Inflatie blijft 2,7%

Dinsdag 11 juni 2024

Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren in mei 2,7% duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In april was de inflatie ook 2,7%.
Inflatie blijft 2,7%
Inflatie blijft 2,7%

De inflatie wordt elke maand gemeten als de ontwikkeling van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. Het inflatiecijfer van mei is hetzelfde als bij de snelle raming die op 31 mei is gepubliceerd.

Drukkend effect van meubelen en kleding

In mei hadden de prijsontwikkelingen van meubelen en kleding een verlagend effect op de inflatie. Meubelen voor het huis waren in mei 7,1% goedkoper dan in dezelfde maand een jaar eerder. In april waren de prijzen 3,1% lager dan vorig jaar. Ook de prijsontwikkeling van kleding had een drukkend effect op de inflatie. Kleding was in mei 3,9% goedkoper dan een jaar eerder, terwijl dat in april 2,3% was.

Verblijf in bungalowparken duurder

De prijsontwikkeling van bungalowparken stuwde daarentegen de inflatie. In mei was een verblijf in een bungalowpark gemiddeld 5,7% duurder dan in dezelfde maand vorig jaar, terwijl het in april nog 5,2% goedkoper was dan een jaar eerder. Rond feestdagen en in vakanties zijn prijzen van diensten in verband met toerisme hoger doordat er dan meer mensen op vakantie gaan. Doordat de meivakantie dit jaar later viel dan vorig jaar, telde mei meer vakantiedagen dan vorig jaar. Daardoor waren de prijzen van een verblijf in bungalowparken in mei 2024 gemiddeld hoger dan in mei 2023.

Inflatie eurozone stijgt naar 2,6%

Het CBS publiceert twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren volgens de HICP in mei 2,7% duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In april was de inflatie volgens de HICP 2,6%. De inflatie in de eurozone stijgt van 2,4% in april naar 2,6% in mei.
Links

www.cbs.nl

Tags

nieuws, interieur, onderzoek, oproep, branchevereniging, stijging, ministerie, binnenlandsezaken, economischezaken, index, prijsindex, huurverhoging, woonproducten, meubelen, gordijnstoffen, meubelstoffen, inflatie, caolonen, belastingdienst, kosten, retail, branches, eurozone, cpi, hicp, #cbs

Gerelateerd nieuws
Mogelijke overname Carpetright UK
Tapi wil Carpetright UK overnemen nadat dit bedrijf in grote financiŽle problemen is gekomen.
lees verder
Keuzevak vloeren op VMBO
Vbmo-leerlingen kunnen in het volgend schooljaar 24/25 nu ook kiezen voor het nieuwe keuzevak Vloeren.
lees verder
Op bezoek bij Masureel
Het team van Incoda gaat regelmatig op bezoek bij een exposant voor meer achtergrondinformatie. Onlangs is men bij behangfabrikant Masureel langs geweest.
lees verder
Groei Kijk op Gordijnen
De franchiseformule Kijk op Gordijnen blijft groeien en kondigt nu alweer de achtste vestiging aan.
lees verder
 
Nieuwe Accessoire Boetiek
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden