Winkels bepleiten alternatief CTB

Dinsdag 16 november 2021

Nederlandse winkeliers zeggen keihard nee tegen het corona toegangsbewijs (CTB) en komen met een beter plan.
Winkels bepleiten alternatief CTB

De 56.000 niet-essentiële winkels vinden in meerderheid het CTB - dat het Nederlandse kabinet met bloedspoed komende donderdag door de Tweede Kamer wil loodsen - onacceptabel. De branchevertegenwoordigers Inretail, RND, Vakcentrum en de Nationale Winkelraad hebben dit vandaag expliciet gemeld in een brief aan de Tweede Kamer en aan het Veiligheidsberaad.

'Er ligt een veel beter plan dat op draagvlak kan rekenen van ondernemers en wél proportioneel, uitvoerbaar en handhaafbaar is.' De retailvertegenwoordigers vrezen voor de onuitvoerbare hoeveelheid checks en discussies bij de winkeldeur die volledig uit de hand gaan lopen.

In het plan van de niet-essentiële winkels staat afstand houden centraal, naast de mondmaskerplicht, desinfectiemiddelen bij de deur en andere maatregelen. ‘Het kabinet wil er niet eens naar kijken. Dat vinden wij bizar, want het OMT, verschillende ministeries en burgemeesters hebben ook voorkeur voor de afstandsregel en maken dat ook duidelijk aan het kabinet.

'Vanwege personeelskrapte en discussies die gaan ontstaan aan de winkeldeur, is het CTB onwerkbaar, niet handhaafbaar en niet effectief aan de winkeldeur. Het vormt een hindernis voor iedereen, inclusief alle gevaccineerden,' vinden de branchevertegenwoordigers. “Het gaat opgeteld om 300 tot 500 miljoen checks per maand waarvoor tienduizenden medewerkers nodig zijn, die we niet hebben.'

'We hebben een gezamenlijk plan dat al eerder bewezen heeft te functioneren,' aldus de branchevertegenwoordigers: 'Dat wordt genegeerd. Het kabinet stevent met haar eigen koers af op grote maatschappelijke onrust, maar daar wil ze niets over horen. De oproep luidt weliswaar om samen de strijd tegen corona aan te gaan, maar het kabinet luistert niet naar vertegenwoordigers van de samenleving die met goede, bewezen richtlijnen hun bijdrage willen leveren aan de oplossing van het probleem. Dan gaat er iets goed mis en maak je het jezelf verdraaid lastig,' concluderen Inretail, RND en het Vakcentrum.

De niet-essentiële winkels zetten - zoals eerder aangegeven - in hun plan nadrukkelijk in op anderhalve meter afstand door minder klanten toe te laten, aanpassing van looproutes, wachtvakken bij de kassa’s, spat schermen, desinfectiemiddelen bij de winkelentree etc.

Invoering van een CTB vinden ze naast onwerkbaar ook een buitensporig zware maatregel. Winkels worden in de statistieken van het RIVM gekoppeld aan 0,7% van de besmettingen en staan ook niet in de top-20 overzichten van besmettingsbronnen.

Het is onduidelijk hoe burgemeesters de regels kunnen handhaven als er 56.000 winkels als werkterrein bijkomen.Links

www.inretail.nl
www.rndweb.nl
www.vakcentrum.nl

Tags

nieuws, branchevereniging, flitspeiling, marktonderzoek, corona-maatregelen, overheid, winkel, detailhandel, detaillist, qrcode, #covid19, #inretail, #stopqr, #stopdiscriminatie, #rndweb, #vakcentrum

Gerelateerd nieuws
Noviteiten Prandina
Twee interessante modellen van de jubilerende Italiaanse firma Prandina zijn de Led Machine- en de Novia-collectie.
lees verder
Actona en Himolla in Woonindustrie
De Woonindustrie (DWI) heeft er twee grote namen bij. Tijdens de Vakdagen zijn in Nieuwegein ook Actona en Himolla te zien.
lees verder
LS Bedding zwaait CEO duo uit
1 Januari betekende bij LS Bedding niet alleen de start van een nieuw jaar, maar ook van een nieuw tijdperk. Na 20 jaar samen het bedrijf geleid te hebben, namen Peter De Meyer en Frank Verschuere afscheid als ceo van het bedrijf.
lees verder
Trendz klaar voor februari
De beursorganisatie van de inkoopbeurs Trendz Voorjaar is positief gestemd dat de komende editie begin februari 2022 door kan gaan. De huidige maatregelen lopen op 25 januari af, vervolgens maakt de overheid bekend welke sectoren dan heropend worden.
lees verder
 
Groene fulfilment bij Orderchamp
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden