MKB-vriendelijke energietransitie

Donderdag 03 juni 2021

Door de onevenredig grote stijging van de energierekening en de beperkte toegang tot subsidies, wordt het mkb-sectoren moeilijk gemaakt om te blijven verduurzamen, zo stelt onder meer het CBM.
MKB-vriendelijke energietransitie

In een brief aan de Nederlandse informateur Hamer vragen tien mkb-brancheorganisaties, waaronder CBM (interieurbouw en meubels), om in de komende kabinetsperiode nieuwe duurzaamheidsinstrumenten te ontwikkelen voor een rechtvaardige, effectieve en toekomstbestendige financiering van een florerend duurzaam Nederlands mkb. Afspraken hierover moeten in het nieuwe Regeerakkoord opgenomen worden.

 

Volgens de tien brancheorganisaties, die gezamenlijk circa 45.000 bedrijven met 500.000 werknemers en een gezamenlijke omzet van € 165 miljard vertegenwoordigen, is de afgelopen jaren de rekening van de energietransitie eenzijdig bij mkb-ondernemers gelegd. Dit komt onder meer door de scheve, degressieve kostenverdeling van de Opslag Duurzame Energie (ODE). Bovendien is de verdeling van de ODE-kosten per 2020 verschoven. Hierdoor dragen bedrijven twee derde van de lasten en huishoudens een derde.


Omdat binnen het bedrijfsleven breed de energie-intensieve industrie helemaal of grotendeels is vrijgesteld van de energiebelasting en ODE, ligt de gestegen ODE-last op dit moment hoofdzakelijk bij mkb-ondernemers. De ondertekenaars willen dan ook een verlaging van de ODE ten bate van specifiek het mkb. Hiermee wordt dan ook recht gedaan aan de veel lagere CO2-uitstoot van dat mkb. De financiering van die verlaging moet vanzelfsprekend niet gezocht worden bij bronnen die uiteindelijk toch de portemonnee (kunnen) raken van datzelfde mkb, maar bij bronnen die aansluiten op en recht doen aan de feitelijke CO2-uitstoot in Nederland. Geen lastenverzwaring, maar een lastenverschuiving en wel op een zodanige wijze dat deze rechtvaardiger wordt, geen negatieve productie – of werkgelegenheidseffecten kent en recht doet aan de Nederlandse duurzaamheidsambities.


Daarnaast kan de subsidieregeling SDE++ voor de sector industrie niet worden aangewend door ondernemers in het ambachtelijke- en industriële mkb. Deze regeling wordt namelijk voor een groot deel aangewend voor CO2-opslag en waterstof, waardoor alleen de energie-intensieve industrie ervan profiteert.

 

Lees meer hierover in deze brief.



Links

www.cbm.nl

Tags

Nieuws, mkb, organisaties, duurzaamheid, energietransitie, kosten, SDE subsidie, co2, uitstoot, lastenverzwaring, #CBM

Gerelateerd nieuws
Imm voor 70 procent vol
Met nog een half jaar te gaan tot Imm Cologne 2026 van start gaat is circa 70% van de beursvloer volgens Koelnmesse gereserveerd. Van 20-23 januari 2026 is het event weer het internationale startpunt van het interieurjaar.
lees verder
Collett & Victor afgebrand
Een felle brand heeft dinsdag15 juli het hoofdkantoor van zitmeubelfabrikant Collett & Victor in Emelgem volledig in de as gelegd. De rookpluim was tot kilometers ver te zien en bij de brand is asbest vrijgekomen.
lees verder
Idd Cologne kiest voor de stad
De beursvloer verdwijnt. In plaats daarvan: de stad. Met deze strategische koerswijziging maakt Idd Cologne 2025 een opvallend statement. Van 26-29 oktober verandert Keulen in een podium voor high-end interieurdesign. Niet in beurshallen, maar midden in de stad.
lees verder
 
Showup 25: kleur en karakter
lees verder
Een feest van Lef
Elk jaar sluit HMC het jaar af met de eindejaarsexpo, dit jaar met als thema Lef.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden