Geen compensatie woonwinkels

Zaterdag 28 maart 2020

Nederlandse woonwinkels komen niet in aanmerking komen voor de TOGS-regeling, de noodsteun vanwege corona. Het ministerie maakt zichzelf belachelijk door deze retailers niet als rechtstreeks getroffen te bestempelen.
Geen compensatie woonwinkels

Gisteren werd gepubliceerd hoe de Nederlandse TOGS-regeling (Tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren), een noodsteun op bijstandsniveau, voor door de coronacrisis gedupeerde ondernemers gaat werken. Woonwinkels, maar ook mode-, schoenen- en sportzaken komen er echter niet voor in aanmerking. Ook de Nederlandse brancheorganisatie Inretail reageert verbijsterd.
 
De Nederlandse minister-president Mark Rutte (foto) verliest hiermee een groot deel van z'n geloofwaardigheid. Hij adviseerde heel Nederland immers: ‘blijf thuis’. Daardoor zijn omzetten van veel winkeliers sinds de corona uitbraak gekelderd.

De overheid vraagt van werknemers, ambtenaren en uitkeringsgerechtigden vooralsnog geen enkel offer. Die moeten 100% doorbetaald krijgen. Ondernemers krijgen daarentegen onder allerlei voorwaarden en een hoop papierwerk maximaal 90% gecompenseerd, maar moeten sowieso minimaal 20% omzetverlies (vanaf 1 maart) slikken. Compensatie loopt via de Now-regeling waar op dit moment ook nog eens geen aanvraag voor kan worden gedaan, omdat er nog aan wordt gewerkt.
 
Keer op keer hebben regeringsvertegenwoordigders de afgelopen twee weken verkondigd dat we dit 'samen moeten en gaan oplossen' en dat 'de geldkraan open gaat' om ondernemingen te helpen overeind te blijven. Dat blijkt dus een wassen neus. Bedrijven, ondernemers en zzp'er gaan veruit de hardste klappen krijgen en zullen in veel gevallen deze crisis bedrijfsmatig niet overleven.

Veel winkelondernemers voelen nu de economische noodzaak om hun winkeldeuren weer te openen. Om verdere grote schade te voorkomen zou de zogenaamde 'intelligente lock-down' vanaf nu dan ook veel intelligenter gecommuniceerd moeten worden: meer oplossingsgericht (veilig winkelen kan!) dan angstgericht.

 

 

P.S. 29-03-2020: De Nedelandse regering heeft haar zwalkende, op mediahypes reagerende beleid voortgezet, maar nu in positieve zin. Zaterdagavond werd bekend gemaakt dat de TOGS-regeling toch weer wél beschikbaar komt voor onder andere woonwinkels, zo meldt Inretail. Ondernemers kunnen zich vanaf 30 maart melden voor de tegemoetkoming van € 4.000 uit de TOGS-regeling. Blijft staan dat individuele ondernemers nog altijd een groot deel van de schade voor hun rekening nemen.

 Links

www.inretail.nl

Tags

Nieuws, interieur, inrichting, woon, wonen, woning, residentieel, non-food, retail, detailhandel, brancheorganisatie, belangenbehartiger, cbw, mitex, in retail, winkel, organisatie, belang, vereniging, informatie, portaal, arbeid, pensioen, regeling, omstandigheden, economie, crisis, corona, covid-19, inretail, cbm, modint, togs-regeling, #corona, #covid19, #inretail

Gerelateerd nieuws
Rapport Meubelzaken verschenen
In het Marketingrapport Meubelzaken 2020 staan de resultaten van een onderzoek onder meubelspeciaalzaken in Nederland. Hierin geeft Markdata.nl een overzicht van de ontwikkelingen in de meubeldetailhandel in Nederland.
lees verder
 
Folclore colori
lees verder
Nieuwe topman Riviera Maison
Edo Beukema is begin juni aangesteld als managing director van Rivičra Maison. In deze rol zal hij naast ceo Henk Teunissen verder werken aan de groei en de transformatie naar een omnichannel organisatie.
lees verder
Online ontwikkelingen slapen
In korte tijd verschenen van Markdata.nl twee onderzoeken over de online ontwikkelingen met betrekking tot de slaapbranche. Volgens het onderzoeksbureau behalen slaapspeciaalzaken 5,1% van de omzet online, en werd in april 81% meer online gezocht naar slaapproducten.
lees verder
 
Ruik Let's Pause
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden