Onderzoek: Nederlandse inkomens flink gedaald

Donderdag 17 april 2014

Nederlandse werknemers verdienden vorig jaar gemiddeld zes procent minder dan in 2012. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Loonwijzer en de website Monsterboard.
Onderzoek: Nederlandse inkomens flink gedaald

Het gemiddelde bruto uurloon daalde van 15,50 euro naar 14,60 euro. De grootste daling met acht procent vond plaats in de financiële en IT-sector. Werknemers in de horeca en het toerisme hadden het minste last van een loondaling (min 1 procent). In de zorg daalde het inkomen drie procent. Ook de agrarische sector werd behoorlijk getroffen, hier daalden de lonen zeven procent.

 

Er zijn volgens de opstellers van het rapport meerdere redenen voor de loondaling. Zo telde 2013 meer jonge, goedkope flexwerkers. Ontslagen werknemers namen in een nieuwe baan genoegen met minder loon en nogal wat ouderen met relatief hoge lonen verlieten de arbeidsmarkt. Mogelijk werden ook werknemers onder de cao betaald.

 

Het gemiddelde uurloon in Nederland ligt het hoogst in het onderwijs (16,40 euro), de productiesector (16,30 euro) en de financiële sector (15,20 euro). In de horeca wordt met gemiddeld 10,40 euro het minst verdiend; zeker 22 procent van de horecamedewerkers zit tegen het minimumloon aan.

Aan het onderzoek van de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index namen in Nederland ruim 185.000 respondenten deel.

 

Bron: www.bnr.nlLinks

www.bnr.nl

Tags

loon, salaris

Gerelateerd nieuws
Inschrijving ontwerpwedstrijd IMM open
Talentvolle designers kunnen zich nu inschrijven voor de 17e Pure Talents ontwerpwedstrijd, op vakbeurs IMM in januari 2020.
lees verder
Nieuwe CAO non-food retail
Er komt een nieuwe cao voor 170.000 medewerkers in de retail non-food. Deze loopt tot 1 januari 2021. De vorige was geldig tot 1 juli 2018.
lees verder
 
Akkoord CAO Meubelindustrie
lees verder
Na 6 jaar weer cao woonwinkels
Na een cao-loze periode van zes jaar heeft Inretail met vakbonden AVV, de Unie en CNV een nieuwe cao afgesproken. Deze volgt de cao Fashion, Sport & Lifestyle.
lees verder
 
Moeders halveren shop-uitjes. Zonde!
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden