Hoge inflatie raakt huurders

Dinsdag 27 december 2022

Genadeloze huurstijging onbetaalbaar voor winkels, waarbij Inretail oproept tot actie vanuit de overheid.
Hoge inflatie raakt huurders

De ongekend hoge inflatie raakt huurders van een winkelpand steeds genadelozer. Vanaf januari krijgen duizenden ondernemers met een huurverhoging van ruim 14% te maken. 'Dit moet stoppen. Ondernemers komen op het punt dat het onbetaalbaar wordt,' concludeert Inretail, die vindt dat de overheid een standpunt moet gaan innemen.

 

Inretail roept de ministeries van Economische en van Binnenlandse Zaken op om zich uit te spreken over de situatie die uit de hand dreigt te lopen. 'Winkels staan onder zware druk. Het past niet als één partij extreem profiteert van een onredelijke huurindexatie die de ander als een mokerslag treft. In ons land hebben we geweldige winkelstraten en -centra. Mensen komen er graag en dit moeten we zo houden. Daarom past een oproep van de overheid aan vastgoedpartijen om oog te hebben voor de aantrekkingskracht van vitale winkelgebieden en huurstijgingen redelijk te houden.'

 

'Ondernemers worden qua energielasten nu dubbel gepakt. Ze betalen de energierekening voor de winkel al via de eigen meter en nog een keer via de huurindexering. Daar gaat het mis, de energiefactor moet eruit,' constateert Inretail.

 

Voor het bepalen van de huurprijsindex wordt meestal gebruik gemaakt van de jaarlijkse indexcijfers van het CBS. Inmiddels is volgens Inretail duidelijk geworden dat deze het cijfer verkeerd berekent door te hoog ingeschatte energietarieven. CBS werkt aan een herberekening, maar het duurt nog minstens een half jaar voor een aangepast officieel cijfer bekend is. 'Ondertussen wordt de huurder geslachtofferd. Dat is onredelijk en Inretail roept haar leden daarom op om met verhuurders in gesprek te gaan over een realistische huurstijging. Zij heeft modelbrieven beschikbaar gesteld.'

 

Sinds mei al kaart Inretail de ongebreidelde huurverhogingen aan omdat vanaf dat moment maandelijks tienduizenden huurders om de oren worden geslagen met steeds onredelijker huurindexaties. Komende januari is wat dat betreft een dieptepunt. Indexatie moet zorgen voor neutralisatie van de geldontwaarding, maar daarmee hebben de doorgevoerde verhogingen niets meer te maken. Inretail pleit voor gebruik van het indexatiecijfer exclusief energiekosten. Dat past veel beter bij de basisgedachte van indexeren.

 

De winkelsector kreeg dit jaar grote kostenstijgingen te verduren waaronder de corona terugbetaalverplichtingen aan de Belastingdienst en veel hogere inkoop-, personeels-, energie- en huurkosten. Inmiddels toont onderzoek van Panteia aan dat in de meeste retail branches daardoor in 2023 de exploitatie negatief zal eindigen.Links

www.inretail.nl
www.cbs.nl
www.panteia.nl

Tags

nieuws, interieur, onderzoek, oproep, branchevereniging, vastgoed, winkelpanden, huurprijzen, stijging, ministerie, binnenlandsezaken, economischezaken, index, prijsindex, huurverhoging, belastingdienst, kosten, huurkosten, retail, branches, #panteia, #cbs, #inretail

Gerelateerd nieuws
Voorjaarsvakdagen DWI 2023
Op 5, 6, 7 en 8 februari vinden de Voorjaarsvakdagen plaats. Zij markeren het 30-jarige jubileum van De Woonindustrie. Dit wordt gevierd met een trendlezing en beursaanbiedingen van diverse exposanten.
lees verder
Retail december plus
De Nederlandse detailhandel heeft in december 2022 11% meer omgezet dan in december 2021, meldt het CBS. Het verkoopvolume was 0,5 procent lager.
lees verder
Goede sfeer op Showup
De 20e editie van vakbeurs Showup zit er weer op. Op 29 en 30 januari vonden nationale en internationale bezoekers hun weg naar de beurs voor home deco, gifts, stationery, lifestyle, kids en food.
lees verder
Weer doorstart Mondiart
December was een moeilijke maand voor Mondiart. Het bedrijf werd toen failliet verklaard. Nu is echter duidelijk dat een doorstart gelukt is, in kleinere vorm en op een nieuwe locatie.
lees verder
Duurzaamheid belangrijk thema
Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema op de consumentengoederenbeurzen Ambiente, Christmasworld en Creativeworld. Duurzame producten worden gepresenteerd onder het thema Ethical Style.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden