Meer jongeren kopen woning

Dinsdag 11 juni 2024

Verschuiving woningaankopen in Nederland: aandeel ouderen daalt, aandeel jongeren stijgt, zo meldt de ING bank.
Meer jongeren kopen woning
Meer jongeren kopen woning

Het aantal woningverkopen in Nederland stijgt sinds vorig jaar licht na drie jaar van dalingen op een rij. Toch ligt het aantal woningverkopen nog lager dan het langjarig gemiddelde. Vooral huishoudens van middelbare leeftijd en ouder kopen recent minder woningen. Onder jongere huishoudens is het aantal woningaankopen redelijk op peil gebleven. Op het geringe woningaanbod reageren oud en jong verschillend. Daarnaast zorgen wegtrekkende investeerders voor meer transacties door jonge kopers. Dit meldt de ING bank in zijn 'duik in de economie'.


Het aantal transacties van bestaande woningen stijgt geleidelijk, maar ligt nog wel onder het gemiddelde van 52.000 per kwartaal in de afgelopen tien jaar. In het eerste kwartaal van 2024 werden er zo’n 48.000 bestaande woningen (seizoensgecorrigeerd) gekocht door particulieren, blijkt uit cijfers van het CBS. In het eerste kwartaal van dit jaar werden er ruim 2% meer woningen verkocht dan in het kwartaal ervoor. Vergeleken met het eerste kwartaal vorig jaar ligt het aantal transacties nu zo’n 9% hoger.


Dat het aantal transacties lager ligt dan het langjarig gemiddelde komt voornamelijk doordat het aantal transacties onder huishoudens van middelbare leeftijd en ouder is afgenomen. Vooral huishoudens in de leeftijdscategorie van 35 jaar of hoger* zijn in de afgelopen jaren steeds minder actief geworden als huizenkoper, blijkt uit cijfers van het Kadaster. Het aantal woningen gekocht door huishoudens binnen deze leeftijdsgroep bedroeg in het eerste kwartaal van dit jaar zo’n 22.000 (seizoensgecorrigeerd).Dat is 28% minder vergeleken met hetzelfde kwartaal vijf jaar geleden. Dat terwijl het aantal aankopen door jonge huishoudens (34 jaar of lager) in de afgelopen vijf jaar juist redelijk op peil is gebleven. De combinatie van deze twee ontwikkelingen heeft ertoe geleid dat het aantal woningaankopen door huishoudens van middelbare leeftijd en ouder onder het aantal aankopen van jongere huishoudens is gaan liggen.

 

Dat huishoudens van middelbare leeftijd en ouder tegenwoordig minder kopen dan jongere huishoudens heeft een aantal redenen:

  • Het geringe woningaanbod verlaagt aankopen door huishoudens van middelbare leeftijd en ouder
  • Jongere huishoudens hebben een robuustere vraag naar woningen en blijven kopen in een uitdagende woningmarkt
  • Wegtrekkende investeerders bieden vooral jongere kopers meer kansen

Gering aanbod verlaagt aankopen door huishoudens van middelbare leeftijd en ouder
Er staan weinig woningen te koop en dat zorgt ervoor dat er relatief weinig keus is voor woningzoekers en dat verkleint de kans dat ze een geschiktere woning vinden. Vooral huishoudens van middelbare leeftijd en ouder besluiten hierdoor vaker in de huidige woning te blijven zitten. Dat komt mede doordat deze huishoudens in de afgelopen jaren vrij tevreden zijn met hun eigen huidige woonsituatie. Huishoudens van middelbare leeftijd en ouder bezitten ook relatief vaker een koopwoning en zullen zich in tijden van weinig aanbod minder genoodzaakt voelen om te verhuizen. Zo is het aantal woningaankopen door deze groep in de afgelopen jaren weggezakt.

Robuuste woningvraag van jongeren zorgt dat ze blijven kopen
Dat jongere huishoudens recent nog steeds actieve kopers zijn ondanks de uitdagingen op de woningmarkt komt mede doordat hun woningvraag robuuster is dan bij ouderen. Jongere huishoudens hebben vaker te maken met gebeurtenissen die hun woonwensen doen veranderen dan huishoudens in hogere leeftijdsgroepen. Denk daarbij aan een eerste nieuwe baan op een andere plek, aan samenwonen of aan gezinsuitbreiding. Daardoor zullen jongere huishoudens ondanks de historisch slechte betaalbaarheid van koopwoningen en het lage aanbod beschikbare woningen aan hun woonbehoefte willen voldoen. Uit recent onderzoek van DNB blijkt ook dat jongere huishoudens een sterkere voorkeur hebben voor een koopwoning dan ouderen. Zo blijft de vraag naar koopwoningen onder jongere huizenzoekers relatief robuust en zijn zij, ondanks de uitdagende omstandigheden in de woningmarkt, woningen blijven kopen.

 

Wegtrekkende investeerders bieden vooral jonge kopers meer kansen
Tegelijkerijd kopen jongeren nu meer dan huishoudens van middelbare leeftijd en ouder omdat hun kans van slagen op de koopwoningmarkt is verbeterd door wegtrekkende investeerders. In het lagere segment in de grote steden concurreren jonge woningkopers bij de aankoop van een woning niet alleen met elkaar maar ook met investeerders. Doordat investeerders in de afgelopen jaren substantieel minder kochten en zelfs netto verkopers zijn geworden sinds 2021, is de kans van slagen van het kopen van een woning door jongere huishoudens toegenomen. Zo blijkt uit cijfers van het Kadaster dat beleggers vorig jaar een kleiner aandeel van bestaande woningen kochten dan in 2020 en dat kleine investerdeers recentelijk vaker woningen aan koopstarters verkopen dan in de jaren daarvoor.

 

Vooruitkijkend: dit jaar meer transacties, volgend jaar stabilisatie
Voor dit jaar verwacht ING Research een hoger aantal verkopen dan vorig jaar, waarna het volgend jaar zal stabiliseren. In ons basisscenario verwachten we 195.000 verkopen van bestaande woningen in 2024, een stijging van ongeveer 6,5% ten opzichte van vorig jaar. In 2025 verwachten we eveneens 195.000 verkopen.

De verwachting is dat het aantal woningverkopen de komende maanden nog zal stijgen, maar dat het later dit jaar zal afnemen. De belangrijkste reden daarvoor is het dalende woningaanbod. Dat komt doordat het aantal woningen dat te koop wordt gezet daalt. Dit geeft steeds meer neerwaartse druk op het aantal verkopen waardoor het niveau later dit jaar zal gaan dalen. Volgend jaar verwachten we stabilisatie waardoor het aantal woningverkopen op ongeveer op hetzelfde niveau zal uitkomen als dit jaar.


*Als een huishoudens bestaat uit meerdere kopers dan wordt de leeftijd van de jongste als leeftijd van de koper genomen, gemeten op het moment van ontvangst van de akte.Links

www.ing.com
www.cbs.nl
www.kadaster.nl

Tags

nieuws, interieur, verhuizingen, koopwoningen, aankoop, verkoop, huurwoningen, aantallen, groei, daling, jongeren, ouderen, verwachting, prognose, inschrijvingen, bestaand, nieuw, kopen, hypotheek, lening, aanbod, krapte, #ingbank, #ingresearch, #cbs, #kadaster

Gerelateerd nieuws
Mogelijke overname Carpetright UK
Tapi wil Carpetright UK overnemen nadat dit bedrijf in grote financiŽle problemen is gekomen.
lees verder
Keuzevak vloeren op VMBO
Vbmo-leerlingen kunnen in het volgend schooljaar 24/25 nu ook kiezen voor het nieuwe keuzevak Vloeren.
lees verder
Op bezoek bij Masureel
Het team van Incoda gaat regelmatig op bezoek bij een exposant voor meer achtergrondinformatie. Onlangs is men bij behangfabrikant Masureel langs geweest.
lees verder
Groei Kijk op Gordijnen
De franchiseformule Kijk op Gordijnen blijft groeien en kondigt nu alweer de achtste vestiging aan.
lees verder
 
Nieuwe Accessoire Boetiek
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden