Meubelindustrie BE heeft het zwaar

Woensdag 08 november 2023

De Belgische meubelindustrie heeft volgens Fedustria in de eerste helft van 2023 te maken gehad met uitdagende omstandigheden, met dalende omzetten en een afname van de export.
Meubelindustrie BE heeft het zwaar

De meubelindustrie in België ondervond, zo meldt Fedustria, sinds het tweede semester van 2022 een afnemende vraag, zowel nationaal als internationaal, als gevolg van factoren zoals inflatie, stijgende energie- en grondstofkosten, en geopolitieke onzekerheid. Consumenten besteedden na de coronapandemie hun beschikbare budget liever aan vrije tijd dan aan de inrichting van hun woonomgeving. Ondanks overheidsmaatregelen om de koopkracht te handhaven, bleef de vraag laag, met faillissementen aan de producentenzijde en winkelsluitingen in de handel.

 

In 2022 waren er 722 bedrijven actief in de Belgische meubelindustrie, met in totaal 9.763 werknemers. De totale omzet bedroeg 2,3 miljard euro, waarbij de activiteit in volume een daling van 14% liet zien. In de eerste zes maanden van 2023 daalde de omzet tot 1.106 miljoen euro, wat neerkomt op een daling van 5,6% ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Deze daling was vooral merkbaar in reële termen (volume) vanwege een stijging van de afzetprijzen met 6,2%, wat resulteerde in een de-facto omzetdaling van 11,8%.

Investeringen in de sector stegen echter met 30,6% tot 48,2 miljoen euro in vergelijking met dezelfde periode in 2022. Het forse investeringsvolume lijkt te duiden op een weerspiegeling van het herwonnen vertrouwen van de ondernemers in de toekomst.

 

Ondanks de dalende economische activiteit bleven bedrijven op zoek naar technisch geschoolde medewerkers om de uitstroom van oudere werknemers op te vangen, en er worden acties ondernomen om jongeren aan te trekken voor een carrière in de meubelsector. De Belgische meubelindustrie blijft hoopvol voor 2024 en hoopt op een heropleving van de sector.Links

www.fedustria.be

Tags

Nieuws, interieur, inrichting, wonen, woning, project, banken, fauteuils, stoelen, meubels, belangvereniging, federatie, branchevereniging, samenwerking, omzet, #fedustria

Gerelateerd nieuws
 
Succesvolle netwerklunch
lees verder
Consument iets negatiever
Het vertrouwen van consumenten in Nederland daalde in mei een fractie, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen nam af van -21 in april naar -22 in mei.
lees verder
Burgemeester sluit beddenwinkel
Beddenwinkel Boxspringstudio in Leiden moet van interim-burgemeester Peter van der Velden nog zeker een maand dicht blijven. Voor het pand ging in de nacht van maandag op dinsdag een explosief af.
lees verder
 
Trends digitaal beschikbaar
lees verder
Floriworld Trade & Event Center
Nes Vastgoed slaat de handen ineen met een (niet genoemde) partner uit de home deco business in de sierteeltsector om het voormalige Floriworld gebouw op het Royal Flora Holland-terrein in Aalsmeer compleet te transformeren.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden