Groei detailhandelsomzet eind 2023

Donderdag 01 februari 2024

De Nederlandse detailhandel zet ruim 4% meer om in december, de omzet van meubel- en keukenwinkels daalt (en volume nog sterker).
Groei detailhandelsomzet eind 2023
Groei detailhandelsomzet eind 2023 Groei detailhandelsomzet eind 2023 Groei detailhandelsomzet eind 2023

De detailhandel heeft in december 4,2% meer omgezet dan in december 2022, meldt het CBS. Het verkoopvolume was 1,7% hoger. De omzet van de foodsector groeide met 4,6%, die van de non-foodsector met 2,6%. Daarnaast is online 1,2% minder omgezet dan een jaar eerder. Met het decembercijfer is ook het cijfer voor hele jaar bekend. In 2023 heeft de detailhandel bijna 6% meer omgezet dan in 2022.

 

De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in december. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 1,9% hoger dan in december 2022.

 

De omzet van de non-foodwinkels groeide in december 2023 dus met 2,6%. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) was 1,2% hoger dan een jaar eerder.

 

De drogisterijen, de kledingwinkels en de winkels in schoenen en lederwaren hebben in december meer omgezet dan in december 2022. Daarentegen hebben winkels in meubels en woninginrichting, winkels in doe-het-zelfartikelen (inclusief keukens en vloeren), winkels in consumentenelektronica en witgoed en winkels in recreatieartikelen in december minder omgezet.

 

De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in december 4,6% meer omzet behaald dan in december 2022. Het verkoopvolume was 0,4% hoger dan een jaar eerder. De omzet van supermarkten en speciaalzaken lag respectievelijk 4,6 en 4,3% hoger.

 

De online omzet was in december 1,2% lager dan in december 2022. Webwinkels (als hoofdactiviteit verkoop via internet) hebben 1,3% meer omgezet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers), kromp met 4,6%.

 

De online omzet van winkels in voedingsmiddelen en drogisterijen en de winkels in overige non-foodartikelen lag in december 2023 hoger dan in december 2022. De online omzet van de winkels in consumentenelektronica en de kledingwinkels was lager dan een jaar eerder.

 

In 2023 heeft de detailhandel, voor koopdagen gecorrigeerd, 5,6% meer omgezet dan in 2022. Het verkoopvolume was echter 2,4% lager. De omzet van de foodwinkels groeide met 7,7%, de winkels in non-food realiseerden een groei van 3,5%. Online is 1,6% meer omgezet dan in 2022.Links

www.cbs.nl

Tags

Nieuws, interieur, wonen, woning, wonen, woninginrichting, vertrouwen, economie, indicator, consumptie, consument, uitgaven, bestedingen, consumentenvertrouwen, koopbereidheid, omzet, detailhandel, meubelwinkel, woninginrichting, retail, vloerenwinkels, keukenzaken DHZwinkels, winkel, prijzen, shop, outlet, webwinkel, online, non-food, duurzaam, duurzame consumptiegoederen, december, #cbs

Gerelateerd nieuws
Homed opent in Hubo Hengelo
Er is een nieuwe decoratieve Homed geopend, dit keer bij Hubo Hengelo Hart van Zuid. In de winkel wordt nu een compleet woningstofferingspakket aangeboden.
lees verder
Perzische tapijt duurzame keuze
[Sponsored artikel] - In de wereld van interieurdesign blijft de vraag naar authentieke en duurzame producten groeien. Te midden van deze trend staan Perzische tapijten als toonbeelden van vakmanschap en duurzaamheid.
lees verder
 
R+T 2024 in topvorm
lees verder
Meerdere winkelsluitingen Utrecht
Helaas zijn de afgelopen tijd verschillende Utrechtse woonfirma's gesloten. Keck & Lisa Wonen is de meeste recent winkel die zijn deuren sluit. Sinds eind vorig jaar zijn vier bedrijven met hun werkzaamheden gestopt.
lees verder
 
Prijsverlagingen Jysk
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden