Personeelstekort in winkels

Vrijdag 09 december 2022

Winkels lopen veel omzet mis door personeelstekort, meerderheid nederlanders vindt de winkel geen aantrekkelijke werkplek.
Personeelstekort in winkels
Personeelstekort in winkels Personeelstekort in winkels

Bijna driekwart van de consumenten ervaart de personeelstekorten bij winkels. Er is begrip voor, maar winkels die de deuren noodgedwongen moeten sluiten lopen wel omzet mis. Meer dan een derde kiest voor een andere winkel. Het imago van de winkel als werkplek zorgt ervoor dat de personeelsproblematiek niet zomaar opgelost is. 68% Van de beroepsbevolking vindt de winkel geen leuke en aantrekkelijke plek om te werken. Werk aan de winkel dus voor de sector. Dit blijkt uit onderzoek van Q&A.

 

Veel sectoren kampen met een personeelstekort. Dit geldt ook voor winkels. Slechts 30% van de consumenten ervaart niet of nauwelijks personeelsproblemen. 70% merkt dit wel degelijk en 25% geeft aan dit regelmatig tot vaak te ervaren. Als gevolg voor het personeelstekort moet je bij winkels soms langer wachten op hulp. 52% geeft aan daar af en toe tot veel last van te hebben. Algemeen geldt dat de leeftijdsgroep 18-34 jaar het meeste last ervaart van de personeelstekorten bij winkels.

Slechts 6% heeft geen begrip voor het feit dat winkels op bepaalde dagen of tijdelijk hun deur moeten sluiten omdat er te weinig personeel is. 65% Heeft er volop begrip voor. Vooral 55 plussers hebben hier veel begrip voor.

 

Wat doet de consument als de deur gesloten is? 45% Van de consumenten komt weer terug wanneer de  winkel weer open is en 17% gaat online kopen bij deze winkel als dat kan. Uiteindelijk kiest 36% ervoor bij een andere winkel te kopen. Bij jongeren loopt dit op tot 44%. Kortom: winkels laten flink wat omzet lopen bij aangepaste openingstijden.

 

De oplossing voor personeelstekort is de werving van personeel. Maar liefst 68% van de Nederlandse beroepsbevolking lijkt het niet leuk en aantrekkelijk om in een winkel te werken. Consumenten die de winkel niet aantrekkelijk vinden geven aan dat het saai, eentonig, stressvol of chaotisch is (22%), het loon niet aantrekkelijk is (12%) of het fysiek te zwaar is (5%). Daarnaast geeft 45% aan de winkel als werkplek niet aantrekkelijk te vinden omdat ze het elders al naar de zin hebben. Consumenten die in de winkel werken doen dat vooral omdat het leuk en gezellig is (46%).

 

Aanleiding van het onderzoek is dat personeelstekort een belangrijk thema is in de retail. Het onderzoek is uitgevoerd door Q&A Insights & Consultancy. Het onderzoek is in november uitgevoerd en ruim 1.200 Nederlandse consumenten hebben hieraan deelgenomen.Links

www.qanda.nl

Tags

nieuws, interieur, personeel, personeelstekort, retail, winkels, ondernemers, winkelsluiting, consument, begrip, openingstijden, werving, selectie, aantrekkelijk, chaotisch, onderzoek, inzichten, thema, #qanda

Gerelateerd nieuws
 
Inspirerend randprogramma Imm
lees verder
Groei Intergamma
Intergamma rapporteert een omzetgroei over 2022 en maakt nieuwe benoemingen bekend in de raad van commissarissen.
lees verder
Banenwinkel is geopend
Op 1 juni is de eerste banenwinkel geopend in de binnenstad van Inretail, als onderdeel van een uitgebreide campagne voor nieuw personeel.
lees verder
Zuiver verkleint merkenportfolio
De Zuiver Group viert dit jaar haar 25-jarig bestaan. Het is volgens het bedrijf tijd voor een nieuw hoofdstuk, waarin het uitbouwen van de merken en partnerschap met dealers centraal staan.
lees verder
Digitale academie
De Digitale Academie van de Ambiente, Christmasworld en Creativeworld georganiseerd door de Messe Frankfurt gaat van start met duurzaamheid als openingsthema.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden