Problemen meubelindustrie

Dinsdag 13 april 2021

De productie van meubelen en interieurs komt steeds meer in de knel door aanhoudende tekorten en late levering van grondstoffen en materialen. Meubelen en interieurs zullen duurder worden.
Problemen meubelindustrie

Uit een recente peiling van Koninklijke CBM blijkt dat de leden veel leveringsproblemen hebben en forse prijsstijgingen voor hun kiezen krijgen voor schuim, textiel, leer, kunststoffen, plaatmaterialen, massief hout, berken-multiplex, staal, glas etc. De grondstoffen- en materiaalprijzen zijn soms zelfs met dubbele cijfers gestegen. Enkele voorbeelden ter illustratie. De prijs van schuim voor de productie van zitmeubelen en matrassen is sinds oktober vorig jaar met 40% gestegen, meer dan 6% per maand. De prijzen van plaatmateriaal zijn gemiddeld met zo’n 5% tot 10% per maand gestegen en staalprijzen zijn sinds medio 2020 verdubbeld. Verwachting is dat de prijsstijgingen voorlopig aanhouden.

 

Leveranciers van grondstoffen en materialen beroepen zich op fricties en tekorten in de hele leveringsketen. Bij schuim is er een tekort aan basisstoffen vanuit de chemische industrie. Berken-multiplex is schaars omdat de bodem in Rusland te drassig was om voldoende hout te oogsten en de logistieke stroom vanuit Azië grote vertraging heeft opgelopen. Bij staal spelen ook allerlei internationale factoren een rol. Verder steeg de vraag naar meubelen en interieurs hard, omdat Nederlanders hun niet gebruikte vakantie- en horecageld gebruikten om hun huis op te knappen en nieuwe meubelen te kopen. Dat veroorzaakte een groeiende vraag naar grondstoffen en materialen, lange levertijden en maandelijks oplopende prijzen.

 

Het probleem verergerde doordat fabrikanten uit voorzorg gingen hamsteren. Ook de logistieke keten raakte in de knel. Tijdens de uitbraak van de wereldwijde pandemie had de internationale handel een tijdje stil gelegen. Het hele logistieke systeem en het vervoer van containers raakten daardoor verstoord. Voorlopig is daar nog geen verbetering te verwachten. Containers zijn niet alleen moeilijk te krijgen, maar vooral niet te betalen. Het vastzittende containerschip in het Suez-kanaal was daarbij de spreekwoordelijke laatste druppel. Sinds de corona-uitbraak zijn transportkosten behoorlijk opgelopen.

 

De productie in de meubelindustrie en interieurbouw komt door al deze ontwikkelingen in de knel. Meubelfabrikanten kunnen niet aan hun leveringsverplichtingen voldoen en krijgen te maken met hun opdrachtgevers. Sommige meubelfabrikanten zijn al in gebreke gesteld en kregen boetes opgelegd voor het niet of te laat leveren van producten. Andere producenten zitten in de problemen doordat zij bij aanbestedingen voor langlopende projecten prijzen hebben afgegeven, die zij niet meer waar kunnen maken vanwege de sterk gestegen materiaal- en grondstofprijzen. Mede daardoor is er onzekerheid over de toekomst.

 

Bedrijven moeten alle zeilen bij zetten om overeind te blijven in de huidige coronacrisis. De leveringsproblemen vanwege gebrek aan grondstoffen en materialen en de onzekerheid door sterk stijgende prijzen kunnen ze er niet bij hebben. De Europese meubelindustrie en ook Fedustria heeft hier eerder ook al de noodklok over geluid. Het probleem speelt niet alleen in Nederland maar in heel Europa en zelfs wereldwijd.Links

www.cbm.nl
www.fedustria.be

Tags

Nieuws, interieur, inrichting, wonen, woon, woning, meubel, meubilering, industrie, interieurbouw, fabricage, cao, collectieve arbeidsovereenkomst, branchevereniging, lonen, werknemer, werkgevers,schaarste, prijsdruk, prijsstijging, grondstof, #cbm, #fedustria

Gerelateerd nieuws
 
Ontwerp door de natuur
lees verder
Bernard Deheegher overleden
Bernard Deheegher, oud werknemer van Belgofurn en Fedustria, is eergisteren op 70-jarige leeftijd overleden.
lees verder
 
Maak kennis met de LXR18
lees verder
Eerste paal LFG Breukelen
Leolux Furniture Group (LFG) laat in Breukelen een Experience Center bouwen. De eerste paal voor de nieuwbouw werd vandaag, 14 oktober, geslagen door de vierde generatie van het Nederlandse familiebedrijf.
lees verder
Gelukkig bij Nancy Homestore
[sponsored artikel] - In het Centrum van Rotterdam zit de showroom van Nancy Homestore: een interieurzaak die met winkel en webshop er naar streeft om mensen blijer en gelukkiger te maken.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden