Omzet retail 2020

Zaterdag 30 januari 2021

De omzet van de Nederlandse detailhandel groeide in 2020 met de op een na hoogste groei in deze eeuw! Ondanks een krimp in december.
Omzet retail 2020
Omzet retail 2020 Omzet retail 2020

De omzet van totale Nederlandse detailhandel pluste over geheel 2020 met 5,9%. Alleen in 2001 was deze eeuw de omzetstijging groter, toen ruim 6%. De foodsector zette 6,9% meer om, terwijl de omzet van de non-foodsector nagenoeg hetzelfde bleef.

Het jaar eindigde overigens natuurlijk wel in mineur. In december leed de detailhandel volgens eht cbs een omzetverlies van 3,1%. Veel non-foodwinkels moesten hun deuren sluiten vanwege de bizar strenge lockdown van het Nederlandse kabinet, terwijl de besmettings- en opnamecijfers toen juist begonnen te dalen. De omzet van de non-foodsector kromp daardoor met 22,6%, terwijl de omzet van de foodwinkels met 9,3% groeide. De online-omzet groeide in december met 58,3%.

De omzet van de winkels in schoenen en lederwaren en de kledingwinkels kromp in december opnieuw dramatisch, met 46,7 respectievelijk 45,3%. Ook winkels in recreatie-artikelen, winkels in consumentenelektronica en witgoed en nu ook winkels in meubels en woninginrichting hadden te maken met een aanzienlijk omzetverlies. De omzet van winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren bleef nagenoeg gelijk in vergelijking met een jaar eerder, terwijl de drogisterijen een omzetgroei van 4,6% behaalden.

Over heel 2020 zijn door de corona-maatregelen de verschillen binnen de non-foodsector groot. De winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren (+19,5%), de winkels in consumentenelektronica en witgoed (+8,5%), de winkels in meubels en woninginrichting (+7,7%) en de winkels in recreatie-artikelen (+5,3%) hebben recordomzetten geboekt.
Daarentegen kampten de winkels in kleding (-19,6%) en de winkels in schoenen en lederwaren (-18,4%) met zware verliezen, onder meer door de winkelsluitingen in het voorjaar en december.

In 2020 is online 43,5% meer omgezet dan in 2019: webwinkels +35,8%, multi-channelers 54,6%.Links

www.cbs.nl

Tags

Nieuws, interieur, wonen, woning, wonen, woninginrichting, vertrouwen, economie, indicator, consumptie, consument, uitgaven, bestedingen, consumentenvertrouwen, koopbereidheid, omzet, detailhandel, woninginrichting, retail, winkel, prijzen, shop, outlet, webwinkel, online, non-food, duurzaam, duurzame consumptiegoederen, #cbs

Gerelateerd nieuws
Orderchamp groeit naar 25.000 retailers
Anderhalf jaar na oprichting heeft de 25.000ste retailer zich al aangesloten bij digitaal inkoopplatform Orderchamp, dat ook al meer dan 1.200 Europese merken telt! En de Digital Fair Spring loopt!
lees verder
 
Grote meerderheid wil winkels open
lees verder
Vertrek Rob Berns bij Kwantum
Rob Berns stopt als algemeen directeur bij Kwantum, na de realisatie van één directie voor Kwantum en Leen Bakker
lees verder
Woonwinkels moeten weer open !
Centrummanagers, ondernemers- en binnenstadverenigingen roepen massaal op om 3 maart de deuren te heropenen, omdat de situatie voor de winkels niet meer houdbaar is. Dit blijkt mede uit de dramatische omzetcijfers van januari.
lees verder
Bni nieuws
Begin deze maand is Piet Boon lid geworden en de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (Bni) heeft sinds kort een nieuw duo-voorzitterschap.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden