Rudy Stroink gerehabiliteerd

Vrijdag 16 augustus 2024

Voormalig vastgoedondernemer Rudy Stroink en zijn partner Saskia van Bohemen, oprichters van TCN (Tramell Crow Nederland) van het toenmalige Home Trade Center (HTC), zijn eergisteren in hoger beroep vrijgesproken.
Rudy Stroink gerehabiliteerd

Na de vervolging in 2016 werden in 2018 Rudy Stroink, toen werkzaam als directeur van Pastoe, en zijn partner Saskia van Bohemen veroordeeld voor het omkopen van Google-directeur Tusha. Het Openbaar Ministerie (OM) bleef het stel achtervolgen en was in hoger beroep gegaan tegen de te lage straffen die volgens het OM opgelegd waren vanwege corruptie, witwassen en valsheid in geschrifte. In plaats van de eerder geëiste celstraffen, had Stroink toen 'slechts' een werkstraf van 240 uur plus negen maanden cel voorwaardelijk en Van Bohemen 180 uur plus zes maanden voorwaardelijk gekregen. Het OM wilde echter meer.

Een bizar onderdeel van het bewijs dat het OM toen in de strafzaak aanvoerde, is de in 2009 uitgezonden VPRO-documentaire ‘De strijd van Stroink. Daarin belooft de toenmalige TCN-directeur terwijl hij wordt gefilmd iemand telefonisch ‘een fee’ en ‘additional fee’. Volgens het OM beloofde Stroink op dat moment smeergeld aan Tusha voor het verkrijgen van een huurcontract en was hij zo brutaal om dat zelfs voor een draaiende camera te doen.

Nu zijn beiden in hoger beroep vrijgesproken, zo meldt het FD, hoewel het OM nog wel in cassatie kan gaan. De rechters vonden dat de veroordelingen vooral leunden op de aantijgingen van Google-directeur Tusha, die deze wellicht heeft overdreven om strafvermindering te krijgen, wat in Amerika veel gebeurt. Maar er is volgens de echter buiten Tusha's verklaring geen verdere onderbouwing voor steekpenningen.

Het is, zeker in Amerika, niet ongebruikelijk dat een tussenpersoon een fee ontvangt voor het sluiten van een huurcontract. Wellicht dat Stroink had kunnen vermoeden dat er iets niet helemaal in de haak was en dat er daarom mogelijk bewust geen onderzoek naar werd gedaan, omdat er een belang was dat het huurcontract werd gesloten. Maar dat bewijst de omkoping niet.

Stroink, wiens carrière door de vastgoedcrisis in 2008 én deze zaak strandde (TCN, waaronder naast het HTC (sinds 2014 De Woonindustrie) onder meer het Mediapark Hilversum en het Sport Business Center in Leusden vielen, ging eind 2012 failliet), en Van Bohemen hebben als oprichters van het Home Trade Center voor de interieurbranche in positieve zin veel betekend.
Stroink werd in 2014 eerst ad interim en een jaar daarna directeur van Pastoe. In 2023 waren Stroink (foto, midden) en Van Bohemen nog eregast bij het 30-jarig bestaan van De Woonindustrie in Nieuwegein. Begin dit jaar ging Pastoe helaas failliet.

Stroink geeft aan geen juridische stappen te willen ondernemen voor een schadevergoeding, maar zich met Van Bohemen te willen focussen op de toekomst.

 

P.S. 28-08-2024: Volgens het FD gaat het Openbaar Ministerie niet in cassatie tegen de vrijspraak in hoger beroep van vastgoedondernemer Rudy Stroink!



Links

dewoonindustrie.nl
www.pastoe.nl

Tags

Nieuws, interieur, inrichting, wonen, woon, woning, project, residentieel, kantoor, hospitality, meubel, tafel, bureau, buro, draaistoel, stoel, bank, werk, design, personalia, rechtszaak, om, openbaar ministerie, failliet, tcn, faillissement, insolventie, faling, straf, celstraf, boete, vervolging, omkoping, rehabilitatie, rehabiliteren, #pastoe, #tcn, #trammellcrow, #hometradecenter, #stroink, #rudystroink

Gerelateerd nieuws
 
Slow living in tuin
lees verder
Arjen Witteveen op Trendz
Tijdens Trendz Voorjaar 2025, 12-14 januari in Gorinchem, presenteert designer Arjen Witteveen, bekend van Atelier Arjen Witteveen, zijn werk in de exclusieve Hotspotz-zone op de vernieuwde bovenverdieping van de beurs.
lees verder
 
Kleur van het jaar 2025
lees verder
Nieuw productsegment op Techtextil
Van voorbehandeling tot afwerking: Textile Chemicals & Dyes op Techtextil 2026 voor het eerst als apart productgebied.
lees verder
Toegankelijk ontwerp Poul Kjærholm
De PK23-loungestoel van Fritz Hansen brengt een vergeten hoofdstuk uit de designgeschiedenis van Poul Kjærholm onder de aandacht. Dit model, oorspronkelijk ontworpen in 1954, wordt nu voor het eerst commercieel geproduceerd.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden