Personeel blijft lastig te vinden

Zaterdag 26 augustus 2023

Bijna 60% van de retailers heeft nog altijd moeite met het rondkrijgen van de bezetting, zo blijkt uit een peiling van Inretail.
Personeel blijft lastig te vinden

Bovenstaande conclusie blijkt  uit de ledenpeiling van eind juli van Inretail. Een vergelijkbaar percentage kwam uit de peiling van november 2022. Ondernemers geven als voornaamste oorzaken van het moeilijk rondkrijgen van de bezetting: te weinig instroom (54%), het verloop van medewerkers (35%) en de hoge personeelskosten. Volgens 81% van de retailers blijft het vinden van geschikte medewerkers lastig. De meeste vacatures staan nog altijd open voor verkoopfuncties (84%) en ambachtelijke functies (21%).

 

Opvallend is dat ruim 40% van de ondernemers merkt dat personen onder de 30 jaar minder interesse tonen in de retail non-food. De belangrijkste factoren die hier volgens hen een rol in spelen zijn het salaris (51%), de werktijden (43%) en flexibiliteit/ werk-privé balans (36%).

 

Retailers is gevraagd waar volgens hen kansen liggen voor de factoren die jongeren minder waarderen. De door hen aangedragen oplossingen zijn hierna opgesomd, met daarbij extra tips van INretail hoe een maximaal gewaardeerde werkgever te worden:

 1. Hogere salarissen (29%).
  Houd er bij het geven van eventuele eigen loonsverhogingen rekening mee dat per 1 januari de lonen weer omhoog gaan. Dat heeft te maken met de minimumloon berekening die vanaf januari op 36 uur wordt gebaseerd. Daarnaast stijgen salarissen binnen cao-loongebouwen vaak mee met de wettelijke verhoging van het minimumloon op 1 januari. Spreek bij het geven van eigen loonsverhogingen altijd de mogelijkheid tot verrekening af. 
 2. Doorgroeimogelijkheden (28%)
  Doorgroeien betekent niet alleen hogerop willen komen. Door extra taken en verantwoordelijkheden aan de huidige functie toe te voegen is er ook sprake van groei. Maak daarom de doorgroeimogelijkheden binnen jouw bedrijf bespreekbaar tijdens werkgesprekken. 
 3. Opleidingsmogelijkheden bieden (24%)
  Alleen al het signaal dat jij als werkgever aan de ontwikkeling van jouw medewerkers werkt, zorgt voor motivatie om bij jouw bedrijf te blijven. Bied je medewerkers een cursus of opleiding aan.
 4. Zeker jongere generaties delen graag hun eigen tijd in en vinden dit belangrijk in een baan. Laat hen daarom mee de roosters maken of biedt hen de mogelijkheid tot zelfroosteren aan.  
 5. Secundaire arbeidsvoorwaarden bieden (vakantiedagen en reiskosten) (22%)
  Via de cao is het mogelijk om vakantiedagen te kopen en verkopen. Daarnaast zou je medewerkers een extra vakantiedag kunnen aanbieden of bijvoorbeeld een vrij dag kunnen geven voor vrijwilligerswerk. Ook hier geldt, jongeren hechten doordat zij graag maatschappelijke impact willen maken hier veel waarde aan. 
 6. Extra’s bieden zoals sportschoolabonnement en personeelskorting (21%) 

De krapte op de arbeidsmarkt zal waarschijnlijk nog even duren, het is dus belangrijk om als retailondernemer extra tijd en inspanningen te doen voor behouden en werven van personeel.Links

www.inretail.nl
www.vacaturesitewonen.nl
www.interieur-vakman.nl
www.werkindewinkel.nl

Tags

nieuws, interieur, personeel, verkoop, ambacht, tekort, zoeken, vacatures, binden, boeien, behouden, jongeren, maatschappelijk, personeelskorting, taken, verwantwoordelijkheden, rooster, vakantie, doorgroei, carriere, winkels, ondernemers, retail, #inretail

Gerelateerd nieuws
Elegante deurmatten in interieur
[Sponsored artikel] - Bij de inrichting van je woning zorg je er onder meer voor dat je meubels bij elkaar passen de muren een mooie kleur krijgen en kunstwerken aan de wand hangen. Maar heb je ook aan een passende deurmat gedacht?
lees verder
Ontwerptalent op Trendz
Iedereen die zich professioneel met woonaccessoires bezig houdt is van 25, 26 en 27 augustus weer welkom in Evenementenhal Gorinchem, voor vakbeurs Trendz. Op het evenement zijn ook verschillende ontwerptalenten aanwezig.
lees verder
 
K+R Interior Concepts failliet
lees verder
Lifestyle beurs Nordstil komt eraan
Geïnspireerd worden door de nieuwste trends en innovaties in de wereld van lifestyleproducten, geschenkartikelen en woningdecoratie? Nordstil, dé lifestyle vakbeurs, staat binnenkort weer voor de deur in het bruisende Hamburg.
lees verder
Vlaamse industrie bepleit daadkracht
De vier algemeen directeuren van de grootste industriële sectorfederaties in Vlaanderen hebben een opiniestuk gepubliceerd getiteld ‘Dringend gezocht: politieke daadkracht voor een sterke en veerkrachtige industrie’.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden