Wereld achter kleuren

Woensdag 15 december 2021

De bank waar je op zit, de kleding die je draagt: textiel omringt je overal en is altijd geverfd. Het TextielMuseum presenteert komend voorjaar de tentoonstelling ‘Kleurstof’.
Wereld achter kleuren

In deze voorjaarstentoonstelling Kleurstof van het Textielmuseum duiken bezoekers in de oorsprong en verhalen achter kleurstoffen, aan de hand van oude en nieuwe kunst, mode en vormgeving. In de expositie verkent het museum met jong en oud de schoonheid en dilemma's van kleur in textiel.

 

Het verven van textiel heeft wereldwijd ongekende impact op mens en milieu. De tentoonstelling toont de uitdagingen en oplossingen van ambachtslieden, designers, wetenschappers en kunstenaars van vroeger en vandaag. De expositie presenteert uiteenlopende mode-, kunst-, en designobjecten uit de museumcollectie en nieuwe werken van internationale kunstenaars en vormgevers met geverfd of gekleurd textiel. Je kunt er ook zelf aan de slag: in een speciaal dye-it-yourself verflab verf je in de weekenden eigen T-shirts met natuurlijke kleurstoffen. De tentoonstelling biedt met een speelse ontdekkingstocht over kleur ook een beleving voor kinderen en hun (groot)ouders.

 

De wereld van kleuren in textiel

De expositie, die de kleuren rood, blauw en geel als vertrekpunt heeft, neemt de bezoeker mee in het maakproces en de context van verschillende kleurstoffen in textiel, steeds op basis van een fysiek kunstwerk of designstuk. Zo zijn er hedendaagse wetenschappelijke innovaties te ontdekken zoals het verven met bacteriën, naast eeuwenoude inheemse tradities op basis van natuurlijke kleurbronnen. Ook staat de tentoonstelling stil bij de gevolgen van al die eeuwen textiel verven voor mens en natuur – van de relatie met het koloniaal verleden en (moderne) slavernij tot en met wereldwijde (water)vervuiling – en komen duurzame oplossingen en innovaties aan bod.

 

Nieuw werk van onder meer Claudy Jongstra

Kunstenaar Claudy Jongstra staat wereldwijd bekend om haar expertise in het plantaardig verven, wat zich toont in haar veel geprezen installaties en wandkleden van gevilte wol. Voor het Textielmuseum gaat Jongstra de uitdaging aan om een weefsel te creëren in het Textiellab, waarbij alle stappen in het maakproces lokaal plaatsvinden. Dit nieuwe werk zal in de expositie te zien zijn. Ook kunstenaars Nan Groot Antink, Antonio Guzman, Angelica Falkeling, Aboubakar Fofana, Aliki van der Kruijs en ontwerper Nienke Hoogvliet maken nieuwe werken voor de tentoonstelling. Daarnaast is van makers als Porfirio Guttiérez, Susana Mejía, Living Colour (Laura Luchtman en Ilfa Siebenhaar) i.s.m. Puma, en Studio Formafantasma recent werk te zien.

 

Verf je eigen T-shirt

Met kruiden als rozemarijn of basilicum geef je kleur aan witte, tweedehands T-shirts. Het museum grijpt Kleurstof tevens aan om in co-creatie met buurtbewoners een Textieltuin op het museumterrein te ontwikkelen, waar verfplanten en -kruiden groeien. Kunstenaar Nan Groot Antink, bekend van haar grote monochrome wandkleden, maakt samen met de deelnemers een nieuwe kunstinstallatie met verfplanten, die gedurende de tentoonstelling gestaag vorm krijgt op zaal. Het Textielmuseum organiseert rond de Textieltuin ook verschillende activiteiten voor jong en oud.

 

Ook leuk met de kids

De jongste bezoekers kunnen met meerdere zintuigen kleuren in textiel beleven, aan de hand van een ontdekkingstocht door de tentoonstelling met een audiotour die de kleuren als personages tot leven brengt. Hoeveel soorten zwart kun je ontdekken? En wist je dat het mooiste rood komt van een klein schildluisje, dat ook vaak in je eten zit?

 

Kleurstof is te zien van 9 april t/m 2 oktober 2022 in het Textielmuseum in Tilburg.

 Links

www.textielmuseum.nl

Tags

Nieuws, interieur, inrichting, woon, wonen, woning, textiel, interieurtextiel, stof, interieurstof, gordijnstof, textieldesign, textielontwerp, tentoonstelling, makersgeheimen, #textielmuseum, #textiellab, #kleurstof

Gerelateerd nieuws
Zomereditie Heimtex
Heimtextil vindt als eenmalige zomerspecial plaats van 21 t/m 24 juni 2022, parallel aan het beursduo Techtextil en Texprocess.
lees verder
Adorn van Phillip Jeffries
Nog even een dan kunnen interieurprofessionals op 7 en 8 februari terecht in ETC Design Center Europe voor de Design Experience. Onder meer om bij Prades de nieuwste collecties van Phillip Jeffries te ontdekken.
lees verder
Nieuwe ceo Eijerkamp Groep
Eijerkamp Retail Groep in Zutphen heeft per 1 april een nieuwe ceo. De broers Hans-Jaap en Evert-Jan Eijerkamp dragen na ruim dertig jaar het stokje over aan Fred van Beek, die overkomt van Unilever.
lees verder
Rolf Bakx weg bij Romo
Na 26 jaar vertrekt managing director Rolf Bakx bij The Romo Group. Hij wil de stoffenbranche achter zich laten en begint een nieuw leven in Portugal.
lees verder
Bod Greiner op Recticel mislukt
Het Oostenrijkse bod heeft vorig jaar een bod op de resterende aandelen van Recticel. Nu blijkt dat vrijwel geen aandeelhouder hier op in is gegaan en inmiddels heeft Recticel ook een aantal bedrijfsonderdelen al verkocht.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden