Balta wil af van tapijttegels

Donderdag 17 juni 2021

Het West-Vlaamse Balta, het grootste tapijtbedrijf van Europa, wil Modulyss, zijn Europese merk van tapijttegels, verkopen volgens de Belgische krant de Tijd. Balta, dat al enkele jaren in financieel zwaar weer zit, had daarover een bijna-akkoord met het Amerikaanse Mohawk.
Balta wil af van tapijttegels
Balta wil af van tapijttegels Balta wil af van tapijttegels

De Tijd meldt vandaag dat volgens meerdere bronnen het enkele weken geleden niet veel gescheeld had of de deal tussen Balta en de Amerikaanse vloerengigant Mohawk was rond. Op het laatste moment hebben juridische obstakels roet in het eten gegooid. Het is niet bekend of er nog gesprekken lopen. Balta wilde het nieuws ontkennen noch bevestigen. Mohawk is in de Benelux o.a. eigenaar van Unilin, Moduleo, Quick Step en groothandel Peitsman. Dit bedrijf wilde geen commentaar geven op het nieuws.

 

Balta is al een tijd op zoek naar een manier op zijn hoge schuldenlast af te bouwen. Die drukt al jaren op het bedrijf, nadat men in 2017 voor een kapitaalinjectie naar de beurs ging. Bovendien is de hoofdaandeelhouder, het Texaanse investeringsfonds Lone Star, op zoek naar een exit uit het bedrijf, dat vooral lijdt onder de structureel teruggevallen verkoop van kamerbreed tapijt.

 

Balta telt drie divisies: de karpetten (Rugs), die onder meer bij grote Amerikaanse doe-het-zelfketens in de VS en bij Ikea in de rekken liggen, kamerbreed tapijt voor woningen (Residential) en de tapijttegels voor de projectmarkt (Commercial), zoals kantoren, ziekenhuizen, scholen en overheidsgebouwen. Die laatste divisie telt drie grote merken: Bentley Mills, de goed draaiende Amerikaanse producent van tapijttegels die in maart 2017 werd overgenomen, ARC Edition en dus Modulyss. Dat laatste label, met een fabriek in Zele (foto 3), verkoopt tapijttegels voor de Europese projectmarkt. Het is het daarin het nummer drie in Europa en in de groep de evenknie van het Amerikaanse Bentley. Beide merken verkopen ook elkaars producten op hun eigen thuismarkt.

 

Omdat de cijfers van Modulyss verweven zitten in de hele Commercial-divisie, is het moeilijk zijn omzet en ebitda (brutobedrijfswinst) te achterhalen. In 2020 was de hele divisie goed voor € 190 miljoen van de € 561 miljoen omzet, en voor bijna de helft van de ebitda (€ 68 miljoen). Balta stelde wel al herhaaldelijk dat de Europese markt voor tapijttegels (Modulyss) het moeilijker heeft dan de Amerikaanse (Bentley). De Tijd vindt het dan ook lastig om tot een waardering te komen van dit onderdeel.Links

www.baltagroup.com
www.modulyss.com
www.mohawkflooring.com
www.unilin.be

Tags

Nieuws, interieur, inrichting, wonen, woning, woon, project, vloer, vloerbedekking, tapijt, kamerbreed, pvc, lvt, vinyl, stroken, strook, click, klik, plank, parket, tegel, stoffering, leggen, tapijttegel, #arcedition, #baltagroup, #bentleymills, #captiqs, #itccarpets, #modulyss, #mohawk

Gerelateerd nieuws
 
De R van buitenmat
lees verder
 
Joka neemt Viehoff over
lees verder
 
DWI verplaatst MDXL Project & Interieur
lees verder
Nieuwe zelfklevende ondervloeren
Estillon breidt de Floorfixx collectie uit met een innovatieve nieuwe zelfklevende ondervloer: Floorfixx optimum.
lees verder
Circulariteit centraal bij BVP
Onlangs organiseerde de BVP (Branchevereniging Projectinrichting) eindelijk weer een bijeenkomst voor de leden, waarin Odette Ex een presentatie gaf over het thema circulariteit.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden