Subsidie duurzame textiel start-up's

Dinsdag 19 juli 2022

Vanuit het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie, een kennis- en innovatiecentrum voor de Europese Unie, is een subsidie van € 1,2 miljoen toegekend aan Saxion en diverse partners.
Subsidie duurzame textiel start-up's

Met deze subsidie gaan zij gezamenlijk een ecosysteem voor de duurzame textielindustrie ontwikkelen waarin ondernemerschap centraal staat. Studenten van diverse textielopleidingen worden met dit programma geholpen bij het opzetten van een startup die betrekking heeft op duurzaam textiel.

Deze nieuwe startups zijn van belang voor de doelstellingen van de Europese Unie (EU) rondom duurzaam textiel. Het ecosysteem bevat gezamenlijke programma's waarbij Saxion samen met partners (RWTH Aachen, Hogeschool Gent, Vilnius University, Istanbul University en The European Technology Platform for the Future of Textiles and Clothing) kennis en expertise rondom textiel en ondernemerschapsonderwijs inbrengt. Vanuit Saxion wordt vanuit de opleiding Fashion & Textile Technologies, het lectoraat Sustainable & Functional Textiles en het Centrum van Ondernemerschap aan het programma gewerkt.

 

Uiteindelijk is het doel om gezamenlijk ruim 100 docenten en 800 studenten te begeleiden met als resultaat ten minste 50 nieuwe startups. Daarnaast worden ook bestaande (MKB) bedrijven geholpen bij hun transitie naar de circulaire economie, studenten gaan bij hen in de vorm van stage- en afstudeeropdrachten aan de slag en (MKB) bedrijven kunnen binnen het lectoraat terecht voor het vormgeven van innovatieve ideeën en producten.

Duurzaam textiel in de Europese Unie
Vanaf 2030 wordt geëist dat ten minste 50% van alle nieuwe textielproducten die in de EU worden verkocht duurzaam materiaal bevatten, dus niet van fossiele grondstoffen zoals de meeste synthetische vezels. Daarbij moet 30% van alle nieuwe textielproducten ook gemaakt zijn van gerecycled textiel. Een Europeaan gooit per jaar gemiddeld 11 kilogram aan textielproducten weg, hiervan wordt op dit moment slechts 5% hergebruikt.*


Volgens de kaderrichtlijn ‘Afvalstoffen’ zijn EU-lidstaten verplicht om ook de verzameling en verwerking van textielafval verbeterd te hebben per 2025. Naast materialen en afval zijn ook uitdagingen als het vereenvoudigen van het productpaspoort bij textielproducten, het vrijkomen van microplastics bij het wassen of het creëren van makkelijk te recyclen ontwerpen belangrijk. Tenslotte kunnen startups binnen de textielbranche aan de slag met thema’s als gendergelijkheid en een veiligere werkomgeving.

Rol docent en student
De textielbranche staat voor grote uitdagingen. Vanuit het project CITE (Circular Economy Innovative Initiative in Textiles for an Entrepreneurial Europe) staat het stimuleren van ondernemerschap en innovatie centraal. Door dit te stimuleren wil men de transitie naar circulair textiel verbeteren en versnellen. Vanuit alle deelnemende kennisinstellingen worden docenten begeleid in hun nieuwe rol als businesscoach, waardoor zij studenten niet alleen kennis over textiel kunnen overbrengen, maar deze studenten ook in hun ondernemerschapsvaardigheden kunnen begeleiden. Studenten die de opleiding nu al volgen worden via workshops en trainingen aangemoedigd om te kijken waar en hoe zij hun kennis kunnen inzetten bij het ontwikkelen van een eigen startup.


Om ook de regio Oost-Nederland te laten profiteren van dit ecosysteem en de startups aan de regio te verbinden, wordt de kennis en expertise vanuit Saxion-partners zoals bijvoorbeeld de Gemeente Enschede en de Stichting Texplus bevraagd en aangesloten. Het project start in juli 2022 en kent een doorlooptijd van twee jaar.

 

* Cijfers in perspectief

- Hier boven wordt beweerd dat er 11 kilogram per Europeaan aan textiel wordt weggegooid. Er waren naar schatting 830 miljoen Europeanen in 2002, wat dus zou betekenen dat dit totaal ruim 9 miljard kilogram textiel betreft.

- In het artikel over Circular Textile Days vorig jaar werd beweerd dat er 17 miljoen ton, oftewel 17 miljard kilogram niet herwinbare materialen bij de Europese textielproductie wordt gebruikt.

- In het artikel over Circular Dreams van gisteren wordt gesproken dat er in Nederland 305 miljoen textielafval zou worden weggegooid, zo'n 17,7 kilogram per Nederlander, zo'n 50% meer dan het Europese gemiddelde van 11 kilogram dus

- Twee jaar geleden stelde Saxion nog in dit artikel over Saxcell dat het in Nederland zou gaan om 145 miljoen kilogram, wat nu dus inmiddels verdubbeld zou zijn.



Links

www.saxion.nl

Tags

Nieuws, interieur, textiel, duurzaam, subsidie, europa, investeringen, hogeschool, innovatie, onderwijs, trainingen, startup, expertise, gemeente, partners, internationaal, europa, #saxion, #cite

Gerelateerd nieuws
Mad! Events herfst- en wintereditie
De kleinschalige inkoopbeurs Mad! Events presenteert zichzelf als hét evenement voor premium bloemisten en interieurwinkels. Op 9 en 10 juni keert het evenement terug naar de Grote Kerk in Naarden.
lees verder
Designervaring
Patricia Urquiola x Heimtextil wordt een meeslepende installatie die een samenhangende designervaring mogelijk maakt tijdens de beurs in 2025.
lees verder
Overname Erfal gaat niet door
Op 11 april 2024 heeft Hunter Douglas GmbH, Düsseldorf, zijn aanmelding voor de overname van Erfal GmbH & Co. KG afgeblazen wegens mededingingsbezwaren van het Bundeskartellamt.
lees verder
Hekwerk op maat
[Sponsored artikel] - Het creëren van een maatwerk hekwerk kan een waardevolle toevoeging zijn aan elk eigendom voor het definiëren van grenzen, toevoegen van esthetische waarde of verbeteren van beveiliging.
lees verder
 
Vroegboekfase Imm cologne 2025
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden