Onvoldoende informatie webwinkels

Vrijdag 27 oktober 2023

Uit een onderzoek van de consumentenbond blijkt dat webwinkels massaal in de fout gaan met het vermelden van de juiste contactgegevens.
Onvoldoende informatie webwinkels

Webwinkels overtreden massaal de regels door niet alle vereiste contactgegevens (goed vindbaar) op hun site te vermelden. Dat concludeert de Consumentenbond, die de websites van de 100 grootste webshops in Nederland en 31 energiebedrijven onderzocht.


Sinds mei 2022 zijn bedrijven verplicht om een e-mailadres én een telefoonnummer voor klanten op een logische en goed vindbare plek op hun website te vermelden. Slechts 37 van de 100 onderzochte webwinkels doen dat.

 

Ongeveer de helft van de gecontroleerde webshops (46) publiceert wel een telefoonnummer, maar geen e-mailadres. Vaak is dat verstopt in de algemene voorwaarden.

 

Aliexpress, Etsy, Veepee en Wish vermelden overigens wel een (duur buitenlands) telefoonnummer, maar nemen niet op. De onderzoekers vonden van Aliexpress, Amazon, Benu Webshop, Domino’s, Ikea en Nike geen e-mailadres. Als ze deze bedrijven om opheldering vragen, openen Benu en Domino’s direct alsnog een e-mailadres. Ikea zegt toe dat later dit jaar te doen.

 

Van veel andere winkels weten de onderzoekers uiteindelijk toch nog telefoonnummers of e-mailadressen te achterhalen. Bijvoorbeeld via de chatbot, of zoals in het geval van Hema, op een buitenlandse (Belgische) site.

 

Energieleveranciers doen het een stuk beter dan webwinkels. Alle 31 onderzochte bedrijven hebben de verplichte contactgegevens op hun website staan. Eerder voldeed de helft van de energiebedrijven niet aan de wettelijke eisen. Nu zijn die gegevens gemiddeld met minder dan twee muiskliks te vinden én nemen de bedrijven binnen één minuut de telefoon op.

 

Wel zijn sommige energiebedrijven alleen telefonisch of per e-mail bereikbaar voor het afsluiten van nieuwe contracten. Zoals Energiedirect en Essent.Links

www.consumentenbond.nl

Tags

nieuws, interieur, webwinkels, contact, contactgegevens, online, webshop, telefoonnummer, emailadres, chatbot, energiebedrijven, Ikea, Hema, Aliexpres, onderzoek, #consumentenbond, #hema, #ikea

Gerelateerd nieuws
 
Flinke stijging huizenprijzen
lees verder
Elektrische bediening raambekleding?
[Sponsored artikel] - Waarom zou je moeten kiezen voor elektrische raambekleding? Naast gemak en comfort biedt het ook kostenbesparing en veiligheid. Lees hier de belangrijkste voordelen.
lees verder
Prijs koopwoningen gestegen
De prijzen van koopwoningen in Nederland zijn in januari bijna 2% hoger dan jaar eerder, zo meld het CBS.
lees verder
Belgisch design in Milaan
Bold Dualities wordt de grootste showcase ooit van Belgium is Design tijdens de Milan Design Week.
lees verder
Consument minder negatief
De stemming onder consumenten verbeterde ook in februari weer iets, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen steeg van -28 in januari naar -27 in februari. De koopbereidheid verbeterde, terwijl het oordeel over het economische klimaat wat verslechterde.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden