Investering in recycling PVC

Donderdag 29 juni 2023

In Wielsbeke verwerkt Unilin momenteel al jaarlijks 40.000 ton pvc-afval, een vijfde van wat het bedrijf jaarlijks produceert. De Quick-Step moeder gaat nu ruim € 100 miljoen investeren in volledige recycling.
Investering in recycling PVC

Het West-Vlaamse Unilin, het bedrijf achter het merk Quick-Step, heeft een technologie ontwikkeld waarmee het binnen vijf jaar bijna al het pvc voor zijn vinylvloeren uit gerecycleerd materiaal kan halen. Dat kost dit jaar alleen al € 20 miljoen en op het einde van de rit tot € 150 miljoen.

 

Dit staat te lezen in dagblad De Tijd, dat een interview hierover publiceert met Laurent Meersseman, hoofd onderzoek en ontwikkeling van de vloerendivisie van Unilin, en Ruben Desmet, de ceo van Unilin Flooring. In het interview is te lezen dat Unilin in de fabriek in Wielsbeke al elk jaar 40.000 ton pvc-afval, dat komt van vinylplanken met productiefoutjes en snijafval uit de fabrieken, en van verwijderde vloeren van bij de installateurs verwerkt. Deze hoeveelheid, waarvoor pvc de basis vormt, is 20% van wat Unilin elk jaar produceert.

 

Naast productinnovatie maakt het bedrijf nu de keuze om zwaar in te zetten op duurzaamheid, het slagveld waar de toekomst van de vloerbekleding wordt uitgevochten. Dat geldt zeker voor vinyltegels en -planken, dé wereldwijde groeimarkt in vloeren.

 

Reden genoeg voor Unilin om dit jaar te gaan investeren in een nieuwe technologie waarmee het niet alleen het pvc uit zijn eigen productie, maar ook dat van andere producenten kan verwerken. Vinylafval uit de eigen fabrieken wordt namelijk nu al verwerkt. Het verwerken van andere pvc producten - zoals rioolbuizen, ramen en deuren en medisch materiaal - is veel complexer. Dan moet er een procedé ontwikkelt worden waarbij de chemische formules van verschillende soorten pvc verwerkt kan worden tot één stabiel materiaal dat voldoet aan de vereisten voor nieuw vinyl. De nieuwe productielijn die momenteel gebouwd wordt kan zo’n brede inputstroom aan, zo verklaart het bedrijf in De Tijd.

 

De nieuwe installatie is volop in aanbouw, maar uiteraard nog niet te bezoeken. Dit najaar moet de machine operationeel zijn. Vanaf midden volgend jaar moet 10% van het door Unilin geproduceerde LVT (luxury vinyl tiles) dat het vanuit West-Vlaanderen uitvoert naar overal ter wereld, volledig uit gerecycleerd pvc bestaan. Daarna laat het bedrijf de oudere productielijnen uitfaseren en wil men naar bijna 100% gerecycleerd materiaal groeien.

 

Bij Unilin wordt duidelijk dat het project niet alleen is ingegeven door groene idealen. Door de recycling hoeft Unilin geen ‘vers’ pvc te gebruiken. Dit is een oliederivaat dat bij de productie veel CO2 uitstoot. Dat levert extra punten op in het door Europa verplichte duurzaamheidsverslag en een besparing op dure emissierechten. Daarnaast hoopt het bedrijf minder afhankelijk te worden van de volatiele markt van primaire grondstoffen, waar het de voorbije jaren geconfronteerd werd met hogere prijzen. Doordat pvc-afval nauwelijks iets kost, en de verwerking minder energie verbruikt dan nieuw pvc, zal de gerecycleerde grondstof zelfs goedkoper worden, is de verwachting.

 

Unilin verwacht de komende 5 jaar € 100 tot 150 miljoen te investeren in deze nieuwe recycling technologie. Des te sneller men omschakelt naar het gebruik van dit materiaal, des te sneller kan men deze investering terugverdienen.

 

Om over enkele jaren over voldoende recycleerbaar materiaal te beschikken werkt Unilin volop aan de logistiek om het vinyl op te halen en te sorteren. Het kan terugvallen op de ervaring van pioniersprojecten in zijn houtplatendivisie. Al jaren haalt Unilin tot 95% van het hout dat het verwerkt tot spaanplaten uit containerparken en bij industriële houtverwerkers. Nog geen twee jaar geleden kwam de Panels-divisie al met de recyclage van mdf-platen. Unilin gaat - net als voor houtafval - een systeem uitwerken om binnen een cirkel van 300 kilometer rondom de West-Vlaamse fabrieken pvc-afval op te halen. Hiervoor lopen al gesprekken met grote afvalverwerkers.

 

Unilin Flooring is niet de grootste speler in laminaat- en vinylvloeren, maar wil vooral de marktleider zijn in innovaties. De voorbije vijftien jaar investeerde het naar eigen zeggen € 1 miljard in onderzoek en ontwikkeling van zijn vloeren. Het bedrijf heeft naast de productdivisies houtpanelen, isolatie en vloeren een afdeling voor de verzilvering van zijn innovaties via de verkoop van de patenten aan derden - ook concurrenten. Men verwacht in de nabije toekomst dat andere pvc-aanbieders deze technologie voor pvc-recyclage gaan volgen.Links

www.unilin.com
www.quick-step.nl
www.moduleo.nl
www.unilinpanels.com

Tags

nieuws, interieur, pvcvloeren, vinylvloeren, waterbestendig, krasbestendig, technologie, patenten, kliksysteem, recyclage, recycling, verwerken, productie, retourhalen, aanbieders, laminaatvloeren, wereldprimeur, panelen, logistiek, vinyl, pionier, #quickstep, #moduleo, #ivc, #unilin, #unilinflooring

Gerelateerd nieuws
 
Succesvolle netwerklunch
lees verder
Visualisatie Meistervloeren
Het kiezen van een vloer wordt heel eenvoudig met de Meister Interior Designer met unieke verlanglijstfunctie.
lees verder
 
Kei collectie
lees verder
Meer topmerken op Orgatec
Van 22 tot 25 oktober 2024 vindt Orgatec opnieuw plaats op het beursterrein van Keulen. De beursorganisatie meldt dat steeds meer grote merken zich voor het evenement hebben aangemeld.
lees verder
Geslaagde editie FFD
Flanders Flooring Days (FFD) trekt internationale bezoekers uit 78 landen en wordt door de deelnemers als een geslaagd evenement gezien.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden