Duurzaam voor juiste prijs

Woensdag 12 juli 2023

Het animo voor circulaire producten is in zes jaar sterk gegroeid. De Nederlandse consument rekent dan wel op een prijsvoordeel.
Duurzaam voor juiste prijs
Duurzaam voor juiste prijs Duurzaam voor juiste prijs

Deze conclusie komen uit een onderzoek dat Q&A Insights & Consultancy in opdracht van ABN AMRO onder bijna 1.650 Nederlanders heeft verricht. De resultaten van dit onderzoek zijn afgezet tegen de uitkomsten van een vergelijkbaar onderzoek uit 2017.


Uit de resultaten blijkt dat de houding van consumenten ten opzichte van circulaire bedrijfsmodellen zich positief ontwikkelt. In vergelijking met 2017 staan meer respondenten open voor zowel het kopen van circulaire producten als producten die voor een bepaalde periode worden geleend, gehuurd of geleased. Wel is het animo voor het aanschaffen van circulaire producten groter dan het tijdelijk gebruik ervan. Consumenten hebben kennelijk nog de voorkeur om producten in eigen bezit te hebben.

 

Bij het kopen van circulaire producten blijkt dat consumenten met 67% het meest open staan voor het kopen van gerecyclede producten. Daarna volgt het kopen van duurzame producten met 61%. Hier worden producten onder verstaan die op een milieu-, mens- en diervriendelijke manier zijn geproduceerd. Voor het kopen van herstelde – of ‘refurbished’ – producten staan respondenten het minst open, maar alsnog is ruim de helft positief. De categorie gerecyclede producten is het hardst gestegen ten opzichte van 2017, gevolgd door de refurbished producten. De groep die zegt tweedehands producten te kopen is in vergelijking met 2017 gestegen van 54 naar 59%.

 

In het onderzoek zijn drie soorten van tijdelijk gebruik van spullen onderzocht: lenen tussen consumenten onderling, kortstondig huren en voor langere duur leasen. Het kort huren van producten blijft bij consumenten meest populair en leasen is ten opzichte van 2017 qua populariteit bijna verdubbeld.


Een relatief klein deel van de respondenten heeft wantrouwen ten aanzien van de onderzochte producten door het in hun ogen ontbreken van informatie of de tijd die het vergt om uit te zoeken waar de toegevoegde waarde van het product zit, evenals het gemis aan overtuiging dat producten echt circulair of duurzaam zijn. Liever het nieuwste van het nieuwste willen of het niet goed weten of een tweedehands, refurbished of geleend product wel van goede kwaliteit is, weerhoudt de consument soms nog van een overstap.


Uit het onderzoek blijkt ook dat de prijs van circulaire producten een grote rol speelt bij de beslissing om deze producten wel of niet aan te schaffen. Zo zegt 60% dat gerecyclede producten goedkoper moeten zijn dan producten die van nieuw gedolven grondstoffen zijn gemaakt. En 30% van consumenten verwacht dat duurzame producten goedkoper zijn dan een volledig nieuw product.

 

In grafiek 2 is te zien hoeveel procent de producten goedkoper moeten zijn volgens de groep respondenten die vindt dat het circulaire product goedkoper moet zijn dan een nieuw product gemaakt van nieuwe grondstoffen. Bijvoorbeeld bij duurzame producten vindt 50% van deze groep dat het product 5 tot 20% goedkoper moet zijn. De tweedehands en refurbished producten dienen duidelijk veel goedkoper te zijn; ruim 60% vindt dat het 25 tot 50% goedkoper moet zijn. Helder communiceren naar de consument over in hoeverre de prijs afhankelijk is van hoe een product gemaakt is, blijft cruciaal.



Links

www.abnamro.nl
www.qanda.nl

Tags

nieuws, interieur, onderzoek, duurzaamheid, recycling, hergebruik, refurbished, marktplaats, tweedehands, goedkoop, prijs, trends, consument, research, rapport, grondstoffen, stofferen, milieu, mensvriendelijk, prijsstelling, tijdelijk, levensduur, #qanda, #abnamro

Gerelateerd nieuws
Nieuwe eigenaar Sympa
De Belgische meubelfabrikant Sympa uit Ittre heeft een nieuwe eigenaar en ceo: Tanguy Grusenmeyer.
lees verder
Orgatec 2024: de trends
Van 22 tot 25 oktober 2024 toont Orgatec de nieuwste ontwikkelingen, producten en trends die de arbeidswereld van morgen vormgeven. Volgens de organisatie is er een verschuiving naar het ontwerpen van open, gastvrije kantooromgevingen.
lees verder
 
Van Mierlo naar IMS
lees verder
Haute couture bij Foscarini
Voor de Milan Design Week van dit jaar wijdde Foscarini zijn showroom aan de nieuwe designstudio Habitus van Andrea Anastasio. De Italiaanse verlichtingsfabrikant toonde ook vijf nieuwe lampen die in 2023 op Euroluce werden gepresenteerd en vanaf dit jaar verkrijgbaar zullen zijn.
lees verder
Flinke daling omzet woninginrichting
De Nederlandse detailhandel heeft meer omgezet in maart 2024, maar de omzet in winkels met meubelen en woninginrichting is fors gedaald.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden