Textielsector krijgt UPV-plicht

Woensdag 26 april 2023

De kleding- en textielsector in Nederland krijgt vanaf 1 juli te maken met nieuwe wetgeving: de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid Textiel (UPV Textiel) en worden verantwoordelijk voor het textielafval dat ze verkopen.
Textielsector krijgt UPV-plicht

Dat de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid Textiel (UPV Textiel) per 1 juli van kracht wordt, heeft staatssecretaris Vivianne Heijnen (foto) van het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) op 21 april bekendgemaakt.

Brancheorganisaties Inretail en Modint hebben vooruitlopend op deze nieuwe wetgeving in 2022 Stichting UPV Textiel opgericht die het mogelijk maakt om via een collectieve aanpak aan de nieuwe regelgeving te kunnen voldoen. Het is voor de deelnemende bedrijven (die UPV-plichtig zijn) de meest effectieve, efficiënte en betaalbare manier om hun bedrijf en de sector te verduurzamen.

Stijgende percentages
Leveranciers en importeurs van kleding en huishoudtextiel worden door het Besluit UPV Textiel verantwoordelijk voor de afvalfase van deze producten. Volgens onderzoek van het ministerie dankten huishoudens in 2018 in totaal 305 kiloton kleding af. De overheid wil hergebruik stimuleren en verspilling en vervuiling tegengaan. In 2025 moet daarom 50% van de afgedankte kleding en textiel hergebruikt of gerecycled worden en dit percentage stijgt naar 75% in 2030. Dit is een forse uitdaging, want het huidige niveau van hergebruik en recycling ligt op 35%.

Volle inzet op gezamenlijke aanpak
Inretail en Modint zetten in op een gezamenlijke aanpak om bedrijven aan de nieuwe regels te kunnen laten voldoen. Dit jaar wordt het nieuwe UPV-systeem gebouwd voor de bedrijven, die via werkgroepen volop meedenken over wat het best gaat passen en werken.
De UPV Textiel maakt ondernemingen formeel individueel verantwoordelijk voor de opzet, monitoring én financiering van een inzamelsysteem. Door deze verplichtingen via stichting UPV Textiel te organiseren, kunnen bedrijven gebruik maken van collectieve afspraken met inzamelaars en verwerkers en van gestroomlijnde administratie- en monitoringsystemen en daarmee verantwoording aan het ministerie afleggen.

Circulaire economie
Het Nederlandse kabinet werkt aan een circulaire economie in 2050 en verplicht sectoren via wetgeving maatregelen te nemen voor inzameling, hergebruik en recycling. In ons land zijn er al UPV’s, voor onder meer verpakkingen, elektrische apparaten, batterijen en autobanden. Frankrijk kent ook een UPV Textiel en in onder andere België, Spanje, Zweden en Duitsland is eveneens wetgeving in voorbereiding.
 
Sectorplan
In 2019 overhandigden brancheorganisaties Inretail en Modint en Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Textiel (VGT) al hun sectorplan voor de Nederlandse kleding- en textielsector aan de staatssecretaris van I&W. Hierin wordt uitgestippeld hoe de sector toewerkt naar een circulaire textielsector in 2050 met goede productieomstandigheden voor mens, dier en milieu. De UPV Textiel is hierin een sleutelinstrument. Via een collectieve aanpak in combinatie met individuele prestaties en initiatieven van bedrijven komt een circulaire sector sneller in zicht en ligt er een stevige basis om met ngo’s, overheden en kennisorganisaties structureel samen te werken aan een circulaire textielsector.Links

www.inretail.nl
www.modint.nl
www.stichtingupvtextiel.nl

Tags

nieuws, interieur, ondernemers, branchevereniging, regelgeving, wetgeving, kleding, textiel, hergebruik, recycling, recycle, duurzaam, circulair, afval, producentenverantwoordelijkheid, UPV-plichtig, inzamelsysteem, #inretail, #modint,#upvtextiel, #upv, #vgt

Gerelateerd nieuws
Keuzevak vloeren op VMBO
Vbmo-leerlingen kunnen in het volgend schooljaar 24/25 nu ook kiezen voor het nieuwe keuzevak Vloeren.
lees verder
Op bezoek bij Masureel
Het team van Incoda gaat regelmatig op bezoek bij een exposant voor meer achtergrondinformatie. Onlangs is men bij behangfabrikant Masureel langs geweest.
lees verder
Groei kijk op gordijnen
De franchiseformule kijk op gordijnen blijft groeien en kondigt nu alweer de achtste vestiging aan.
lees verder
Inspiratie met kleurexpertise
Paint & Paper Library, het Britse merk voor verf en behang, inspireert wereldwijd interieurdesigners, architecten en veeleisende huiseigenaren met ongeŽvenaarde kleurexpertise en innovatieve ontwerpideeŽn.
lees verder
 
Nieuwe Accessoire Boetiek
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden