Weer minder nieuwbouwwoningen

Dinsdag 16 januari 2024

Ook in derde kwartaal zijn er in Nederland minder nieuwbouwwoningen verkocht, een daling die al drie kwartalen duurt.
Weer minder nieuwbouwwoningen
Weer minder nieuwbouwwoningen Weer minder nieuwbouwwoningen

In het derde kwartaal van 2023 werden er in Nederland ruim 3,8 duizend nieuwbouwwoningen verkocht, bijna 30% minder dan een jaar eerder. De transactieprijs van nieuwbouwwoningen was 1,9% hoger dan een jaar eerder. De huizenprijzen van zowel bestaande als nieuwbouwwoningen samen lagen 3,8% lager. Hiermee behoort Nederland tot de 10 landen waar de huizenprijzen in het derde kwartaal lager waren dan een jaar eerder. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat.

 

De afname van het aantal transacties van nieuwbouwwoningen was in het derde kwartaal wel kleiner dan in voorgaande kwartalen. In de eerste twee kwartalen van 2023 halveerde het aantal transacties vergeleken met een jaar eerder. In de eerste drie kwartalen van 2023 werden er in totaal 10.463 nieuwbouwwoningen verkocht. Dit is het laagste aantal transacties sinds de start van de meting in 2015.

 

Ook bestaande koopwoningen werden minder verkocht in het derde kwartaal: het aantal transacties was bijna 7% lager dan een jaar eerder. In totaal (nieuwbouw en bestaande bouw) waren er in het derde kwartaal 9% minder woningtransacties. Dit is daarmee het tiende kwartaal op rij dat er minder woningen zijn verkocht dan een jaar eerder.

 

De gemiddelde transactieprijs van een nieuwbouwwoning bedroeg in het derde kwartaal bijna € 501.000, € 4.000 hoger dan een jaar eerder. De voor kwaliteit en type woning gecorrigeerde prijs van een nieuwbouwkoopwoning was 1,9% hoger dan een jaar eerder. Een kwartaal eerder was de prijsstijging 1,8%. De prijzen van bestaande koopwoningen zijn voor het derde kwartaal op rij gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. In het derde kwartaal lagen de prijzen 4,6% lager dan een jaar eerder. In het tweede kwartaal was dit 5,2%. De gemiddelde transactieprijs van een bestaande woning bedroeg in het derde kwartaal bijna € 418.000. 

 

De huizenprijzen van nieuwbouw en bestaande bouw samen waren in het derde kwartaal van 2024 in Nederland 3,8% lager dan een jaar eerder. In 16 EU-lidstaten was er sprake van een stijging van de huizenprijzen. In Kroatië, gevolgd door Polen en Bulgarije was de stijging het grootst. In 10 EU-lidstaten daalden de prijzen. De grootste dalingen waren te zien in Luxemburg, Duitsland en Finland. Gemiddeld daalden de huizenprijzen 1% in de EU. 

 

Het aantal transacties is in Nederland met 9% afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. In 13 van de 15 EU-lidstaten waar het aantal transacties is gemeten, is het aantal transacties gedaald. Links

www.cbs.nl
www.kadaster.nl
www.europa.eu

Tags

nieuws, interieur, statistiek, koopwoningen, makelaar, verkoop, nieuwbouw, transacties, prijsontwikkeling, verkoopprijs, gemiddelde, nieuwbouwkoopwoning, nieuwbouw, daling, prijs, kwartaal, langer, #cbs, #intrastat, #kadastar, #eurostat

Gerelateerd nieuws
Homed opent in Hubo Hengelo
Er is een nieuwe decoratieve Homed geopend, dit keer bij Hubo Hengelo Hart van Zuid. In de winkel wordt nu een compleet woningstofferingspakket aangeboden.
lees verder
Perzische tapijt duurzame keuze
[Sponsored artikel] - In de wereld van interieurdesign blijft de vraag naar authentieke en duurzame producten groeien. Te midden van deze trend staan Perzische tapijten als toonbeelden van vakmanschap en duurzaamheid.
lees verder
 
R+T 2024 in topvorm
lees verder
Meerdere winkelsluitingen Utrecht
Helaas zijn de afgelopen tijd verschillende Utrechtse woonfirma's gesloten. Keck & Lisa Wonen is de meeste recent winkel die zijn deuren sluit. Sinds eind vorig jaar zijn vier bedrijven met hun werkzaamheden gestopt.
lees verder
 
Prijsverlagingen Jysk
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden