Verkopen meubelwinkels dalen fors

Woensdag 17 augustus 2022

Uit de kwartaalcijfers van het CBS blijkt dat bouwmarkten, meubelwinkels en verkopers van wasmachines, keukens en consumentenelektronica worstelen met fors teruglopende verkopen, waarbij de omzet minder terugloopt vanwege de inflatie.
Verkopen meubelwinkels dalen fors
Verkopen meubelwinkels dalen fors Verkopen meubelwinkels dalen fors

Het CBS rapporteert over het tweede kwartaal dat in de foodsector de omzet bijna 3% hoger was ten opzichte van een jaar eerder. De prijzen namen de afgelopen kwartalen flink toe, het volume lag ruim 5% lager. Zowel supermarkten als speciaalzaken, zoals slagerijen en kaaswinkels, zetten meer om terwijl de volumes daalden.

 

De non-foodsector zette 6% meer om dan in het tweede kwartaal van 2021. Het volume was vergelijkbaar met een jaar eerder. Binnen de non-foodsector waren grote verschillen tussen de branches. Vooral kledingwinkels en schoenenwinkels boekten grote omzetstijgingen. Meubelzaken, doe-het-zelfwinkels en winkels in consumentenelektronica en in witgoed zetten juist minder om dan vorig jaar. De volumes in deze branches daalden in het tweede kwartaal met 9 tot 13%.

 

In het tweede kwartaal van 2022 was de online omzet van de detailhandel 10% lager dan een jaar eerder. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is, de multichannelers, was 11% lager. Pure webwinkels zetten 9% minder om.

 

In het tweede kwartaal van 2022 werden in de detailhandel 46 faillissementen uitgesproken. Dit is 21% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, toen er 38 faillissementen waren. Het aantal faillissementen is wel lager dan in de periode voor de coronapandemie.

 

Aan het begin van het derde kwartaal van 2022 gaf 41 procent van de detaillisten aan dat personeelstekort de belangrijkste belemmering is voor de bedrijfsvoering. In het tweede kwartaal gaf ook al 39 procent van de detailhandelaren dit aan, maar ten opzichte van het begin van 2022 is het percentage verdubbeld.

 

53%t Van de detailhandelaren verwacht dat verkoopprijzen de komende drie maanden toenemen, 1% verwacht een prijsafname. Per saldo is dit minder dan een kwartaal eerder, toen 62% een stijging voorzag en 2% een daling.

Over de ontwikkeling van het economisch klimaat zijn ondernemers overwegend negatief. Per saldo 15% van de detailhandelaren verwacht een verslechtering in de komende drie maanden. De ondernemers zijn hiermee pessimistischer over het economisch klimaat dan in de voorgaande acht kwartalen.



Links

www.cbs.nl

Tags

Nieuws, interieur, wonen, woning, wonen, woninginrichting, vertrouwen, economie, indicator, consumptie, consument, uitgaven, bestedingen, consumentenvertrouwen, koopbereidheid, omzet, detailhandel, woninginrichting, retail, winkel, prijzen, shop, outlet, webwinkel, online, non-food, duurzaam, duurzame consumptiegoederen, personeelstekort, stemming, #cbs

Gerelateerd nieuws
 
Geen Gardiente in 2024
lees verder
Coretec op FFD
Coretec presenteert de nieuwste innovaties en collecties tijdens de Flanders Flooring Days (FFD), die van 13 t/m 16 mei worden gehouden.
lees verder
Groenere textielindustrie
De Europese textielindustrie bespreekt de Europese textielstrategie om een groenere en meer competitieve sector in Europa te creëren.
lees verder
 
Pastoe: 3 miljoen verlies
lees verder
Beste en slechtste woonslogans
‘Hubo helpt’ is door consumenten verkozen tot de beste slogan in de woonbranche. ‘Een wereld aan ideeën’ van Ikea en ‘Gegarandeerd de laagste prijs van Nederland’ van Keukenconcurrent complementeren de top drie.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden