten te maken die met minder energieverbruik voldoen aan de Ecodesign-regels', juicht Bosch de labels toe.

 

 Links

www.bosch-home.nl

Tags

tapijt, vloer, vloerbedekking, energiebabel, stofopname, energieverbruik, stofuitstoot, stofopname

Gerelateerd nieuws
 
Terracotta vloer
lees verder
 
Record Koelnmesse bij 100-jarig jubileum
lees verder
FFD van start
De derde editie van de Flanders Flooring Days is maandag 13 mei van start gegaan. Het internationale evenement voor de vloerenindustrie in Vlaanderen loopt door tot en met donderdag.
lees verder
Doorstart HIS en Chapel Parket
Timberline International bv en Houtindustrie Schijndel bv (HIS), beter bekend onder Chapel Parket en Advance Floors, werden vorige maand failliet verklaard. Maar door overnames wordt er nu doorgestart.
lees verder
Coretec Essentials ook in badkamers
Wat is er essentieel bij een vloer? Je wil een sterke, makkelijke en vooral mooie vloer. Die liefst 100% water dicht is om ook in badkamer en keuken te kunnen passen. Coretec presenteert tevens nieuws tijdens de Flanders Flooring Days (FFD).
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden