Nieuwe matrasrecycling

Vrijdag 12 juni 2020

Ieder jaar worden er in Nederland volgens het Koninklijke CBM ruim 1,2 miljoen matrassen weggegooid. CBM, de Nederlandse branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie, streeft naar volledige en groene recycling van matrassen.
Nieuwe matrasrecycling

Het CBM stelt dat we staan aan het begin staan van een nieuwe manier van recyclen. Het doel: rond het jaar 2030 50% besparing op het gebruik van basismateriaal. Er is weliswaar een aantal speciale ontmantelingsbedrijven, waaronder Retourmatras, voor matrassen in Nederland. Zij winnen uit de matrassen stoffen voor de staalindustrie, de verpakkingssector, de fabricage van isolatiematerialen en vloermatten. De markt voor de restmaterialen is echter beperkt. Chemische recycling wordt gezien als doorbraaktechnologie voor plastics en andere complexe afvalstromen.

Ondanks allerlei initiatieven, de Circulariteirsindex van Inside/Inside en bijvoorbeeld recyclinginitiatieven bij Auping en Revor worden er blijkbaar nog nog altijd 1,2 miljoen matrassen in Nederland weggegooid, lees verbrand.

CBM heeft als brancheorganisatie de keten bij elkaar gebracht om samen de mogelijkheden te onderzoeken om op een thermochemische manier materialen uit oude matrassen te verwerken. Nederland staat aan het begin van de ontwikkeling van een nieuwe manier van matrasrecycling. In een bijzondere ketensamenwerking: met fabrikanten, winkeliers, onderzoekers en recyclingbedrijven werken de organisatie aan een schone toekomst.
 
Bekijk de documentaire op of direct op hun YouTube-kanaal (9:11).
Links

www.auping.nl
www.cbm.nl
www.cbm.nl/matrasrecycling
www.dsm-niaga.com
www.retourmatras.nl
www.revor.be

Tags

Nieuws, interieur, inrichting, wonen, woon, woning, meubel, meubilering, industrie, Interieurbouw, fabricage, cao, collectieve arbeidsovereenkomst, branchevereniging, lonen, werknemer, werkgevers, matras, recycling, cradle-to-cradle, #auping, #cbm, #matrasrecycling #dsmniaga, #retourmatras, #revor

Gerelateerd nieuws
 
Arli overgenomen
lees verder
 
Twee keer zoet bij Essenza
lees verder
Emma verkocht
Na eerdere aankondiging en goedkeuring van de mededingingsautoriteiten zijn meer dan de helft van de aandelen in de succesvolle matrassenverkoper Emma - The Sleep Company nu overgedragen.
lees verder
Wonenbeurs gaat digitaal
De VT Wonen & Designbeurs gaat dit jaar niet door in fysieke vorm, maar wordt gedurende de gehele maand oktober digitaal gehouden. De Let's get digital editie!
lees verder
 
Let's meet again op MBB!
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden