Impuls voor matrasrecycling

Donderdag 14 oktober 2021

Vijf grote matrasproducenten - Beter Bed, Swiss Sense, Ikea, Hilding Anders en Koninklijke Auping - introduceren stichting Matras Recycling Nederland (MRN).
Impuls voor matrasrecycling
Impuls voor matrasrecycling

Met dit nieuwe initiatief geven Beter Bed, Swiss Sense, Ikea, Hilding Anders en Auping via Matras Recycling Nederland (MRN) een nieuwe impuls aan de recycling van afgedankte matrassen in Nederland. Op hun initiatief gaan alle producenten een afvalbeheerbijdrage betalen voor de matrassen die zij op de markt brengen. Doel is om in 2028 jaarlijks minstens 75% van alle afgedankte matrassen in ons land te recyclen.

 

Per jaar worden er volgens de initiatiefnemers in Nederland zo’n 1,6 miljoen matrassen afgedankt. Een groot deel ervan wordt verbrand. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar leidt ook tot verlies van kostbare materialen en grondstoffen. Door recycling moet daar een oplossing voor komen.

 

De vijf matrasproducenten hebben hun verantwoordelijkheid genomen en zelf een structurele oplossing voor dit probleem ontwikkeld door de stichting MRN op te richten. Zij hebben een voorstel voor een vrijwillige producentenverantwoordelijkheid bij het ministerie van I&W ingediend, met het verzoek dit algemeen verbindend te verklaren. Daarmee worden alle matrasproducenten en -importeurs wettelijk verplicht om per 1 januari 2022 een ‘afvalbeheerbijdrage’ te betalen voor alle matrassen die zij in Nederland op de markt brengen.

 

De stichting neemt de inning van de afvalbeheerbijdragen voor zijn rekening. De stichting zorgt er vervolgens voor dat de gelden worden ingezet om de recyclekosten van milieustraten en retailers te vergoeden. Op deze manier moet in 2028 jaarlijks minstens 75% van alle afgedankte matrassen in Nederland worden gerecycled.

 

Stichting MRN is ondergebracht bij Koninklijke CBM, de branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie, die namens het bestuur van de stichting de regeling uitvoert.

 

Alle partijen in de matrasketen worden bij de recycling betrokken:

> Producenten gaan een afvalbeheerbijdrage betalen voor matrassen die zij op de markt brengen.

> Retailers kunnen bij de verkoop van nieuwe matrassen de afgedankte matrassen weer innemen. De stichting MRN compenseert de recyclekosten van deze retailers.

> Afvalinzamelaars zamelen matrassen schoon in en worden daarvoor gecompenseerd vanuit stichting MRN.

> Recyclingbedrijven, waarvan er inmiddels al twee in Nederland operationeel zijn, gaan de ingezamelde matrassen recyclen en verwerken tot nieuwe materialen en producten.

Zo draagt iedereen een steentje bij aan dit initiatief.

 

 

P.S. 17-12-2021: Inmiddels is er een regeling die door het Ministerie van I&W algemeen verbindend is verklaard.



Links

www.mrn.nl
www.cbm.nl
www.auping.nl
www.beterbed.nl
www.swisssense.nl
www.ikea.nl
www.hildinganders.com

Tags

Nieuws, interieur, inrichting, wonen, woon, woning, meubel, industrie, fabricage, matras, recycling, cradle-to-cradle, #auping, #cbm, #matrasrecycling #ikea, #retourmatras, #swisssense, #hildinganders, #beterbed, #cbm

Gerelateerd nieuws
Circulaire bedbodem uit afval
Neonest lanceert ’s werelds eerste 100% circulaire bedbodem gemaakt uit post-consumer afval.
lees verder
Onverwachte overname
Somnis Bedding koopt Aquinos Bedding, nadat eerder bekend werd dat Revor interesse had in overname van dit bedrijf.
lees verder
Jysk heropent drie winkels
Jysk blijft maar bezig met openen: de meubelketen lukte het om in één week tijd nog eens drie compleet vernieuwde winkels in Nederland op te leveren.
lees verder
Lekkage kost echt: duur herstel
[Sponsored artikel] - Een klein scheurtje in een leiding lijkt onschuldig. Totdat je ontdekt dat er vocht in je muur zit, het parket opbolt of er ineens schimmel verschijnt. Dan ontdek je wat een lekkage écht kost: duur herstel!
lees verder
 
Uitbreiding slapen Heimtextil
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden