Thuiswerk productiever dan kantoorwerk

Vrijdag 19 maart 2021

Een meerderheid van de thuiswerkers is thuis productiever dan op kantoor. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek onder ruim 40.000 kantoorwerkers bij onder meer de Rijksoverheid. Kansen voor de woonbranche!
Thuiswerk productiever dan kantoorwerk
Thuiswerk productiever dan kantoorwerk Thuiswerk productiever dan kantoorwerk

Het onderzoek We Werken Thuis werd uitgevoerd door het Center for People and Buildings (CfPB), Aestate/Ontrafelexperts, TU Delft en TU Eindhoven. In de periode april-december 2020 werden ruim 40.000 thuiswerkers via negen wekelijkse vragenlijsten gevraagd naar hun ervaringen met thuiswerken. Vragen die in het onderzoek aan de orde kwamen hadden onder meer betrekking op de werkzaamheid van de (communicatie)technologie, het aansturen van medewerkers en de beleving van de sociale cohesie binnen organisaties. Ook was er aandacht voor de inrichting van de thuiswerkplek en de ervaren productiviteit van thuiswerkers.

 

Balans

Uit analyse van de antwoorden op dit laatste gebied komt een aantal opvallende relaties naar voren, die samenhangen met de individuele situatie van de thuiswerker, het werkproces en de thuiswerksituatie.

Een meerderheid van de respondenten (55%) geeft aan thuis productiever te zijn dan op kantoor. Gemiddeld beoordelen thuiswerkers de eigen productiviteit met een 7,7; de productiviteit op kantoor werd in de pré-coronaperiode met een punt lager beoordeeld, zo blijkt uit cijfers van het CfPB.
De ervaren productiviteit van thuiswerkers hangt blijkens het onderzoek onder meer samen met de werk-privé balans, de mate waarin men in staat is tot zelfmotivatie en het enthousiasme over het werk. Ook de eigen gezondheidssituatie en de betrokkenheid tussen collega’s spelen een rol.


Het onderzoek toont verder aan dat de thuiswerksituatie door bijna driekwart van de respondenten geschikt wordt geacht voor het uitvoeren van kantoorwerk; in 70% van de gevallen bevordert de thuiswerkplek de concentratie. Daar staat tegenover dat ongeveer een derde van de respondenten meldt dat het gezamenlijke werk lijdt onder thuiswerken.

 

Succesfactoren

Deze kennis is van groot belang voor kantoorhoudende organisaties, stelt CfPB-onderzoeker Hoekstra (foto 3). Het leert organisaties onder meer dat het bewaken van de werk-privébalans bij medewerkers en het enthousiasmeren van medewerkers essentiële succesfactoren zijn. 'Het doel van ons onderzoek is om organisaties en medewerkers praktische handvatten te bieden,' aldus de CfPB-onderzoeker. 'We willen kennis verschaffen over de wijze waarop je thuiswerken het beste kunt implementeren. Dat is ook na de coronaperiode van groot belang. Uit ons onderzoek komt naar voren dat organisaties en medewerkers verwachten in de toekomst structureel meer gebruik te gaan maken van thuiswerken. Daarom zullen we de ervaringen op het gebied van thuiswerken ook na de corona-periode blijven onderzoeken.'

Van de respondenten uit het onderzoek We Werken Thuis geeft 82% aan na corona vaker te willen thuiswerken; 87% zou het niet erg vinden om verplicht een of twee dagen thuis te moeten werken. 'We hebben ook gevraagd naar de hoeveelheid uren dat men thuis wil werken,' zegt Hoekstra. 'Het aantal van 16 uur wordt het vaakst genoemd (meer dan 20%), gevolgd door 24 uur (circa 17%) en vervolgens 8 en 20 uur (circa 10%).'Links

www.cfpb.nl

Tags

thuiswerken, productiviteit, onderzoek, werkmeubilair, tevredenheid, werk, medewerkers, hoekstra, #wewerkenthuis, #cfpb

Gerelateerd nieuws
Problemen meubelindustrie
De productie van meubelen en interieurs komt steeds meer in de knel door aanhoudende tekorten en late levering van grondstoffen en materialen. Meubelen en interieurs zullen duurder worden.
lees verder
Niet alleen bedden bij JWR
Heeft u zich al aangemeld voor de Voorjaarsvakdagen in DWI? Op 12 en 13 april en van 18-20 april staat ook JWR-Bedden klaar om interieurprofessionals de merken Rőwa en Selecta te tonen. Het bedrijf introduceert echter ook een Coronatafel.
lees verder
Inretail gooit handdoek
Detailhandelsbrancheorganisatie Inretail gaat niet in hoger beroep tegen de Nederlandse staat om de gedwongen winkelsluiting op te heffen. En het IMF heeft overheden inmiddels geadviseerd om noodlijdende zaken op te kopen!
lees verder
Elegante subtiele rondingen
DesignLab21, onderdeel van de Dutch Quality Group presenteert de nieuwe bank Vilaz. Volgens het bedrijf is het een typische Design on Stock bank, met een herkenbare signatuur. Modulair, comfortabel en met veel aandacht voor kwaliteit en detail.
lees verder
 
Webinar met Harry Bijl
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden