Manifest hergebruik meubelen

Zaterdag 06 mei 2023

Ikea, Marktplaats en anderen ondertekenen een manifest om levensduur van meubels te verlengen: hergebruik moet het nieuwe normaal worden.
Manifest hergebruik meubelen

Deze week was de aftrap van The Reuse Alliance, een alliantie van zestien partners bestaande uit meubelbedrijven, duurzame veranderaars, kringloopwinkels, reparateurs, tweedehands platforms en wetenschappers. Ze ondertekenen het manifest, met daarin hun visie op en afspraken over een circulaire meubelsector in 2030. Dat is hard nodig, om verspilling van grondstoffen en verbranding van materialen tegen te gaan. Uiteindelijk moet hergebruik het nieuwe normaal worden in Nederland, net als hoogwaardige en duurzame banen in de reparatiesector.

 

Jaarlijks wordt er in Nederland zo’n 247 miljoen kilo meubels weggegooid. Die belanden op de afvalberg en worden grotendeels verbrand. De verbranding van de materialen, vooral van kunststof, heeft een grote CO2-impact. Het produceren van meubels ook, en dus is het zonde om ze weg te gooien voordat ze versleten zijn. Organisaties die zich bij The Reuse Alliance aansluiten, zetten daarom in op hergebruik en langere levensduur. Dat kan gaan om tweedehands, refurbishment en reparatie. Zo willen we het aantal meubels dat onnodig op de afvalberg belandt, fors verminderen.

 

In februari 2023 is het Nationaal Programma Circulaire Economie gepresenteerd door staatssecretaris Vivianne Heijnen (Nederlandse Ministerie van I&W, Infrastructuur en Waterstaat), die kortgeleden ook al in het nieuws kwam door de UPV-Textiel. Levensduurverlenging is daar een belangrijke pijler in, naast ecodesign en hoogwaardige recycling. Dit visiedocument is een antwoord op het Nationaal Programma, het laat zien hoe de meubelsector werk maakt van circulariteit.

 

Het consortium volgt in de aanpak het markttransformatiemodel van André Nijhof en Lucas Simons: 'We pakken aan wat nu nodig is in deze transitiefase en pakken vijf thema’s aan (consumentengedrag, pilots in de retail, onderwijs, professionaliseren reparatiesector en retourlogistiek). Een belangrijk lange termijndoel is het creëren van hoogwaardig en duurzaam werk in de reparatiesector in Nederland.'

 

Pilots gericht op reparatie van meubels en de verkoop van tweedehands producten zijn een belangrijke activiteit van de alliantie. Zo ontwikkelt Ikea een reparatieservice in samenwerking met sociale ondernemingen vanaf september. Marktplaats experimenteert met een pilot met verbeterde retourlogistiek van meubels. In juni opent Livelikethis een volledig duurzaam woonwarenhuis met reparatieloket in Zwolle, in samenwerking met het circulair ambachtscentrum Waardering en regionale onderwijsinstellingen.

 

The Reuse Alliance bestaat momenteel uit Ikea, Trendhopper, Vitra, Livelikethis, Marktplaats, Pos, Branchevereniging voor Interieurbouw en Meubelindustrie (CBM), Branchevereniging Kringloop Nederland (BKN), Het Groene Brein, The Substitute, Ikcirculeer, Stichting Repair Café International, Milieu Centraal en De Transitieagenda Consumptiegoederen, en wordt mede mogelijk gemaakt door de Goldschmeding Foundation.

 

Daarnaast wordt er een bredere beweging gestart, waarbij ieder zich mag aansluiten. Producenten, retailers, wetenschappers, duurzame veranderaars, zzp’ers, vrijwilligers en burgers.Links

www.bkn.nl
www.cbm.nl
www.circulaireconsumptiegoederen.nl
www.goldschmeding.foundation
www.hetgroenebrein.nl
www.ikcirculeer.nl
www.ikea.nl
www.kringloopwinkels.nl
www.marktplaats.nl
www.milieucentraal.nl
www.repaircafe.org
www.reusealliance.nl
www.thesubstitute.nl
www.trendhopper.nl
www.vitra.nl

Tags

nieuws, interieur, meubelen, hergebruik, alliantie, samenwerking, doel, circulair, reparatie, reparatiecafe, onderwijs, branchevereniging, retouren, logistiek, retail, onderwijs, termijndoel, langetermijn, tweedehands, verkoop, economie, staatssecretaris, visie, document, #reuse, #reusealliance, #ikea, #trendhopper, #cbm, #marktplaats,#bkn, #circulaireconsumptiegoederen, #goldschmedingfoundation, #hetgroenebrein, #ikcirculeer, #kringloopwinkels, #milieucentraal, #repaircafe, #thesubstitute

Gerelateerd nieuws
Homed opent in Hubo Hengelo
Er is een nieuwe decoratieve Homed geopend, dit keer bij Hubo Hengelo Hart van Zuid. In de winkel wordt nu een compleet woningstofferingspakket aangeboden.
lees verder
Meubels voor binnen en buiten
Het Zweedse lifestylemerk Bebó Objects ontwerpt meubilair waarmee het bedrijf de grenzen tussen binnen en buiten wil doorbreken. Dit voorjaar introduceert de firma verschillende nieuwe modellen.
lees verder
 
Nieuwe directeur DBC
lees verder
Perzische tapijt duurzame keuze
[Sponsored artikel] - In de wereld van interieurdesign blijft de vraag naar authentieke en duurzame producten groeien. Te midden van deze trend staan Perzische tapijten als toonbeelden van vakmanschap en duurzaamheid.
lees verder
Hoge omzetgroei Cloudpillo
De omzet van cloudpillo is de afgelopen jaar heel snel gegroeid, mede door de samenwerking met Beter Bed.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden