Meubelindustrie BE heeft het zwaar

Woensdag 08 november 2023

De Belgische meubelindustrie heeft volgens Fedustria in de eerste helft van 2023 te maken gehad met uitdagende omstandigheden, met dalende omzetten en een afname van de export.
Meubelindustrie BE heeft het zwaar

De meubelindustrie in België ondervond, zo meldt Fedustria, sinds het tweede semester van 2022 een afnemende vraag, zowel nationaal als internationaal, als gevolg van factoren zoals inflatie, stijgende energie- en grondstofkosten, en geopolitieke onzekerheid. Consumenten besteedden na de coronapandemie hun beschikbare budget liever aan vrije tijd dan aan de inrichting van hun woonomgeving. Ondanks overheidsmaatregelen om de koopkracht te handhaven, bleef de vraag laag, met faillissementen aan de producentenzijde en winkelsluitingen in de handel.

 

In 2022 waren er 722 bedrijven actief in de Belgische meubelindustrie, met in totaal 9.763 werknemers. De totale omzet bedroeg 2,3 miljard euro, waarbij de activiteit in volume een daling van 14% liet zien. In de eerste zes maanden van 2023 daalde de omzet tot 1.106 miljoen euro, wat neerkomt op een daling van 5,6% ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Deze daling was vooral merkbaar in reële termen (volume) vanwege een stijging van de afzetprijzen met 6,2%, wat resulteerde in een de-facto omzetdaling van 11,8%.

Investeringen in de sector stegen echter met 30,6% tot 48,2 miljoen euro in vergelijking met dezelfde periode in 2022. Het forse investeringsvolume lijkt te duiden op een weerspiegeling van het herwonnen vertrouwen van de ondernemers in de toekomst.

 

Ondanks de dalende economische activiteit bleven bedrijven op zoek naar technisch geschoolde medewerkers om de uitstroom van oudere werknemers op te vangen, en er worden acties ondernomen om jongeren aan te trekken voor een carrière in de meubelsector. De Belgische meubelindustrie blijft hoopvol voor 2024 en hoopt op een heropleving van de sector.Links

www.fedustria.be

Tags

Nieuws, interieur, inrichting, wonen, woning, project, banken, fauteuils, stoelen, meubels, belangvereniging, federatie, branchevereniging, samenwerking, omzet, #fedustria

Gerelateerd nieuws
Homed opent in Hubo Hengelo
Er is een nieuwe decoratieve Homed geopend, dit keer bij Hubo Hengelo Hart van Zuid. In de winkel wordt nu een compleet woningstofferingspakket aangeboden.
lees verder
Meubels voor binnen en buiten
Het Zweedse lifestylemerk Bebó Objects ontwerpt meubilair waarmee het bedrijf de grenzen tussen binnen en buiten wil doorbreken. Dit voorjaar introduceert de firma verschillende nieuwe modellen.
lees verder
 
Nieuwe directeur DBC
lees verder
Perzische tapijt duurzame keuze
[Sponsored artikel] - In de wereld van interieurdesign blijft de vraag naar authentieke en duurzame producten groeien. Te midden van deze trend staan Perzische tapijten als toonbeelden van vakmanschap en duurzaamheid.
lees verder
Hoge omzetgroei Cloudpillo
De omzet van cloudpillo is de afgelopen jaar heel snel gegroeid, mede door de samenwerking met Beter Bed.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden